Va asteptam cu drag sugestii cu retete pe care doriti sa le publicam pe blog. Folositi acest link - Adauga reteta ta. Ce poate fi mai sărbătoresc decât o fripură arătoasă, învelită în aluat fraged şi frumos rumenit?
Cotlet de porc în aluat |
Pentru aluat:
300 g făină
150 g unt
1 gălbenuş
sare
Pentru friptură:
1,5 kg cotlet de porc fără os
½ cană cu orez
500 g ciuperci
2 cepe potrivite
piper negru măcinat
legume proaspete pentru decor
sare
ulei
1. Cerne făina într-un bol încăpător, adaugă untul tăiat bucăţele,
gălbenuşul, un praf de sare şi 2 linguri cu apă. Frământă un aluat
fraged pe care-l aduni într-o bilă, îl înveleşti în folie de plastic
şi-l dai la rece o oră.
2. Încinge ulei într-o tigaie mai adâncă şi rumeneşte bine cotletul
pe toate părţile. Mută-l apoi într-o tavă formă termorezistentă,
sărează-l, piperează-l, toarnă o ceaşcă cu apă şi dă la cuptor, la foc
potrivit, pentru o jumătate de oră.
3. Pune orezul la fiert în apă cu sare. Curăţă şi taie ciupercile
felii, curăţă şi toacă ceapa mărunt. Căleşte ceapa, cu un praf de sare,
în tigaia în care ai rumenit cotletul, iar când s-a înmuiat, adaugă
ciupercile. Lasă până scade apa lăsată de ciuperci, amestecând des. Ia
de pe foc, adaugă orezul fiert, sare, dacă mai e nevoie, şi piper negru
măcinat. Amestecă bine şi lasă să se răcească.
4. În fine, întinde aluatul în foaie subţire, dreptunghiulară, şi
întinde deasupra o parte din compoziţia de ciuperci. Pune carnea în
mijloc, acoper-o cu restul de ciuperci, apoi înveleşte cu aluatul.
Înfăşoară bine carnea cu aluatul, apoi taie surplusul de aluat din care
vei face steluţe pentru decor.
5. Lipeşte şi steluţele, aşază totul cu griţă într-o tavă tapetată cu
hârtie de copt şi dă la cuptor, la foc potrivit, pentru jumătate de
oră. Lasă să se răcorească, taiie felii şi serveşte cu legume proapete
ca decor.
Truc. Ca să nu avem surpriza să se dezlipească aluatul, lipeşte-l cu
apă. Şi încă ceva: aluatul se va rumeni oricum, dar dacă vrei să fie şi
mai frumos colorat, unge-l cu gălbenuş bătut înainte de a-l da la
cuptor.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu
Spune-ti parerea si/sau propune imbunatatiri, despre/la acest articol.
Multumesc pentru comentariul tau.