Prăjitura asortată, o combinație de gusturi ce te cuceresc instant.Prăjitura asortată.
Prăjitura asortată |
Ingrediente:
- Foi coapte pe dosul tăvii:
- 200 g zahăr
- 200 ml apă
- 50 ml ulei
- 2 ouă
- 1 linguriță bicarbonat
- 1 lingură oțet
- 500-550 gr făină
- sare
- 1/2 plic praf de copt
- Foaie de bezea cu nuci:
- 6 albușuri
- 6 linguri zahăr
- 150 gr nucă măcinată
- 50 g făină
- coaja și zeama de la o lămâie
- 1/2 plic praf de copt
- sare
- Crema de vanilie:
- 6 gălbenușuri
- 150 g făină
- 125 g zahăr
- 25 gr zahăr vanilat
- 1 l lapte
- 200 gr unt
- esență de vanilie
- sare
- Glazura de ciocolată:
- 200 gr ciocolată amăruie
- 100 ml frișcă lichidă
- În plus:
- 800 gr gem de prune acrișor
Mod de preparare:
Se prepară mai întâi foile pe dosul tăvii.Se caramelizează zahărul, apoi se adaugă apa și se lasă la foc încet până se topește tot caramelul.
Se amestecă cele două ouă cu puțină sare, apoi se adaugă uleiul, siropul de caramel răcit, bicarbonatul stins în oțet și se încorporează, treptat, făina cernută cu praful de copt.
Aluatul se lasă la odihnit 10-15 minute, după care se întind două foi și se coc pe dosul tăvii pentru 3-4 minute la 180 de grade.
În aceeași tavă se coace și blatul de bezea.
Se separă albușurile de gălbenușuri, iar gălbenușurile se dau la rece frecate cu sare, pentru a fi folosite la cremă.
Peste albușuri se presară pușină sare și se mixează spumă, apoi se adaugă, treptat zahărul și zeama de lămâie și se mixează până se întărește bezeaua.
Se adaugă nuca măcinată fin, amestecând ușor, coaja de lămâie rasă fin și se completează cu făina cernută cu praful de copt.
Compoziția se întinde în tava tapetată cu hârtie de copt și se coace la 180 de grade, pentru 30-35 de minute.
Preparăm între timp crema.
Se amestecă gălbenușurile cu zaharul, se diluează cu puțin lapte rece, apoi se adaugă făina și se omogenizează.
Se pune restul de lapte pe foc și se adaugă fierbinte peste compoziția de gălbenușuri, amestecând intens pentru a se omogeniza.
Se fierbe crema la foc mediu, amestecând continuu, până se îngroașă și clocotește pe margini.
Când se stinge focul, se adaugă esența.
Se lasă apoi la rece, acoperită cu o folie alimentară pentru a nu prinde crustă și se mixează cu untul moale, frecat cu zahărul vanilat.
Albusurile le batem bine cu putina sare, zeama de lamaie si zaharul vanilat si le incorporam in crema racita
Se asamblează prăjitura în felul următor: peste prima foaie coaptă pe dosul tăvii se întinde jumătate din gem, apoi jumătate din crema de vanilie, se așază foaia de bezea, apoi iar un strat de gem și unul de cremă și deasupra se așază ultima foaie coaptă pe dosul tăvii.
Prăjitura se acoperă cu hârtie de copt și se presează cu o greutate, apoi se dă la rece de pe o zi pe alta, sau cel puțin o jumătate de zi.
După acest interval se glazurează cu ciocolata topită împreună cu frișca lichidă, se presară fulgi de ciocolată și se dă din nou la rece până se întărește glazura.
Chiar dacă este ceva mai mult de lucru la această prăjitură asortată, merită din plin, pentru că gustul este extrem de delicios.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu
Spune-ti parerea si/sau propune imbunatatiri, despre/la acest articol.
Multumesc pentru comentariul tau.