Va asteptam cu drag sugestii cu retete pe care doriti sa le publicam pe blog. Folositi acest link - Adauga reteta ta.
Cum se face pasca cu brânză şi stafide, pasca cu ciocolată sau pasca
rusească află din cele 10 reţete de Pască pe care ţi le recomandam.
Pasca si le recomandam |
1. Reţetă pască cu brânză dulce şi stafide
Reţetă pască cu brânză dulce şi stafide |
Ingrediente:
pentru aluat:
300 g făină
60 ml lapte
200 g zahăr
2 gălbenuşuri
200 g unt
25 g drojdie
coajă de lămâie şi portocala
pentru umplutură:
un kilogram brânză de vaci
2 linguri smântână
2 linguri faina
4 ouă
250 g zahăr
200 g stafide
2 pliculeţe zahar vanilat
coajă de lămâie şi de portocală
un praf de sare
Mod de preparare:
Într-un bol se pune făina, se face un gol la mijloc şi se adaugă
ouăle, maiaua pregătită din drojdie, lapte şi puţin zahăr şi se frământă
adăugându-se toate ingredientele. Se obţine un aluat de cozonac şi se
lasă să crească lângă o sursă de căldură.
Separat, în alt bol, se pun: brânza de vaci, smântână, zahărul, coajă
de lămâie şi de portocală, un praf de sare, făina, zahărul vanilat şi
ouăle. Toate acestea se amestecă cu mixerul iar la sfârşit se adaugă
stafidele.
Foaia de aluat, după ce a crescut, se aşază în tavă unsă cu unt. Se
formează cu mâna, pe planşetă un sul răsucit de grosimea unui deget şi
se taie în două. Cele două bucăţi se întind cu sucitorul. Prima foaie se
aşază în tavă unsă cu unt, se toarnă compoziţia de brânză şi apoi se
acoperă cu cealaltă foaie, presându-se uşor să nu iasă brânza.
Se bagă în cuptor la o temperatură potrivită, aceeaşi de la început
până la sfârşit. După ce s-a copt, se lasă la răcit la temperatura
camerei câteva ore, se pudrează cu zahăr şi se serveşte ornată cu
frunzuliţe de mentă.
2. Reţetă pască fără aluat
Reţetă pască fără aluat |
Ingrediente:
1 kg brânză dulce de vaci;
250 ml smântână;
6 ouă;
250 g zahăr;
6 linguri de gris;
1-2 plicuri budincă de vanilie;
1 plic praf de copt;
coajă de la 1 lămâie;
5 pliculeţe zahăr vanilat;
150 g stafide;
Mod de preparare:
Pentru pasca fără aluat se amestecă mai întâi brânză cu zahărul,
zahărul vanilat, coajă de la lămâie, praful de budincă şi praful de
copt, smântână, grişul, stafidele, gălbenuşurile de ou şi albuşurile
bătute spumă.
Dacă brânză este prea moale se mai poate adăuga gris.
Se tapetează o formă rotundă de tort cu hârtie de copt, se toarnă
compoziţia şi se băgă la cuptor. Se lasa aproximativ o oră la copt.
Pasca fără aluat se lasă la răcit în tavă, se pudrează cu zahăr şi se taie când s-a răcit de tot.
3. Reţetă pască cu smântână
Reţetă pască cu smântână |
Ingrediente:
400-500 g aluat de cozonac
unt pentru uns forma
pentru umplutură
700 g smântână,
2 linguri de făină,
3 ouă întregi, plus 2 gălbenuşuri,
200 g zahăr
1 vârf de cuţit de sare,
75 g stafide
arome după gust: vanilie, coajă rasă de lămâie etc.
1 păhărel de rom
Mod de preparare:
Separaţi albuşurile de gălbenuşuri şi puneţi stafidele la înmuiat, de preferinţă în rom.
Frecaţi gălbenuşurile cu zahărul şi sarea, până când compoziţia se
albeşte şi devine cremoasă. Adăugaţi făina, smântâna, aromele,
amestecând în continuare, că să fie compoziţia cât mai omogenă. La
sfârşit adăugaţi albuşurile bătute spumă, incorporându-le şi pe ele, cu
mişcări delicate de jos în sus.
