Va asteptam cu drag sugestii cu retete pe care doriti sa le publicam pe blog. Folositi acest link - Adauga reteta ta.
Rețeta care urmează se poate face, practic, cu orice fel de carne - eu, am facut-o cu carne de vita. E o mâncare fină și
gătită cu dichis, îți trebuie răbdare și puțină atenție, dar rezultatul e
încântător.
Mâncare de praz cu carne |
Ingrediente:
- 400 de grame de carne de vită, tăiată cubulețe
- 1-1,2 kilograme de praz - cântărit necurățat de frunze
- 80 ml. ulei
- 1 ceapă mică de 50-60 de grame, fin tocată
- 30 de grame de unt
- 50 de ml. de vin alb sec
- 250 ml. suc de roșii
- 1 lingură de zahăr
- sare și piper după gust
- pătrunjel verde tocat
Mod de preparare:
1.
Prazul se curăță iar partea albă și cea verde deschis se taie în bucăți
de 3-4 cm lungime. Atenție, dacă le tăiați prea scurte se vor desface
în timpul gătirii, împrăștiindu-se inestetic prin mâncare. Bucățile de
praz se spală cu atenție sub jet de apă rece și se zvântă.
2.
Carnea tăiată în cuburi se asezonează cu sare și piper. Într-o cratiță
se încinge cam ½ din ulei. Se adaugă cuburile de carne și se rumenesc
rapid pe toate părțile, apoi se scot deoparte, pe o farfurie. Cratița nu
se spală.
3. Se adaugă în cratița în care s-a prăjit carnea ½ din uleiul rămas, se
încinge pe foc potrivit și se adaugă ceapa tocată. Se reduce focul la
mic, se presară puțină sare și se călește ceapa 6-7 minute, amestecând
frecvent, până devine ușor translucidă. Se adaugă înapoi în cratiță
carnea rumenită, cu tot cu sucul pe care l-a lăsat pe farfurie. Se
amestecă, se acoperă cu capacul și se gătește la foc mic. Din când în
când, se adaugă peste carnea din cratiță câte 3-4 linguri de apă
fierbinte, să nu rămână pe uscat și să se ardă. Se gătește înăbușit până
când se înmoaie bine carnea.
4. În timp ce se gătește carnea înăbușit, ne ocupăm de praz. Într-o
tigaie largă și adâncă se încinge uleiul rămas - cam 20 de ml - și se
adaugă și untul. Când untul s-a topit, se adaugă în tigaie bucățile de
praz și se presară cu sare. Focul trebuie să fie mediu spre mic și mai
întâi vom rumeni ușor bucățile de praz pe porțiunile tăiate. După ce
s-au rumenit, se reduce focul la minimum posibil. Se adaugă 2-3 linguri
de apă fierbinte și se acoperă tigaia cu capacul.
5. Se gătește prazul sub capac, neapărat la foc foarte mic, pentru că
altfel se desface. Din când în când, se adaugă câte puțină apă
fierbinte, să nu rămână pe uscat și să se ardă. Vom înăbuși astfel
bucățile de praz până când sunt foarte moi.
6. Când prazul este deja moale, se caramelizează zahărul într-o
crăticioară separată, până devine brun-auriu. Se stinge cu 75 de ml. de
apă fierbinte și se fierbe până ce caramelul este complet dizolvat în
sirop.
7. Se toarnă siropul de caramel peste prazul din tigaie. Se agită ușor
tigaia, nu amestecăm ca să nu zdrobim bucățile de praz. Se fierbe fără
capac, la foc mediu, cam 2-3 minute.
8. Între timp, dacă deja carnea s-a înmuiat, se adaugă în oală vinul și
se întețește focul, să se evapore rapid alcoolul. Se adaugă sosul de
roșii, se amestecă și se sărează și se piperează curajos sosul. Se
adaugă imediat prazul cu tot cu lichidul din tigaie și se amestecă
delicat. dacă e nevoie, se adaugă puțină apă fierbinte, doar atât cât să
se formeze suficient sos ca să îmbrace și prazul și carnea.
Se gustă
din nou, se asezonează, potrivindu-se gustul de sărat-dulceag-acrișor,
se dă într-un clocot scurt și mâncarea este gata.
Servire:
Mâncarea de praz cu carne
se servește cu tot felul de garnituri, de la cartofi natur la piure,
orez etc. La
servire, presărăm mâncarea cu pătrunjel verde tocat.
Poftă mare, să vă fie de folos!
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu
Spune-ti parerea si/sau propune imbunatatiri, despre/la acest articol.
Multumesc pentru comentariul tau.