Ai pofta de ceva dulce si racoritor, dar inghetata nu este o optiune
pentru ca tii post? Incearca sorbetul de capsuni: il faci in doi timpi si
trei miscari. Dupa aceasta postare ma astept sa aud: “de ajuns cu capsuni, mai cauta si altceva!” Nu, capsunile sunt preferata mea.
SERBET DE CAPSUNI |
- 1 pahar de zeama de capsuni,
- 1 kg zahar.
- 1 kg zahar.
Mod de preparare:
Se lasa sa se limpezeasca si se pune In tingirea de dulceata zaharul cu un pahar de zeama de capsune.
Se pune pe ochiul de la aragaz o cratita si se lasa la foc moale, pana se topeste zaharul, apoi pe un foc iute.
Se ia spuma neagra care se ridica la suprafata si se sterg marginile vasului cu o carpa curata, muiata in apa rece.
Se incearca daca este legat dand drumul la cateva picaturi intr-o ceasca cu apa foarte rece.
Daca picaturile nu se dizolva indata si se pot lua intre degete, serbetul este gata si se da imediat jos de pe foc. Daca nu este gata, se lasa sa mai fiarba, incercand din nou. Se va Incerca de 2 - 3 ori, ca sa iasa serbetul potrivit de legat.
Se acopera cratita cu o carpa uda si se lasa numai putin sa se racoreasca, luandu-se fierbinte la frecat.
Se asaza cratita pe un scaunel intors cu picioarele in sus astfel incat sa nu se miste la amestecat si cu o vergea de lemn sau cu facaletul de mamaliga, se amesteca serbetul numai intr-o parte pana isi schimba culoarea, devenind ca un aluat potrivit de tare.
Cand incepe sa-si schimbe culoarea, se adauga, amestecand mereu, o lingurita de zeama de lamaie.
Se poate pune direct cu lingura in borcan sau se mai framanta cu mana si se pune in borcan, apasandu-l cu pumnul ca sa nu ramana goluri de aer printre bucatile de serbet.
Acest preparat dulce si parfumat se serveste cu multa apa, iar dupa unii, seamana mai degraba cu o inghetata decat cu dulceata tipic romaneasca.
Daca doriti sa consumati serbet la fel de aromat ca cel de capsuni, veti obtine un preparat culinar dulce si gustos din zmeura, fragi, cirese amare, visine, lamai sau portocale.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu
Spune-ti parerea si/sau propune imbunatatiri, despre/la acest articol.
Multumesc pentru comentariul tau.