Va asteptam cu drag sugestii cu retete pe care doriti sa le publicam pe blog. Folositi acest link - https://retetesigust.blogspot.com/p/blog-page_1.html
Incearca, in loc de pizza cu legume, un calzone cu ciuperci – o alternativa delicioasa, vegana (fara carne, lactate si oua), cu un aspect de zile mari! Aceasta reteta de calzone cu ciuperci pe care ti-o prezentam astazi nu contine ingrediente complicate (umplutura este una pe baza de ciuperci, ardei, ceapa si usturoi, care merg de minune impreuna), iar branza este o varianta de tofu cu ardei si ceapa. Daca vrei, poti completa umplutura si cu o mana de ciuperci taiate felii.
Calzone cu ciuperci |
ALUAT:
- 500 g faina integrala de grau
- 2 lingurite zahar brut
- 1 ½ plicuri drojdie instant
- 4 linguri ulei de masline
- 1 lingurita sare
- apa calduta
UMPLUTURA:
- 280 g ciuperci
- 200 g barza tofu cu ardei si ceapa
- 2 ardei grasi
- 1 ceapa
- 3 catei de usturoi
- 1 cana sos de rosii
- ½ lingura ulei vegetal
- 1 lingurita pudra de ceapa
- 1 lingurita oregano
- sare, dupa gust
- piper, dupa gust
Mod de preparare:
- Pentru a pregati aceasta reteta de calzone cu ciuperci, incepe prin a face aluatul.
- Intr-un bol incapator, adauga faina si sarea, fa o gaura in mijloc si toarna in ea drojdia instant si zaharul; toarna deasupra uleiul si destula apa calduta cat sa obtii un aluat elastic, usor lipicios, dupa framantare.
- Lasa aluatul la crescut timp de 30 de minute (sau pana se dubleaza, ca marime) si pregateste, in acest timp, umplutura.
- Curaja ceapa, usturoiul, ciupercile si ardeii capia; spala toate legumele si taie marunt ceapa si ardeii.
- Incinge uleiul intr-o tigaie antiaderenta, la foc mediu; prajeste ceapa 3-4 minute, apoi adauga deasupra usturoiul zdrobit, ciupercile (taiate in felii) si ardeii; mai lasa amestecul pe foc 6-10 minute pana cand se evapora toata apa din tigaie.
- Adauga pudra de ceapa, oregano, sare si piper (dupa gust) si stinge focul.
- Preincalzeste cuptorul la 250° C si tapeteaza o tava cu hartie de copt.
- Imparte aluatul in doua si intinde fiecare jumatate in forma de cerc (cu grosimea de 6 mm), pe blatul de lucru infainat, cu ajutorul unui sucitor.
- Unge jumatate din fiecare cerc cu sos de rosii (lasand 1,5 cm liberi pe margine, pentru a putea plia aluatul), adauga deadsupra amestecul rece de ciuperci si branza tofu (data, in prealabil, pe razatoarea mare).
- Pliaza jumatatea goala de aluat peste umplutura, lipeste marginile si sigileaza-le bine – vei obtine o forma de semiluna.
- Repeta procesul cu al doilea cerc de aluat.
- Transfera cele doua bucati de calzone pe hartia de copt, cu o spatula mare, apoi coace-le timp de 14-18 minute sau pana devin aurii si crocante.
- Lasa-le la racit 5 minute in tava, apoi serveste-le imediat, cu sosul de rosii ramas.
Observatii:
- Poti dubla cantitatea de aluat si de umplutura de ciuperci pregatite odata: mananci doar 2 calzone, iar pe ceilalti 2 ii poti congela, dupa ce s-au copt si s-au racit complet (inveleste-i, pe rand, in folie alimentara si pune-i la congelator timp de pana la 3 luni; decongeleaza-i peste noapte, la frigider, apoi incalzeste-i la cuptor).
- Poti pregati umplutura pentru acest calzone cu ciuperci inainte, pastrand-o la frigier timp de pana la 2 zile.
- Optional, poti unge fiecare calzone cu un amestec de sos de soia, apa, ulei, paprika afumata si turmeric, inainte de a-l introduce la cuptor.
Stiai ca?
- „Calzone” inseamna „(crac de) pantalon” in italiana?
- Calzone este o specialitate culinara din Napole (inventata ca o varianta stradala si portabila pentru pizza), poate avea diversee marimi si se umple cu aceleasi topping-uri care se pun pe pizza?
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu
Spune-ti parerea si/sau propune imbunatatiri, despre/la acest articol.
Multumesc pentru comentariul tau.