Beigli cu nuca, mac, branza sau cu cacao. Beigli, sunt denumirile unui cozonac unguresc deosebit. Niste rulade
din aluat fraged cu putina drojdie.
COZONAC CU NUCA, MAC, BRANZA SAU CU CACAO |
- 500 g faina
- 250 g unt moale
- 50 g zahar pudra
- 7 g drojdie uscata
- 2 galbenusuri
- 100 ml lapte
- 1 lingura zahar tos
- sare, zahar vanilat, coaja de lamaie
Pentru umplutura:
- 275 g mac, nuca, branza sau cu cacao
- 150 g zahar
- 150 g stafide
- 200 ml lapte
- 1 lingurita scortisoara
- coaja de lamaie
Pentru uns:
- 1 galbenus
Mod de preparare
Pentru aluat se amesteca laptele cu drojdia si cu zaharul tos. Apoi
se adauga restul ingredientelor din reteta si se framanta un aluat care
se tine 2 ore la frigider.
Umplutura pentru cozonac cu mac
Se macina macul cu rasnita. Se face un sirop din lapte, zahar, zahar vanilat, coaja de lamaie, scortisoara si cand fierbe se adauga macul si se amesteca repede si bine si se stinge focul.
Umplutura pentru cozonac cu nuca
Se macina nuca dar nu foarte marunt. Se procedeaza ca si la crema de
mac: se face un sirop din lapte, zahar, vanilie si coaja de lamaie si se
opareste nuca macinata cu el.
Umplutura pentru cozonac cu branza
Se face un sirop din lapte, zahar, zahar
vanilat, coaja de lamaie, scortisoara se adauga barnza si
se amesteca repede si bine.
Umplutura pentru cozonac cu cacao
Se face un sirop din lapte, zahar, zahar
vanilat, coaja de lamaie, scortisoara si cand fierbe se adauga cacao si
se amesteca repede si bine si se stinge focul.Mod de intindere
Se imparte aluatul in 4 si se intinde cate o bucata dreptunghiulara de cca. 30-32 cm lungime si cca 22-25 cm latime.
Se imparte in 4 umplutura si se distribuie uniform pe fiecare foaie intinsa. Se presara cu cate 1/4 din cantitatea de stafide.
Foile umplute se ruleaza si se aseaza intr-o tava asternuta cu hartie de copt. Tava mea are 32 cm lungime. Atentie! Ruladele nu se strang foarte tare ci se ruleaza mai lejer, dar nu cu aer intre straturi. Daca sunt rulate prea strans ele pot crapa la copt.
Se ung cu galbenus batut si se lasa 15 minute la dospit. La copt ele vor creste si pe lungime si pe latime.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu
Spune-ti parerea si/sau propune imbunatatiri, despre/la acest articol.
Multumesc pentru comentariul tau.