Întindeţi aluatul foaie, potriviţi-l în tava unsă, iar ce vă rămâne
păstraţi pentru decor - un şnuruleţ împletit de jur-împrejur.
Turnaţi cu grijă compoziţia peste aluat - să aibă şi-un pic de loc, că
se umflă puţin -, presăraţi stafidele, bine scurse, şi băgaţi tava în
cuptorul încins la foc potrivit, unde trebuie să stea cam 1/2 oră sau
până se rumeneşte frumos.
4. Reţetă pască cu brânză şi smântână
Reţetă pască cu brânză şi smântână |
Ingrediente:
Aluat:
250 gr faina
150 gr zahăr
80 gr unt
1 ou
1 gălbenuş
vanilie
1 vârf cuţit sare
faină pentru frământat
Umplutură:
600 gr brânză vaci scursă
3 ouă
50 gr unt
150 gr zahăr
200 gr smântână
1 lingura praf copt
coajă de lămâie
vanilie
zahăr pudră pentru decor
Mod de preparare:
Amestecăm faină, zahărul, untul moale oul, galbeenusul de ou şi
sărea, frământam repejor şi obţinem un aluat omogen. Îl învelim în folie
de prospeţime şi-l dăm la rece o oră.
Pregătim între timp umplutură: Separăm ouăle, batem albuşurile,
amestecăm untul cu zahărul foarte bine, punem şi gălbenuşurile de ou,
apoi adăugăm brânză de vaci smântâna şi praful de copt. Râdem coajă de
la o lămâie, punem şi vanilie destulă - 3 pliculeţe, sau esenţa.
Introducem uşor albuşurile amestecând de jos în sus cu grijă.
Două treimi din aluat le punem la bază, apoi deasupra nivelam frumos
brânză şi restul de aluat ul aşezăm pe margini(împărţim aluatul rămas în
două bucăţi una mai mare şi una mai mică. Din partea mică facem crucea,
Din partea mare facem împletitură de pe margini, împletind şnuruleţele ,
această operaţiune cere răbdare, coca fiind fragedă şi rupându-se
foarte uşor.
5. Reţetă pască moldovenească
Reţetă pască moldovenească |
Ingrediente:
2 căni de făină
o cană de zahăr
o cană de lapte
o lingură de drojdie
200 g unt,
500 g brânză de vaci
6 ouă, 100 g stafide
coaja rasă de la o lămâie
2 linguriţe de esenţă de rom
sare.
Mod de preparare:
Într-un castron adânc, se toarnă o cană şi jumătate de făină,
făcându-se cu mâna o groapă la mijloc. Drojdia se dizolvă în puţin lapte
cald, apoi se frământă cu făină rămasă şi cu o lingură de zahăr.
Maiaua astfel obţinută se toarnă peste faină, în adâncitură făcută,
apoi se adauga restul de lapte în care s-au dizolvat două linguri de
zahăr, precum şi două dintre gălbenuşuri, frecate cu puţină sare. După
ce se frământă timp de vreo jumătate de oră, se acoperă şi se lăsă
într-un loc călduros, la crescut.
Pe urmă, se mai frământa puţin şi se da deoparte o bucată cât o nucă
mai mărişoara, iar restul se taie în trei părţi egale, care se întind cu
sucitorul, formându-se trei cercuri de aceeaşi mărime, păstrând încă o
bucăţică de aluat deoparte. Trei ouă întregi se bat spumă, apoi se
adauga restul de zahăr, stafidele înmuiate în prealabil în apă rece,
brânză scursă bine, o jumătate din cantitatea de unt, frecat spumă,
precum şi coajă de lămâie. Se omogenizează compoziţia şi se împarte în
două părţi egale, cu care se lipesc între ele bucăţile de aluat.
Bucăţica păstrată se întinde într-un sul care se taie în două,
lipindu-se peste foaia de deasupra, în formă de cruce. Se bat spumă cele
două albuşuri rămase şi se unge pasca la suprafaţă cu ele, după care se
pune într-o formă rotundă, unsă cu unt încălzit în prealabil, care se
introduce la cuptor, unde se lăsă, la foc potrivit, timp de aproximativ
45 de minute sau cel mult o oră, până se coace bine.
