Minciunele
Miniciunele, uscatele, fundite. Va mai aduceti aminte de ele? Este
acel "dulce" simplu. Este atat de impamantenit la noi, incat ai putea crede ca
romanii l-au inventat. Ei bine, il savureaza la fel de mult si
italienii (Carnivale) si unguri (Csoroge), cum ii spun ei, nu exista
casa de italian sau unguri fara o minciunica, doua, pe masa. Evident, aceasta este doar una din miile de variante de retete existente.
|
Minciunele |
Ingrediente:
4 1/2cani |
faina |
1lingurita |
praf de copt |
113 gr |
unt nesarat, topit |
3/4 cana |
vin alb |
1/4 cana |
rom |
2 linguri |
zahar |
2lingurite |
extract de vanilie |
2 |
oua mari, la temperatura camerei |
|
ulei vegetal |
|
zahar pudra
Mod de preparare:
.
-
Faina si drojdia se amesteca intr-un castron.
-
In alt castron, se omogenizeaza untul topit, vinul, romul, zaharul, vanilia si ouale.
-
Se adauga, pe rand, cate 1 cana de faina peste amestecul de ou si se
mixeaza cu furculita, pana se termina faina. Aluatul obtinut se framanta
cu mana, in castron, pana devine moale si elastic. Daca e prea
lipicios, se mai poate adauga faina, pana se obtine consistenta dorita.
Se acopera cu un prosop si se introduce in frigider, cel putin 30
minute.
-
Pe suprafata de lucru se presara faina si se intinde o foaie de 3 mm
grosime. Cu un cutit de patiserie se taie fasii lungi de 15 cm si late
de 2,5 cm. Apoi, se face o taietura in lungime, in mijlocul fasiei de
aluat, de aproximativ 5 cm. Prin aceasta fanta, se petrece unul din
capetele fasiei de aluat si se trage pana la baza, obtinand o fundita.
-
Intr-un tuci de 2 kg se toarna aproximativ 10 cm de ulei si se asaza pe aragaz, la foc mediu.
-
Cand uleiul s-a incins, minciunelele se introduc in transe, astfel
inca sa se evite o “aglomeratie” prea mare. Se invart constant cu o
spumiera si se lasa 1-1 ½ minute, pana devin aurii, apoi se scot din
tuci.
-
Se pun intr-o tava incapatoare, tapetata cu prosoape de hartie pentru
a indeparta uleiul in exces. Se lasa 5-10 minute, apoi, cat sunt calde,
se presara cu zahar pudra si se pot servi.
|
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu
Spune-ti parerea si/sau propune imbunatatiri, despre/la acest articol.
Multumesc pentru comentariul tau.