Reteta de perisoare in sos de smantana este genul acela de reteta de o savoare greu de exprimat in cuvinte. Ai mei adora mancarurile facute cu sos de smantana.
Cand gatesc perisoare in sos de smantana, e obligatoriu sa am si paine de casa, pentru ca sosul ala parfumat este numai bun de intins cu miez proaspat de paine.
Mai bine sa trecem la reteta, sa va spun cum se face.
Perisoare in sos fin de smantana (reteta veche, clasica) |
- -500 g carne tocata de porc, vita, pasare
- -1 ou
- 1 ceapa mare tocata fin
- -jumatate legatura marar si patrunjel verde
- -1 lingura de gris, pesmet sau malai
- -2-3 linguri ulei
- -400 g smantana
- -sare
- -piper
- -1 strop de nuscoara la sos-optional
- -optional 1 lingura de faina la sos
Mod de preparare:
Perisoarele.
Carnea tocata se pune intrun castron, se adauga ceapa tocata foarte fin (o dau prin robot, sa fie pasta fina). Se opreste 1 lingurita de ceapa pentru sos. Se adauga si oul, 3/4 din verdeata tocata, 2 lingurite de sare, un varf de lingurita de piper, grisul si se amesteca bine.
Un truc:
Se adauga 2 linguri de apa rece si se amesteca bine, pana cand pasta devine omogena si bine legata. Perisoarele vor fi foarte pufoase.
Se pun 2 l de apa la fiert.
Se rup perisoare, putin mai mari decat perisoarele pentru ciorba. Se modeleaza bile frumoase, cu mainile umezite cu apa.
Cand apa clocoteste, se adauga perisoarele si se lasa cam 15 minute sa fiarba. Se aduna spuma de deasupra. Se verifica o perisoara sa fie bine fiarta, apoi se scot pe o tava. Zeama se da deoparte, nu se arunca.
Sosul de smantana.
Intro cratita se pune uleiul, se adauga ceapa si se amesteca repede, se lasa 3-4 minute, pana devine sticloasa. Se adauga putina zeama in care au fiert perisoarele, strecurata prin sita. Nu mult, cam 50 ml. Se lasa sa se inmoaie bine ceapa. Daca e nevoie, se mai adauga putina supa.
Cand ceapa e bine inmuiata, se adauga smantana. Nu pun faina. Dar daca vreti ca sosul sa fie mai dens, adaugati acum 1 lingura de faina, amestecata cu smantana si putina zeama in care au fiert perisoarele. Turnati peste ceapa.
Sa gustam.
Se condimenteaza cu sare si piper dupa gust. Se lasa sosul sa dea in clocot, apoi se adauga perisoarele. Se lasa doar sa dea in clocot, nu se fierb mai mult.
Se stinge focul, se presara cu restul de verdeata si se lasa sa se odihneasca 20 de minute, inainte de servire. In felul acesta, perisoarele se imprietenesc bine cu sosul.
Servirea.
Se servesc portii generoase, cu sos din abundenta si paine proaspata, de casa.
Pofta buna!
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu
Spune-ti parerea si/sau propune imbunatatiri, despre/la acest articol.
Multumesc pentru comentariul tau.