În rețeta săsească, tradițională, clătitele brașovene se fac pane, în crustă de pesmet. Însă, bucătarii fac și clătite clasice, umplute cu ciuperci, cu carne, afumătură sau ficăței. Până și sosul care le acompaniază este lăsat la liberă alegere: sos de roșii ori smântână răcoritoare, scoasă din frigider.
Rețeta tradițională este săsească și se face ușor.
Clătite brașovene cu ciuperci și cu carne. Rețeta săsească |
- 175 g faină
- 250 ml lapte rece
- 125 ml apă minerală
- 2 ouă
- 50 g ulei
- un praf de sare
Umplutura:
- 400 g carne tocată de porc sau amestec cu vită sau de pui, afumătură
- o ceapă medie sau 2 mici
- 400 g ciuperci proaspete (champignon albe sau brune)
- sare, piper
- 2 linguri de smântână acrișoară, plus 1 lingură rasă de faină și 50 ml lapte rece
- pătrunjel verde tocat
- 50 g cașcaval ras.
În plus:
- 2 ouă bătute
- pesmet
- ulei pentru prăjit
- smântână pentru servit.
Mod de preparare:
Se face o clătită clasică. Se bat ouăle întregi cu mixerul și cu un praf de sare. Se adăugă faina și uleiul, apoi se pune laptele rece și puțină apă minerală. Se lăsă aluatul să se odihnească vreo 30 de minute înainte de a prăji clătitele. Apoi se prăjesc 7-8 clătite într-o tigaie de 25 cm, unsă cu puțin ulei. Le lăsăm deoparte până am pregătit și umplutura.
Umplutura:
Ceapa se curăță și se toacă mărunt, ciupercile se feliază, iar cașcavalul se rade pe răzătoarea cu ochiuri mari.
Se încinge fără ulei o tigaie largă și cu pereți mai înalți. Se prăjește carnea tocată la foc iute că să lase grăsimea și apă. Se amestecă cu o spatulă până ce fiecare granulă de carne tocată s-a rumenit ușor. Dacă folosiți carne slabă de vită, pui sau miel va trebui să adăugați 1-2 linguri de ulei în timpul călirii cărnii.
Adăugați ceapa tocată și un praf de sare și piper măcinat. După câteva minute, adăugați ciupercile spălate și foliate, și le țineți la foc mare vreo 5 minute, amestecând constant. Ciupercile lasă și ele apă însă nu destulă, așa că trebuie un păhărel de apă caldă. Lăsați totul la fiert vreo 12-15 minute, la foc mediu.
Într-un castron mic, se desface puțină faină, cu smântână și lapte. Se toarnă în tigaie și amestecăm bine, pe foc mic, vreo 3 minute, apoi tragem tigaia de pe foc și punem cașcavalul ras și pătrunjelul tocat. Lăsăm amestecul la răcorit.
Umplere clătite:
Umplutura se împarte pentru 8 clătite. Se pune în mijlocul clatitelor și le împăturim ca pe sarmale. Se trec prin ou, apoi prin pesmet şi se pun la prăjit până crusta devine rumenă şi crocantă.
Pe măsură ce s-au prăjit, scoateți clătitele pe un platou așternut cu șervete de hârtie absorbantă.
Aceste clătite brașovene se servesc imediat, fierbinți. Sosurile se pun în mici sosiere și se pun separat la masă. Niciodată nu se pune sos peste clătitele brașovene pentru că li se înmoaie crusta crocantă!
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu
Spune-ti parerea si/sau propune imbunatatiri, despre/la acest articol.
Multumesc pentru comentariul tau.