Este o reteta pe cat de simpla, pe
atat de savuroasa, se mentine foarte bine si iarna, cand desfaci un
borcan cu tocana de legume, ai impresia ca simti mirosul verii si al
toamnei.
TOCANA DE LEGUME |
- -1 kg ceapa
- -1 kg morcov
- -marar
- -3 kg rosii
- -3 kg ardei rosii kapia sau gogosari
- -2-3 dovlecei
- -2-3 vinete
- -cateva frunze de telina
- -patrunjel verde
- -sare
- -piper
- -ardei iute
- -2-3 catei de usturoi
- -300 ml ulei
- -1-2 frunze de dafin
- -300 g orez
Mod de preparare
- Ceapa, ardeii, dovleceii, morcovul si vinetele se taie cubulete si se pun impreuna cu uleiul si putina apa la inabusit, intr-o cratita cu fundul gros. Dupa ce se inmoaie legumele, se adauga orezul si 1 litru de apa, sare piper, ardei iute dupa gust, frunzele de dafin, cateva fire de telina verde si rosiile decojite si taiate cubulete sau date pe razatoare. Se lasa sa fiarba si cand orezul incepe sa se umfle, se adauga usturoiul taiat in 2, doar pentru aroma.
- Daca se pregateste pentru iarna, se fierbe doar pe ¾ si se opreste focul. Se scot firele de telina, dafinul si usturoiul, se gusta, se adauga patrunjelul verde taiat marunt si se pune in borcane. Se va umfla la sterilizare orezul.
- Se sterilizeaza borcanele la bain-marie timp de 40 de minute din momentul in care au dat in clocot, apoi se scot si se asaza cu gura-n jos si se acopera cu paturi.
- Se lasa asa pana a doua zi, apoi se sterg, se eticheteaza borcanele si se pun in camara.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu
Spune-ti parerea si/sau propune imbunatatiri, despre/la acest articol.
Multumesc pentru comentariul tau.