Aici voi descrie o reteta de baza a prepararii carnii de vita foarte gustoasa, iar pe urma am sa expun reteta, in baza acestui preparat de vita. Prin brezare alimentele se gatesc acoperit, intr-o cantitate mica de lichid. De obicei, mai intai alimentele sunt prajite in putin ulei, pentru a obtine o crusta maronie, care da un aspect frumos carnii si un gust bun mancarii. Sosul format in urma brezarii se foloseste alaturi de carne.
Carne de vita brezata in legume |
- carne de vita- 1 kg
- ardei rosu- 1 buc.
- morcov- 1 buc.
- ceapa - 1buc.
- ulei - 80 m
- frunza de dafin - 2
- piper aromat in boabe
- sare
MOD DE PREPARARE:
Se taie carnea in cuburi de
marime normala 2-3 cm , se curata ceapa si legumele, dupa preferinte
puteti folosi o cantitate mai mare de legume. Legumele se taie in
cuburi.
Pe o tigaie cu fundul gros, de otel, se toarna
uleiul si se pune la foc mare. Tigaia e necesar sa fie incinsa bine. Se
adauga bucatile taiate de carne si se prajesc timp de 4-5 minute la foc
mare amestecand cu o lingura de lemn. Focul se scade la mijlociu.
Se adauga ceapa si se prajeste impreuna cu carnea, cca 5 minute sub
capac nu pe deplin acoperit. Din cand in cand amestecam cu o
lingura de lemn.
Cand incepe sa se elimine sucul format de la carne si ceapa si carnea se rumeneste, se adauga morcovul si ardeiul, cateva boabe de piper aromat si o frunza de dafin. Se amesteca toate produsele bine si se rumenesc impreuna, cam 5 -7 minute, pana sucul format capata o culoare maronie. Se prajeste sub capac.
Se adauga o lingurita rasa de sare, se toarna un pahar si jumatate de apa, se amesteca bine si se acopera sub capac. Carnea se va innabusi cu legumele. Focul se aprinde mai tare, si dupa ce incepe sa fiarba apa, se da focul incet din 10 liniute gradate la 3 . La aceasta temperatura se lasa sa fiarba carnea cu legumele, timp de 20 de minute.
Dupa acest timp, lichidul va scadea mult din tigaie, cam 2/3 si carnea va capata o culoare maronie . Amestecati bine, gustati carnea, in functie de carne, va dura mai mult sau mai putin timp. E posibil sa fie gata dupa acest timp. Se adauga jumate de pahar de apa, si se mai coace, cam 10 minute la un foc mijlociu. E nevoie, in acest rastimp, sa urmariti dupa procesul de preparare a carnii. Dar daca carnea este mai batrana, se adauga din nou apa si se mai fierbe la capac 20 minute. Se obtine o carne frageda si foarte gustoasa. O puteti servi la masa cu mamaliguta, ca mancarica aparte, cu pireu de cartofi sau orez fiert.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu
Spune-ti parerea si/sau propune imbunatatiri, despre/la acest articol.
Multumesc pentru comentariul tau.