Va asteptam cu drag sugestii cu retete pe care doriti sa le publicam pe blog. Folositi acest link - Adauga reteta ta.
Nu este vorba de racii cu clesti, sunt niste ardei rosii destul de
micuti (4-6 cm), ascutiti la varf dar largi la baza, cu pereti subtiri. Asa cum spuneam,
cand sunt uscati, coaja lor este foarte subtire. Toamna se culeg, se insira pe o ata si se lasa la uscat, la
soare si vant.
Ciorba de raci oltenesti – reteta originala |
INGREDIENTE:
16 bucati ardei raci de cca. 4-6cm lungime
500 g praz
300 g faina
dupa nevoie 50-100ml apa
2 morcovi potriviti
1 pastarnac
500 ml zeama de varza + plus inca 1 litru chiar, pentru dres/umplut dupa gust
ulei de floarea soarelui
bulion dupa gust
100 ml pasta de rosii
sare, piper, marar, cimbru, patrunjel
500 g praz
300 g faina
dupa nevoie 50-100ml apa
2 morcovi potriviti
1 pastarnac
500 ml zeama de varza + plus inca 1 litru chiar, pentru dres/umplut dupa gust
ulei de floarea soarelui
bulion dupa gust
100 ml pasta de rosii
sare, piper, marar, cimbru, patrunjel
MOD DE PREPARARE:
1. Intr-o cratita pui 1/2 apa la clocotit in care vei opari pentru
cateva minute racii uscati ca sa ii decupezi mai usor. Poti sa ii dai
cateva clocote daca sunt prea crocanti si se sparg la taiere, dar nici
prea moi sa nu fie. In nici un caz nu trebuie sa se inmoaie, ca sa poata
fi umpluti.
Scoti cotorul si cureti semintele sub jet de apa. Le crestezi varful ca sa nu se sparga la fiert - o mica fanta, nu le tai varful - si ii pui cu gura in jos la scurs.
2. Taie partea alba a prazului marunt.
O calesti intr-o tigaie mare in 3 linguri de ulei incins. Cand prazul devine sticloasa, tragi tigaia deoparte si scoti intr-o farfurie echivalentul unui praz ca sa o pui in zeama.
3. Pune sare, piper, pasta de rosii si amesteci pentru omogenizare.
Scoti cotorul si cureti semintele sub jet de apa. Le crestezi varful ca sa nu se sparga la fiert - o mica fanta, nu le tai varful - si ii pui cu gura in jos la scurs.
2. Taie partea alba a prazului marunt.
O calesti intr-o tigaie mare in 3 linguri de ulei incins. Cand prazul devine sticloasa, tragi tigaia deoparte si scoti intr-o farfurie echivalentul unui praz ca sa o pui in zeama.
3. Pune sare, piper, pasta de rosii si amesteci pentru omogenizare.
4. Adaugi faina toata, amesteci si daca este prea uscat - depinde cat de
hidratate sunt legumele - picuri apa rece pana obtii un amestec
consistent cu care vei umple racii. Gusta de sare. Este extem de
delicios deja.
5. Umpli ardeii cu compozitia de mai sus, dar nu la refuz pentru ca un pic se mai umfla compozitia. Unii ii sigileaza in acest capat cu faina pentru evita ca umplutura sa iasa din ardei, dar nu functioneaza asta tot timpul. Eu n-am sigilat.
6. Intr-o oala, se pune la fiert zeama de varza + 1.5 sau 2 litri apa.
5. Umpli ardeii cu compozitia de mai sus, dar nu la refuz pentru ca un pic se mai umfla compozitia. Unii ii sigileaza in acest capat cu faina pentru evita ca umplutura sa iasa din ardei, dar nu functioneaza asta tot timpul. Eu n-am sigilat.
6. Intr-o oala, se pune la fiert zeama de varza + 1.5 sau 2 litri apa.
7. Taie morcovii rondele, pastarnacul cubulete.
8. Cand apa clocoteste, pui morcovul, pastarnacul si praz-ul calit oprit in farfurie.
9. Dupa cateva clocote, pui bulionul - am pus doua linguri - si alta zeama
de varza sau apa, vezi ca zeama sa nu fie prea sarata/acra.
Tragi oala de pe foc alaturi si asezi racii cu grija - cu paleta cu gauri pentru spumuit -. Lasi sa fiarba la foc mic, ca sa nu se sparga, cam 30 de minute.
Tragi oala de pe foc alaturi si asezi racii cu grija - cu paleta cu gauri pentru spumuit -. Lasi sa fiarba la foc mic, ca sa nu se sparga, cam 30 de minute.
10. Adaugi verdeata si mai dai un clocot.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu
Spune-ti parerea si/sau propune imbunatatiri, despre/la acest articol.
Multumesc pentru comentariul tau.