Crocant, aerat și cremos – profiterol-ul întrunește toate aceste caracteristici. Poate fi umplut cu orice tip de crema sau ciocolată și poate avea diverse forme.
PROFITEROL DE VANILIE SI CIOCOLATA CU INGHETATA
Aluatul
- 100 g unt
- 250 ml apă
- 150 g făină
- 4 ouă
- 1 praf de sare
Crema de vanilie
- Vanilie
- 3 ouă
- 225 gr zahăr
- 50 gr margarină
- 650 ml lapte
- 650 ml lapte
Sos de ciocolată
- 150 gr zahăr
- 100 ml lapte
- 3 linguri cacao
- 50 gr margarină
- esență de rom
- 400 gr înghețată
- 400 ml frișcă
Mod de preparare::
Gogoșele
- Într-o cratită punem apa, untul și sarea se aduc la punctul de fierbere, amestecăm continuu. Adăugăm făina și amestecăm cu o lingură de lemn până când aluatul se desprinde de pe cratiță și pe fundul acesteia se formeaza o ușoară crustă alba.
- Într-un vas separat, punem aluatul opărit și lăsăm puțin să se răcoreasca apoi adăugăm ouăle, unul câte unul, amestecând până la omogenizare. Amestecul trebuie să fie lucios și fin.
- Secretul constă în aluatul care trebuie încălzit în cratița pânâ la temperatura ideală înainte de a fi adăugate ouăle. Astfel, proteinele din făină se coagulează, iar amidonul se lipește. Odată copt, aluatul va forma o crustă densa care ține abur și permite prăjiturii să crească fără adăugarea altor aditivi.
- Folosind un pos sau cornet, formăm mici grămăjoare rotunde sau lunguiețe care le așezăm pe o foaie de copt la distanțe suficient de mari.
- Coacem în cuptorul încins la 190º C timp de aproximativ 10-15 min.
- Atentie: Ușa cuptorului trebuie să rămână închisă până când aluatul devine auriu și crocant!
Crema
- Amestecăm ouăle cu zahărul, făina si 150 ml lapte, separat restul de lapte se fierbe apoi se amestecă cu, compoziția și se fierbe în continuare până ce se îngroașă.
- Se lasă să se răcorească și adaugăm vanilia si margarina care în prealabil a fost alifiată.
- Cu o parte din cremă obtinuță vom umple gogoșile cu ajutorul unui pos.
- O parte din cremă o păstrăm pentru decor.
Sosul
- Se obține fierbând toate ingredientele de mai sus până ce se îngroașă puțin.
- Se folosește rece și aromat cu esență de rom după gust.
Asamblarea
- Se face în cupe după cum dorim și după imaginația noastră.
- Putem pune un strat de cremă peste care punem 3 gogoșele, apoi 3 globuri mici de înghețată peste care mai punem o gogoșică iar deasupra punem frișcă și decorăm cu sosul de ciocolată.
- Poftă bună!
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu
Spune-ti parerea si/sau propune imbunatatiri, despre/la acest articol.
Multumesc pentru comentariul tau.