Buna bucatarule , bine ai venit | Autentificare | Inregistreaza-te | Ai nevoie de ajutor?
Introdu-ti numele de utilizator si parola pentru a te autentifica.Dupa autentificare poti sa trimeti comentariul tau.

Sustine-ma

DACA CREZI,!!!
- ca ma sustii,
pune acest banner pe site/blog.
Retete si gust
Notă - să-mi spuneți în comentariu, dacă ai pus benerul meu
.
Nu uitați codul banner
Retete si Gust

Aici gasesti cele mai gustoase retete, imbunatatite, a mincarurilor de zi cu zi, din bucataria traditionala Romaneasca.

Retete si Gust

Aici gasesti cele mai gustoase retete, imbunatatite, a mincarurilor de zi cu zi, din bucataria traditionala Romaneasca.

Urmariti-le...Urmariti-le...Urmariti-le...

Fasole cu carnati si costita afumata

Retete si gust

Va asteptam cu drag sugestii cu retete pe care doriti sa le publicam pe blog. Folositi acest link - https://retetesigust.blogspot.com/p/blog-page_1.html 

Fasole cu carnati si costita afumata. O reteta simpla si gustoasa de mancare de fasole boabe (uscata) cu carnati afumati si costita de porc. Cu sos de rosii gustos si aromat, numai bun de intins feliile de paine prin el.

Fasole cu carnati si costita afumata

Fasole cu carnati si costita afumata

Ingrediente:

  • 500 g carnati afumati
  • 500 g costita afumata
  • 500 g fasole boabe uscata
  • 1 ceapa mare
  • 2-3 catei de usturoi (optional)
  • 2-3 morcovi
  • 1 radacina de pastarnac
  • 1 radacina de patrunjel (optional)
  • 1 telina mica
  • 100 ml ulei
  • sare, piper
  • 2 foi de dafin
  • 500 ml suc de rosii
  • verdeata pentru decor

    Mod de preparare:

    Am pus fasolea boabe la inmuiat in apa rece peste noapte (macar 8-10 ore). Daca prindeti o fasole mai veche si foarte uscata aceasta va trebui inmuiata si 24 de ore! In acest rastimp am schimbat apa rece de vreo 3 ori.

    Am pus la fiert fasolea inmuiata . Am scurs fasolea de apa in care a stat la inmuiat si am pus-o intr-o oala incapatoare (va creste in volum!). Am acoperit-o cu apa rece si am pus-o la fiert. De cand a inceput sa clocoteasca i-am schimbat apa de 2 ori! Astfel fasolea devine mai usor digerabila si nu da balonari si flatulatie (adica gaze). De fiecare data cand a ajuns la fierbere am cronometrat 10-15 minute dupa care am scurs apa si am pus alta noua. Si iar am adus-o la fierbere.

    Pont: o lingurita de bicarbonat de sodiu face minuni! Ea ajuta la gatirea celulozei din coaja boabelor de fasole si le inmoaie mai repede. Bicarbonatul se pune la primele 2 ture de fierbere, nu si la ultima. Dupa ce-am aruncat si a doua apa am clatit boabele de fasole sub jet de apa ( intr-o strecuratoare) si am clatit si oala. Am pus din nou fasolea la fiert in apa rece, curata, adaugand si o lingurita buna de sare.Am adus la fierberea din nou, la foc mediu. Fasolea mai are nevoie de cel putin 30 de minute timp de fierbere. Apoi am stins focul si am scurs boabele fierte de fasole.

    Observatie: daca folositi fasole din conserva este suficient sa o strecurati si sa o clatiti un pic sub jet de apa. O lasati la scurs.

    Carnatii si costita afumata:

    Am taiat costita in bucati lungi, urmand practic delimitarile naturale ale coastelor. Carnatii pot fi taiati si rondele dar si asa, in bucati mai mari.

    Legumele si zarzavaturile:

    Am taiat morcovii in rondele pentru ca imi place ca acestea sa se vada in mancarea de fasole. Ceapa, usturoiul (am pus 2 catei) si albiturile le-am tocat marunt. Am ales o cratita potrivita in care am pus aceste legume si zarzavaturi impreuna cu 3-4 linguri de ulei si un praf de sare. Le-am calit la foc mic pana au devenit translucide si s-au inmuiat un pica (fara sa le rumenesc!). Etapa aceasta dureaza 5-7 minute.

    Fierbe:

    Am adaugat in cratita costitele si carnatii taiati cum am aratat mai sus. Am calit un pic afumaturile, prajindu-le usor pe toate partile. Oricum, au destul gust si aroma chiar daca nu sunt fripte de la inceput. Mancarea e mai usoara asa. Etapa aceasta dureaza cam 8-10 minute. Am stins totul cu 2 cesti de apa si am acoperit partial cratita cu un capac. Am lasat totul sa fiarba cca. 30 de minute pentru ca atat carnatii cat si coastele au fost crude, nu prefierte. Dupa acest timp de fierbere am pus si fasolea boabe prefiarta si scursa precum si dafinul, sare si un pic de piper negru macinat. Am amestecat totul bine si am turnat deasupra si sucul de rosii (poate fi passata din carton sau bulion de casa). Poate aveti conserve de rosii in bulion, puse asta vara. Am mai completat cu o ceasca de apa si am continuat fierberea alte 15-20 de minute, fara capac.Mancarea de fasole boabe cu carnati si costita a scazut fain! Nu facem ciorba cu zeama lunga ci mancare. Are un sos grozav si o culoare superba.

    Am stins focul si am acoperit mancarea de fasole cu un capac.

    Servire:

    Mancarea de fasole cu carnati si costita afumata se serveste fierbinte, imediat dupa ce s-a stins focul. Am mutat-o din cratita pe un platou de servire (poate fi orice vas termorezistent mai aratos). Daca doriti puteti da fasolea cu carnati vreo 15 minute si la cuptor pentru a se rumeni usor la suprafata si a scadea si mai bine sosul (daca e prea subtire). Inainte de servire am presarat-o cu putin patrunjel verde. Am desfacut muraturi de casa (niste si le-am pus si pe ele pe masa, in mici castroane. Fasolea e bine fiarta si aromata iar sosul din jur este grozav! Niste felii de paine proaspata merg perfect cu aceasta mancare faina. Ce ramane poate fi pastrat la frigider si reincalzit a doua zi (se adauga putina apa). Sper sa va fi facut pofta cu aceasta reteta clasica de fasole cu carnati si costita afumata si sa o incercati cat mai curand.

Retete si gust

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Spune-ti parerea si/sau propune imbunatatiri, despre/la acest articol.
Multumesc pentru comentariul tau.

Bine ati venit
Pe Retete si Gust

Comunitatea membrilor
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Printfriendly


Publicitate cu noi



Respectele mele pentru: "Vizitati acest blog!"
Retete si gust

Horoscop culinar

Uita-te pe
"Horoscop culinar"
, daca vrei - Dulciurile tale prferate - AICI!