6. Reţetă pască cu ciocolată
Reţetă pască cu ciocolată |
Ingrediente:
Aluat
500 gr faina
125 gr zahăr
50 gr unt
2 linguri ulei
250 ml lapte aproximativ
3 ouă
1 lingura rom
esenţa de vanilie
25 gr drojdie instant
1 linguriţă rasă sare
Umplutură
50 gr cacao
100 gr ciocolată
2 linguri faina
4 ouă
esenţa de vanilie
3 linguri lapte
100 gr unt
100 gr migdale sau nuci
3 linguri smântână
Mod de preparare:
Se înmoaie drojdia cu puţin lapte călduţ şi puţin zahăr. Se opăresc
3-4 linguri de faină cu puţin lapte clocotit, amestecând să nu facă
cocoloşi. După ce s-a răcorit se amestecă cu drojdia, se acoperă cu un şervet şi se pune la loc cald să
crească;
Se freacă gălbenuşurile, întâi cu sare, ca să se închidă la culoare, apoi cu zahărul, până se transformă într-o cremă spumoasă;
Când drojdia cu făină au crescut, se toarnă peste restul de făină şi
se amestecă adăugând gălbenuşurile, puţin lapte călduţ şi albuşurile
bătute spumă;
Se frământă cel puţin jumate de oră, aducând aluatul de pe margini în
centru şi adăugându-se treptat uleiul, romul, untul topit cald, iar
dacă aluatul este prea tare se mai adăugă puţin lapte călduţ;
Se adună aluatul, se presara cu făină, se acoperă cu un şervet, se
aşează la cald, departe de uşa sau fereastră şi se lasa să crească cam 1
oră;
se întinde o foaie rotundă de cca 0,5 cm grosime, de mărimea formei
rotunde în care se va coace. Se unge formă cu unt şi se aşază foaia de
aluat pe fundul acesteia;
Pentru umplutură de ciocolată: se bat ouăle cu zahărul, se pune pe
foc şi se adăugă faină, ciocolată topită, cacaoa, vanilia, laptele
treptat şi se bate până se îngroaşă compoziţia. Se ia de pe foc, se
răceşte şi se amestecă cu smântână şi untul;
Se toarnă peste aluat, se presara migdalele mărunţite, se unge cu puţin albuş şi se lasă la copt cam 40 minute;
Se scoate din cuptor, se lasa să se răcească şi se scoate din forma când s-a răcit.
7. Reţetă pască cu aluat de pandişpan
Reţetă pască cu aluat de pandişpan |
Ingrediente:
pandişpan:
8 ouă
8 linguri zahăr
1 linguriţă şi jumătate praf de copt
2 esenţe vanilie
faină ca să iese un aluat de pandişpan
umplutură
600 gr brânză de vaci
5 ouă
150-200 gr zahăr
1 esenţa rom
coajă de lămâie
1-2 linguri faina albă
Mod de preparare:
umplutură: ouăle se bat bine cu zahărul. Brânza se amestecă cu ouăle
bătute,esenţa de rom,coajă de lămâie,şi faina . Acestea se amestecă bine
şi se lasa deoparte.
pandişpan: albuşurile se bat spumă,se adăugă treptat şi zahărul şi se
freacă bine de tot. Separat gălbenuşurile se bat cu praful de copt.
Gălbenuşurile bătute se toarnă peste albuşurile spumă,se pune şi
faina treptat şi esenţele de vanilie. Într-o tavă mai mare tapetată cu
hârtie de copt turnam pandişpanul iar peşte se pune brânză cu lingura
din loc în loc fără a o presa în tavă. Se dă la cuptorul încins
verificande-se cu scobitoarea când e gata.
