Va asteptam cu drag sugestii cu retete pe care doriti sa le publicam pe blog. Folositi acest link - https://retetesigust.blogspot.com/p/blog-page_1.html
Astazi o reteta care este pe placul tuturor, de la mic la mare: Hencles sau Lichiu cu unt, smantana, oua si arome din belsug. Veti regasi in mai toate casele sibiene aceasta placinta delicioasa si va recomand sa o gustati, e cu adevarat savuroasa.
Hencles reteta de lichiu sasesc cu unt, oua, smantana |
- 500 g de smantana grasa
- 5 oua
- 150 g de zahar
- vanilie si cognac
- 100 g de unt topit
- 500 g de faina
- 300 ml de lapte caldut
- 100 g de unt topit
- ¼ lingurita de sare
- 7 g de drojdie uscata sau 25 g de drojdie proaspata
- 1 lingurita de vanilie
- 1 lingurita de cognac sau lichior
- 2 oua
- 100 g de zahar
Mod de preparare:
Compozitia:
Punem impreuna zaharul, ouale, untul si aromele. Amestecam totul foarte bine, pana obtinem o compozitie omogena.
Mai puteti adauga si fructe proaspete sau confiate, stafide, daca doriti.
Aluatul:
Punem faina in bolul robotului, adaugam si drojdia uscata, zaharul, ouale, aromele, sarea si trei sferturi din cantitatea de lapte. Putem framanta aluatul si la mana, dar e mult mai usor la robot.
Pornim robotul si mai adaugam lapte, daca mai este nevoie, cat si jumatate din cantitatea de un topit.
Lasam aluatul sa se framante si mai adaugam unt topit, mai lasam cam 2 linguri din intreaga cantitate de unt.
Am framantat aluatul timp de 10 minute. Aluatul pe care il vom obtine este putin mai moale decat cel de cozonac.
Lasam aluatul sa dospeasca, la cald, pentru cel putin o ora.
Dupa ce a dospit, il rasturnam pe masa, presaram putina faina peste el si il intindem intr-o foaie cat mai subtire.
Ungem aluatul cu untul pe care l-am pastrat, impaturim aluatul, presaram faina deasupra, il aplatizam si il intindem din nou.
Trebuie sa obtinem o foaie de aluat care sa fie de dimensiunea tavii in care o vom coace.
Asezam foaia obtinuta in tava tapetata cu hartie de copt. Peste aceasta rasturnam compozitia pe care am preparat-o la inceput si o intindem intr-un strat cat mai uniform.
Atentie la coacere, sa nu se arda dedesubt, sa fie aluatul auriu.
Coacerea:
Punem tava la cuptor la o temperatura de 160-170 de grade Celsius, pentru aproximativ 40 de minute.
Scoatem din cuptor si il lasam sa se racoreasca, apoi il putem portiona si pudra cu zahar farin vanilat. Sau il putem lasa simplu.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu
Spune-ti parerea si/sau propune imbunatatiri, despre/la acest articol.
Multumesc pentru comentariul tau.