Sufleu de dovlecei cu cascaval – reteta clasica. Reteta de baza a unui sufleu consta dintr-un sos alb
de faina amestecat cu galbenusuri crude si montat cu
albusurile batute spuma. Cel mai simplu sufleu este cel de branzeturi,
fara legume. Sufleul creste mult in inaltime asa ca aveti nevoie de pereti laterali mai inalti.
Sufleu de dovlecei cu cascaval |
Sos alb:
- 50 g faina
- 50 g unt
- sare
- 500 ml lapte
Alte ingrediente:
- cca. 500 g dovlecel
- 4 oua separate galbenusurile de albusuri
- 60 g cascaval ras
- piper macinat
In plus:
- 20 g unt pentru uns forma
- 1 lingura de pesmet pentru tapetat forma
- 50 g cascaval pentru presarat deasupra
- 30 g unt pentru fulgii de deasupra
Mod de preparare:
Intr-o cratita potrivita am pus untul la topit impreuna cu faina. La
foc mic. Am amestecat continuu si am avut grija ca faina sa nu se
rumeneasca – doar sa se albeasca un pic. Am pus 1/2 de lingurita de sare
si am inceput sa adaug treptat laptele. Am fiert
sosul alb 3-4 minute la foc foarte mic. Faina se va mai gati si in
cuptor. Am stins focul si am tras cratita deoparte. Sosul trebuie sa se
racoreasca 10 minute.Am spalat bine dovlecelul si l-am ras cu coaja cu tot pe razatoarea mare. Daca are samburi si filamente va trebui scobit. L-am sarat lejer si l-am pus la scurs intr-o strecuratoare.
In sosul alb usor racorit am amestecat cele 4 galbenusuri si cele 60 g de cascaval ras. Daca sosul era prea fierbinte acestea se coagulau instantaneu.
Am stors bine dovlecelul ras in palme si l-am adaugat in sos. I-am dat si un praf de piper macinat.
Albusurile ramase le-am batut spuma tare cu un praf de sare cu mixerul. Spuma obtinuta trebuie sa fie foarte tare. Am uns vasul termorezistent cu putin unt si l-am tapetat cu pesmet.
Am incorporat 1/3 din spuma batuta in compozitia cu dovleceii si am amestecat destul de rapid cu lingura de lemn. Ultimele 2/3 de spuma le-am incorporat deodata insa cu spatula, cu miscari delicate si lejere de sus in jos. Am incercat sa pastrez cat mai mult aer in compozitie – el fiind cel care ne asigura cresterea sufleului.Am turnat rapid compozitia de sufleu de dovlecei in forma tapetata cu unt si pesmet. Nivelul a fost pana la 2/3 din inaltime. Rapid am ras putin cascaval deasupra si am imprastiat si cativa fulgi de unt. Imediat am dat forma la cuptorul preincins la 200 C si am lasat-o acolo 30 de minute.
Nu am deschis usa cuptorului in acest rastimp! Am mai lasat sufleul la copt alte 10 minute si… gata!Ati vazut ca nu e atat de greu sa faci un sufleu de dovlecei cu cascaval! Sper sa va reuseasca la fel de bine
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu
Spune-ti parerea si/sau propune imbunatatiri, despre/la acest articol.
Multumesc pentru comentariul tau.