Va asteptam cu drag sugestii cu retete pe care doriti sa le publicam pe blog. Folositi acest link - Adauga reteta ta. Babgulyas reteta ungureasca de gulas cu fasole uscata. O reteta
de mancare de fasole boabe cu carne de vita, afumatura de porc si
galuste de faina (csipetke). Gulas unguresc cu fasole uscata si
condimente specifice.
Babgulyas reteta ungureasca de gulas cu fasole boabe uscata |
Ingrediente:
Pentru gulas:
- 1 kg fasole boabe uscata
- 1 kg carne de vita
- 3-4 morcovi
- 2-3 cepe
- 4-5 catei de usturoi
- 2 radacini de patrunjel
- 1 radacina de pastarnac
- ½ telina medie + cateva frunze
- 100 ml pasata de rosii
- 2 linguri bune de untura
- 200 g bacon afumat
- 1 lingura buna de boia dulce
- 2 lingurite bune de seminte de chimen
- 1-2 foi de dafin
- sare
- piper negru
- frunze de patrunjel verdePentru galuste (csipetke):
- 3 oua
- 240 g faina
- sare
- 2 linguri paprica
Mod de preparare:
Pregateste fasolea?
Am gasit in piata fasole faina tarcata, violet inchis, cu boabe mari mari de tot – perfecta pentru gulas! Am spalat foarte bine fasolea si apoi am lasat-o la inmuiat peste noapte intr-un castron cu multa apa rece, sa depaseasca cu o palma nivelul boabelor de fasole.Baza pentru babgulyas?
Intr-o tigaie incingem untura, taiem marunt ceapa si o calim un pic. Apoi adaugam bucatelele de bacon afumat si lasam pana ce totul scade si se rumeneste un picGulas unguresc cu fasole boabe si carne de vita?
Adaugam si carnea de vita si o lasam sa se prajeasca foarte usor pe fiecare parte. Nu trebuie sa se rumeneasca ci doar sa i se inchida porii. Urmeaza apoi condimentele: sare, piper, dafin, chimen si boia dulce din belsug. Pentru o nota mai picanta puteti pune si putina boia iute. Amestecam bine de tot carnea cu condimentele. Punem deasupra fasolea si completam cu apa pana sus. Punem capacul si lasam la fiert. Cam din 10 in 10 minute amestecam si completam cu apa daca este nevoie. Adaugam si zarzavaturile curatate si lasate bucati mari. In momentul in care zarzavaturile au fiert, le scoatem si le maruntim cu furculita. Ele vor forma sosul mai gros. Daca faceti fasolea in ceaun, ele se dezintegreaza singure pentru ca acolo va trebui sa amestecati mult mai mult. Punem inapoi zarzavaturile pasate si sosul de rosii si completam cu apa daca e nevoie. Gustam si corectam asezonarea. Eu nu am mai adaugat decat un pic de sare. Trebuie doar sa asteptam sa fiarba fasolea si carnea.Galustele unguresti de faina – csipetke?
Galustele le adaugam la fasole in ultimele 30 de minute. Atentie!: ele vor absorbi mult lichid asa ca va trebui sa completam cu apa in momentul in care le punem.Dupa aproximativ 90 de minute babgulyasul nostru este gata. Mai adaugam si usturoiul dat prin presa, amestecam si mai lasam inca 10 minute. Neaparat va trebui sa gustati pentru ca timpul de gatire depinde mult de carnea de vita si si de fasole. Nu se poate generaliza.Servire Babgulyas
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu
Spune-ti parerea si/sau propune imbunatatiri, despre/la acest articol.
Multumesc pentru comentariul tau.