Va asteptam cu drag sugestii cu retete pe care doriti sa le publicam pe blog. Folositi acest link - Adauga reteta ta. Exista mai multe variante de gulas (bogracs), eu ma simt apropiata de reteta de Gulas de Szeged, cu multa paprica (boia), cu cartofi si cu csipetke (galuste) si aceasta este reteta care mie imi e draga si pe care noi o gatim. Sper sa va placa si voua.
Bogracs la Ceaun |
Ingrediente:
● 1 kg carne vita |
● 1 kg carne porc |
● 6 bucati ceapa |
● 6 bucati rosii |
● 2 ardei iuti |
● 1 kg legume de morcovi, patrunjel, telina |
● 15 kg cartofi |
● 2 bucati ardei gras |
● sare |
● delikat |
● boia |
● chimen macinat si 1 tub pasta de gulyas |
● l linguri untura |
Pentru galuscute: |
● 2 oua |
● 1 lingura rasa untura |
● faina |
● sare |
Mod de preparare:
Portionam intai carnea. Ceapa o curatam si o
taiem marunt. Legumele se curata si se taie felii. Rosiile le oparim in
apa fierbinte si indepartam pielita, apoi le taiem felii sau cubulete.
Cartofii se curata si se tau cubulete.
Punem in ceaun circa 6 linguri mari de untura si pe untura incinsa calim ceapa taiata si ardeii taiati marunt. Adaugam intai carnea de vita, condimentam cu sare, piper, delikat si adaugam si rosiile taiate. Amestecam si lasam sa dea cateva clocote impreuna, dupa care punem atata apa cat sa acopere carnea si lasam sa fiarba.
Cand carnea e fiarta de jumate si apa a scazut adaugam si carnea de porc portionata. Lasam sa se caleasca impreuna cateva minute apoi adaugam legumele feliate.
Le calim impreuna cu carnea dupa care adaugam pasta de gulyas, 1 lingura boia, 1 lingurita de chimen macinat. Amestecam bine toate aceste ingrediente cu carnea si adaugam apa cat sa acopere cu 2 palme carnea.
Lasam sa fiarba mai departe si adaugam ardeii iuti feliati. Gustam si daca mai e nevoie condimentam cu sare sau delikat. In momentul in care carnea e fiarta adaugam cartofii taiati cubulete - daca e prea gros bogracsul mai adaugati un pic de apa.
In timpul cat cartofii fierb pregatim galuscutele pentru bogracs in felul urmator. Intr-un vas punem 2 oua, 1/2 lingurita sare, 7-8 linguri faina si le amestecam. Adaugam 1 lingura rasa de untura cu care amestecam bine si punem atata apa cat sa obtinem un aluat nu prea gros dar nici prea subtire care sa curga prea tare.
Cu aparatul de rupt galuscute le rupem direct in ceaun cand cartofii sunt fierti - daca nu aveti aparat, galuscutele se pot rupe cu o lingurita - si lasam sa fiarba cateva clocote.
Se serveste fierbinte.
Bogracsul e mult mai bun daca folosim mai multe tipuri de carne.
Punem in ceaun circa 6 linguri mari de untura si pe untura incinsa calim ceapa taiata si ardeii taiati marunt. Adaugam intai carnea de vita, condimentam cu sare, piper, delikat si adaugam si rosiile taiate. Amestecam si lasam sa dea cateva clocote impreuna, dupa care punem atata apa cat sa acopere carnea si lasam sa fiarba.
Cand carnea e fiarta de jumate si apa a scazut adaugam si carnea de porc portionata. Lasam sa se caleasca impreuna cateva minute apoi adaugam legumele feliate.
Le calim impreuna cu carnea dupa care adaugam pasta de gulyas, 1 lingura boia, 1 lingurita de chimen macinat. Amestecam bine toate aceste ingrediente cu carnea si adaugam apa cat sa acopere cu 2 palme carnea.
Lasam sa fiarba mai departe si adaugam ardeii iuti feliati. Gustam si daca mai e nevoie condimentam cu sare sau delikat. In momentul in care carnea e fiarta adaugam cartofii taiati cubulete - daca e prea gros bogracsul mai adaugati un pic de apa.
In timpul cat cartofii fierb pregatim galuscutele pentru bogracs in felul urmator. Intr-un vas punem 2 oua, 1/2 lingurita sare, 7-8 linguri faina si le amestecam. Adaugam 1 lingura rasa de untura cu care amestecam bine si punem atata apa cat sa obtinem un aluat nu prea gros dar nici prea subtire care sa curga prea tare.
Cu aparatul de rupt galuscute le rupem direct in ceaun cand cartofii sunt fierti - daca nu aveti aparat, galuscutele se pot rupe cu o lingurita - si lasam sa fiarba cateva clocote.
Se serveste fierbinte.
Bogracsul e mult mai bun daca folosim mai multe tipuri de carne.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu
Spune-ti parerea si/sau propune imbunatatiri, despre/la acest articol.
Multumesc pentru comentariul tau.