Timbale e un fel de mancare, super delicios, mai ales daca va plac vinetele si pastele, care aminteste de un instrument. De o toba, mai precis. Se coace, in cele mai multe cazuri, intr-o forma mare, de sticla, dar puteti folosi orice forma de copt, intr-un final. E un preparat gustos si satios, care nu trebuie sa se impiedice de-un amanunt atat de nesemnificativ.
Timbale |
– 2 vinete mari, lungi
– 250 g paste fainoase (mici, tubulare sau spiralate)
– 500 g carne tocata (porc+vita)
– 100 g carne din carnati de casa (proaspeti, cruzi)
– 3, 4 linguri ulei
– 1 ceapa mare
– 3 catei usturoi
– sare, piper
– 100 g mazare proaspata sau congelata
– 2 linguri pasta de ardei cu rosii
– 1 lingurita boia dulce sau iute
– 3 rosii micute, facute piure (mai grob)
– 100 ml bulion
– 1 lingurita zahar
– 100 ml vin rose
– 150 g cascaval sau
– 125 g mozzarella
– busuioc sau patrunjel verde (optional)
Mod de preparare:
Se incalzeste cuptorul la 180 grade C (foc potrivit).
Se taie vinetele in felii subtiri si se prajesc in putin ulei (2-3 linguri), pe ambele parti; prajiti-le in cateva ture (mie mi-au intrat 2 in tigaie) si puneti de fiecare data ulei, pentru ca vinetele absorb rapid uleiul. Se lasa pana cand se rumenesc frumos. Se pun deoparte. Daca nu vreti sa le prajiti, puneti-le la cuptor, unse cu putin ulei (le lasati vreo 15 minute).
Se pregateste umplutura de carne: se caleste ceapa tocata marunt in putin ulei cca. 2-3 minute. Se amesteca des, sa nu se prinda. Se adauga usturoiul tocat; se sareaza si pipereaza dupa gust. Se adauga carnea tocata impreuna cu carnea scoasa din carnati si se lasa pe foc inca vreo 7-8 minute. Se adauga boiaua si, imediat dupa, rosiile maruntite si bulionul. Se adauga zaharul si vinul si se mai lasa 2-3 minute la prajit. La sfarsit, se adauga mazarea (congelata) si se amesteca totul foarte bine.
Se fierb pastele dupa indicatiile de pe pachet; se lasa apoi la scurs intr-o strecuratoare. Cand compozitia de carne s-a mai racorit putin, se adauga branzaturile rase, verdeata tocata marunt si pastele bine scurse.
Iata cum se-aduna totul impreuna.
Se „tapeteaza” bolul de sticla (pyrex sau yena) cu feliile de vinete
prajite, in asa fel incat sa acopere foarte bine marginile si baza
vasului (se lasa deoparte 2, 3 felii de vinete, care vor acoperi
suprafata):
Feliile de vinete se lasa sa cada peste bol:
Se umple forma cu umplutura de carne si paste si se niveleaza:
Se acopera umplutura cu vinetele din afara bolului:
Pe mijloc se pun cele doua felii puse deoparte, pentru a sigila bine preparatul:
Se pune forma in cuptorul incins si se lasa la copt cca. 35 de minute. Se scoate apoi din cuptor si se lasa sa se racoreasca putin, dupa care se rastoarna (aveti grija cum manevrati forma, pentru ca e fierbinte!) pe un platou:
Deliciosul Timbale se va desprinde usor si va arata fantastic!!! 🙂
Se poate servi si fierbinte, dar nu se va taia asa frumos. Eu am reusit sa-l las un pic sa stea…dar doar un pic.
Tot ce-a mai contat pe urma a fost gustul.
Incredibil de gustos!
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu
Spune-ti parerea si/sau propune imbunatatiri, despre/la acest articol.
Multumesc pentru comentariul tau.