8. Reţetă pască poloneză
Reţetă pască poloneză |
Ingrediente:
Aluat:
1 pahar faina
1/2 pahar zahăr pudră
1 ou
1/2 pahar lapte
1 pachet praf de copt
2 linguri cacao
1/2 pachet margarina cu arome
1 pacheţel vanilie
Cremă de brânză:
1/2 kg brânză dulce de vaci
1/2 pachet margarina cu arome
2 gălbenuşuri
1 pahar zahăr pudră
1 budincă de vanilie
Mod de preparare:
Ingredientele pentru aluat se amestecă cu mixerul şi se obţine o
pastă groasă. Se unge o formă de tort, cu fundul detaşabil, se pudrează
uşor cu făină. Trei sferturi din aluat se aşează în formă, apoi se pune
crema de brânză obţinută prin amestecarea ingredientelor.
Deasupra se pune restul de aluat şi se uniformizează cu grijă. Se
coace la foc detaşabil o oră şi 15 minute. Se lasa să se răcească în
formă, foarte important. Aluatul este fraged şi dacă se încearcă
scoaterea din formă înainte de răcire, riscaţi să se rupă. După răcirea
totală, se scoate cu grijă şi se aşează pe platou.
9. Reţetă pască cu orez
Reţetă pască cu orez |
Ingrediente:
aluat de cozonac,
1 pahar de orez,
4 pahare cu lapte,
zahăr după gust,
4 ouă,
1 lingura unt topit,
150 g stafide,
puţină vanilie,
sare.
Mod de preparare:
Se fierbe orezul cu laptele şi vanilia (ca la orez cu lapte). Se
adăugă sare. Când este gata se lasa să se răcească, apoi se adăugă
zahărul, gălbenuşurile, untul, stafidele şi se amestecă bine. La sfârşit
se pun albuşurile bătute bine.
Se întinde din aluat o foaie groasă cât un creion şi se aşează într-o
tavă de copt. Din altă bucată de coca se face un sul lung şi gros de un
deget care se aşază împrejurul formei - lipit de pereţii ei. Se întinde
umplutură peste foaie fără să se acopere sulul aşezat împrejur.
Se mai fac două suluri din cocă care se aşază cruciş peste umplutură
şi se ung cu puţin ou, după ce pasca a crescut puţin la loc călduţ. Se
pune la cuptor să se coacă. Se scoate din formă după ce s-a răcit bine.
10. Reţetă pască italiană
Reţetă pască italiană |
Ingrediente:
Aluat:
1 ou
1 lingura zahăr
1 lingura ulei
10 linguri vin alb
faină cât cuprinde
Crema:
500 gr brânză proaspătă de vaci
10 linguri zahăr
5 linguri faina
coaja rasă de la o lămâie
1 plic praf de copt
5 ouă
1 ou pentru uns
Mod de preparare:
Pentru prepararea aluatului se amestecă oul cu zahărul,uleiul şi vinul alb. Se adăugă trepatat câte o lingură de făină şi se frământă continuu până se obţine un aluat molcuţ şi lucios care se împachetează în folie de plastic şi se băgă în frigider pentru cel puţin 30 de minute.
Între timp, se prepară crema. Se bat albuşurile de la 5 ouă spumă cu puţină sara, apoi se adăugă treptat 5 linguri de zahăr.
Gălbenuşurile de ou se amestecă cu zahărul rămas şi se feaca până se obţine o cremă albicioasă. Se adăugă brânză de vaci, coaja rasă de lămâie şi preaful de copt, după care se omogenizează amestecul. Crema obţinută se adăugă peste albuşurile bătute spumă, amestecând de jos în sus cu o spatulă de lemn. La sfârşit se adăugă faina şi puţină sare.
Se întinde din aluat o foaie subţire, mult mai mare decât tava în care se va coace pască. Cu foaia de aluat se îmbraca o formă de tarta unsă cu ulei, lăsând marginile să cadă liber peste marginile tăvii.S e toarnă crema de brânză, se nivelează, apoi se acoperă cu marginile lăsate din aluat.
Se unge pasca cu oul bătut şi se băgă în cuptorul încins, unde se coace timp de 50 de minute, la foc moderat.
După ce pasca s-a copt, se scoate tava din cuptor şi se lasa să se răcească. Abia când este răcită complet se poate felia şi servi. După preferinţa se poate pudra cu zahăr pudră.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu
Spune-ti parerea si/sau propune imbunatatiri, despre/la acest articol.
Multumesc pentru comentariul tau.