Va asteptam cu drag sugestii cu retete pe care doriti sa le publicam pe blog. Folositi acest link - Adauga reteta ta. Ciorba de gaina cu taitei de casa, este cunoscuta in toate regiunile
tari, sub numele de
"zama", fiind un deliciu, mai ales atunci cand e gatita cu gaina
crescuta in gospodarie. Nu cred ca exista persoana careia sa nu-i placa
aceasta ciorba, fiind deosebit de gustoasa si sanatoasa, mai ales cand e
pregatita cu taietei de casa.
Zeama de gaina cu taitei de casa |
Ingrediente:
- taitei de casa
- carne de gaina
- 2 cartofi
- 2 morcovi
- 1 radacina de patrunjel
- 1/4 radacina telina
- 1 ceapa mare
- 2 rosii nu prea coapte
- 1/2 ardei gras verde
- 1/2 gogosar
- 1/2 ardei galben
- foi de dafin
- boabe piper negru
- sare
- 2 linguri bors magic
- 1 legatura patrunjel verde
- 1/4 legatura marar verde
- 1/4 legatura leustean
Mod de preparare:
Taiteii ii puteti pregati din timp. Pregatiti dintr-un singur ou, doua linguri de ulei, sare si faina, cat sa obtineti un aluat maleabil. Mai intai pregatiti carnea, taiata bucati, spalati bine si puneti la fiert intr-o oala mai mare, adaugati 3-4 l de apa. Pe parcursul fierberii indepartati spuma care se formeaza. Dupa vreo 15 minute dati focul la o faza mai joasa si adaugati cateva foi de dafin, boabe depiper, boabe de cardamom si o jumatate de ceapa taiata in patru si putina sare. Lasati sa fiarba aproximativ o ora, pana cand se desprinde carnea de pe oase.
In timp ce fierbe carnea pregatiti legumele, pe care le spalati si le taiati cubulete nu prea mari. Morcovul, taiatti rondele, pentru a da un aspect frumos ciorbei. Dupa ce a fiert carnea o scoateti, o strecurati, iar in zeama obtinuta puneti legumele la foc in ordinea urmatoare: mai intai adaugati cartofii, ceapa si patrunjelul, telina, morcov, lasati sa fiarba 5-7 gogosarul si rosiile, desigur toate taiate cubulete. Lasa totul sa fiarba la foc mediu, iar dupa 15-20 de minute adaugati taietii si lasati focul la faza mica. Scoateti carnea de pe oase si adaugati la ciorba, iar dupa 5 minute adaugati si borsul magic. Daca simtim ca ciorba este prea densa putem sa mai adaugati putina apa fiarta. Lasa la foc pana fierb taiteii, si ne ocupam de verdeata.
Toate verdeata dupa ce a fost spalata,tocata marunt si o vreti adauga in oala, desigur dupa ce au fiert taiteii. Asezonati dupa gust, adaugati si putin piper negru proaspat macinat, inafara de sare, mai lasati sa dea cateva clocote si inchideti focul. Acoperiti oala pentru cateva minute pentru a patrunde aromele de la verdeata proaspata. Lasati putin din verdeata ca sa adaugam la servire. Serviti calda, chiar fierbinte alaturi de un ardei iute!
Pofta buna!
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu
Spune-ti parerea si/sau propune imbunatatiri, despre/la acest articol.
Multumesc pentru comentariul tau.