Va asteptam cu drag sugestii cu retete pe care doriti sa le publicam pe blog. Folositi acest link - Adauga reteta ta. Am fost intr-un mare impas la alegerea retetei si pana la urma m-am
oprit la aceasta delicatesa ce imbina de fapt doua bucatarii , bucataria
romaneasca si cea maghiara si daca sunt doua atunci cu siguranta si
preparatul este unul deosebit pe care il recomandam cu tot dragul sa il
incercati.
Galuste de aur cu sodou de vin- Arany galuska |
Ingrediente:
Ingrediente aluat:
500 g faina,
3 galbenusuri ou,
300 ml lapte,
25 g drojdie proaspata,
1 praf de sare,
100 g unt,
coaja rasa de la 1 lamaie,
1 zahar vanilat,
2 linguri zahar,
500 g faina,
3 galbenusuri ou,
300 ml lapte,
25 g drojdie proaspata,
1 praf de sare,
100 g unt,
coaja rasa de la 1 lamaie,
1 zahar vanilat,
2 linguri zahar,
Ingrediente pentru sirop:
250 ml lapte,
100 gr zahar,
2 plic zahar vanilat,
250 ml lapte,
100 gr zahar,
2 plic zahar vanilat,
Alte ingrediente:
150 g nuca macinata,
100 g zahar,
1/4 lingurita scortisoara macinata,
50 g stafide,
50-80 ml vin dulce,
100 g unt topit,
150 g nuca macinata,
100 g zahar,
1/4 lingurita scortisoara macinata,
50 g stafide,
50-80 ml vin dulce,
100 g unt topit,
Ingrediente sodou de vin:
500 ml vin alb dulce,
200 ml apa,
coaja rasa de la 2 lamai,
10 linguri zahar,
4 lingurite amidon,
4 galbenusuri de ou,
500 ml vin alb dulce,
200 ml apa,
coaja rasa de la 2 lamai,
10 linguri zahar,
4 lingurite amidon,
4 galbenusuri de ou,
Mod de preparare:
Preparare aluat:
Incalzim laptele in care dizolvam 2 linguri zahar, zaharul vanilat, praful de sare si in cele din urma adaugam si drojdia proaspata. Punem faina intr-un vas, adaugam galbenusurile de ou, coaja rasa de la 1 lamaie, untul topit si racit si turnam treptat laptele in care am dizolvat si drojdia. Framantam pana aluatul se desprinde de marginea vasului si face besici. Acoperim vasul si lasam la loc caldut sa dospeasca pana acesta isi dubleaza volumul.
Incalzim laptele in care dizolvam 2 linguri zahar, zaharul vanilat, praful de sare si in cele din urma adaugam si drojdia proaspata. Punem faina intr-un vas, adaugam galbenusurile de ou, coaja rasa de la 1 lamaie, untul topit si racit si turnam treptat laptele in care am dizolvat si drojdia. Framantam pana aluatul se desprinde de marginea vasului si face besici. Acoperim vasul si lasam la loc caldut sa dospeasca pana acesta isi dubleaza volumul.
In timpul cat aluatul dospeste pregatim nuca cu care vom presara straturile de aluat.
Nuca macinata o amestecam cu zaharul tos si 1/4 lingurita scortisoara macinata.
Stafidele le punem la inmuiat intr-o cana peste care turnam vin alb dulce cat sa le acopere si le lasam pana o sa le presaram deasupra aluatului.
Nuca macinata o amestecam cu zaharul tos si 1/4 lingurita scortisoara macinata.
Stafidele le punem la inmuiat intr-o cana peste care turnam vin alb dulce cat sa le acopere si le lasam pana o sa le presaram deasupra aluatului.
Preparare:
Aluatul a dospit il rasturnam pe suprafata de lucru presarata cu
faina si cu ajutorul unui sucitor il intindem de grosimea degetului
aratator.
Decupam cu o forma rotunda cu diametrul de 4 cm aluatul si il punem deoparte.
Topim 100 g unt si il infierbantam.
Cercurile de aluat le asezam in tava detasabila rotunda unul langa altul si le ungem deasupra din abundenta cu untul fierbinte.
Presaram aluatul uns cu o parte din nuca si stafidele pe care le scoatem din vin.
Punem deasupra inca un rand de aluat decupat pe care il ungem din nou cu untul fierbinte, presaram restul de nuca si introducem tava in cuptorul pe care l-am incalzit in prealabil.
Lasam la copt pana cand la proba cu scobitoarea nu se mai prinde aluat de acesta.
Decupam cu o forma rotunda cu diametrul de 4 cm aluatul si il punem deoparte.
Topim 100 g unt si il infierbantam.
Cercurile de aluat le asezam in tava detasabila rotunda unul langa altul si le ungem deasupra din abundenta cu untul fierbinte.
Presaram aluatul uns cu o parte din nuca si stafidele pe care le scoatem din vin.
Punem deasupra inca un rand de aluat decupat pe care il ungem din nou cu untul fierbinte, presaram restul de nuca si introducem tava in cuptorul pe care l-am incalzit in prealabil.
Lasam la copt pana cand la proba cu scobitoarea nu se mai prinde aluat de acesta.
Sirop de lapte
Inainte de a scoate tava din cuptor turnam deasupra aluatului copt
siropul de lapte pe care il preparam in felul urmator: punem 250 ml
lapte cu 100 g zahar si 1 pastaie de vanilie la fiert pana zaharul se
topeste.
Acest sirop il vom turna deasupra aluatului copt putin cate putin pe toata suprafata si apoi vom da inapoi tava la cuptor pentru circa 10 minute.
Dupa 10 minute se scoate tava de la cuptor si se lasa la racit .
Acest sirop il vom turna deasupra aluatului copt putin cate putin pe toata suprafata si apoi vom da inapoi tava la cuptor pentru circa 10 minute.
Dupa 10 minute se scoate tava de la cuptor si se lasa la racit .
Preparare sodou de vin:
Punem 400 ml vin alb dulce impreuna cu coaja rasa de la 2 lamai sa
dea cateva clocote. Separat intr-o cratita punem 4 galbenusuri de ou, 10
linguri zahar, 3 lingurite amidon si amestecam usor cu telul adaugand
treptat 200 ml apa rece pana la omogenizare. Deasupra acestei compozitii
de galbenusuri turnam in fir subtire vinul fiert cu coaja de lamaie
amestecand continuu pentru a nu se forma cocoloase. Punem compozitia
rezultata la foc si fierbem pana aceasta se ingroase.
Servire:
Pe fiecare farfurie se pun 2-3 bucati galuste de aur pe care le veti innobila din abundenta cu sodoul de vin ….
Pofta Buna !
Pe fiecare farfurie se pun 2-3 bucati galuste de aur pe care le veti innobila din abundenta cu sodoul de vin ….
Pofta Buna !
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu
Spune-ti parerea si/sau propune imbunatatiri, despre/la acest articol.
Multumesc pentru comentariul tau.