Va asteptam cu drag sugestii cu retete pe care doriti sa le publicam pe blog. Folositi acest link - https://retetesigust.blogspot.com/p/blog-page_1.html
Piept de rata cu doua piureuri si sos de visine a fost aromatizat in stil asiatic, cu ghimbir, fenicul, ardei iute si anason stelat, arome dulci-citrice-camforate-picante, care se potrivesc bine cu pieptul de rata robust, gras si cu gust specific si pregnant.
Piept de rata cu doua piureuri si sos de visine |
2 piepti de rata
sare
piper
2 cartof dulci si 2 cartofi albi
200 g unt
3-4 linguri de lapte (optional)
1 ceapa medie
200 g visine congelate, curatate de samburi
4 linguri de vin rosu
100 ml fond de pui
1 lingura de otet
1 lingurita de zahar (optional)
2-4 cubulete de unt rece
1 lingura de ghimbir
1 ardei iute, despicat pe verticala si curatat bine de seminte (optional)
5 stelute de anason
1 lingurita de seminte de fenicul
1 lingura de faina
Mod de preparare:
Se incinge cuptorul la 180 °C. Se asaza pe o tava cartofii si se
transfera in cuptor. Se coc 45-60 de minute, sau pana ce sunt facuti. Se
scot din cuptor, se lasa sa se raceasca putin, pana ce se pot manui.
Se curata de coaja si se sfarama separat, in vase diferite, cu un
zdrobitor de cartofi. Se sareaza si se pipereaza, se adauga cate 100 g
cu unt si se amesteca bine. Se regleaza consistenta fie folosind un
surplus de unt, fie un pic de lapte.
Intre timp se spala bine pieptii si se usuca prin tamponare cu prosoape de hartie.
Cu un cutit foarte ascutit se practica taieturi pe pielea pieptilor, ca
sa se obtina un model in romburi. Atentie, taieturile nu trebuie sa fie
atat de adanci incat sa strapunga total pielea si sa ajunga la carne.
Se sareaza si se pipereaza pieptii.
Se transfera tigaia in cuptor si se coc pieptii 7-8
minute (timpul ar putea varia functie de modul in care “lucreaza”
cuptorul dvs. si de grosimea pieptilor). Se transfera pieptii pe un
grilaj metalic, asezat deasupra unei farfurii care sa capteze sucul
scurs. Se lasa la odihna 10 minute.
Se taie apoi usor in unghi, feliute groase de circa 1-1,5 cm.
Cat timp se coc cartofii si se gatesc pieptii de rata, se prepara sosul. Se incinge o tigaie la foc mediu, se adauga 2 linguri din grasimea lasata de rata in tigaie.. Cand grasimea incepe sa se incinga, se face flacara mica si se adauga ceapa, ardeiul iute (doar daca va place ca sosul sa fie usor picant), anasonul, feniculul si ghimbirul. Se sareaza si se gateste la foc mic 4 minute, sau pana ce ceapa se fragezeste si se face translucida.
Se adauga vin, otet, fond si visine. Se amesteca bine si se mijoteaza (fierbe molcom) mixtura timp de 20 de minute, sau pana ce lichidul se reduce la un sfert. Se strecoara mixtura si se arunca solidele.
Se
readuce lichidul pe flacara mica, intr-o craticioara. Se da in clocot
molcom si se mijoteaza alte cateva minute, sau pana ce se reduce la o
cantitate de 3-4 linguri si capata o consistenta siropoasa. Se finiseaza
sosul incorporand cubuletele de unt rece (scoase proaspat din
frigider), tavalite bine in prealabil prin faina.
Se gateste sosul alte 2 minute, pana ce este siropos si catifelat. Se gusta si se potriveste de sare, piper si zahar (daca este necesar).
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu
Spune-ti parerea si/sau propune imbunatatiri, despre/la acest articol.
Multumesc pentru comentariul tau.