Rata pe varza rosie |
2 verze rosie murate medii
1 varza rosie proaspata
1 rata maricica
1 ceapa
1 cana suc de rosii
boabe de piper
2 frunze dafin
2 linguri ulei de trufe (putem folosi si ulei de masline)
cimbru uscat
sare grunjoasa
2 crengute cimbru
1 creanga mica busuioc
cate frunze de salvie
3 linguri vin
3 linguri apa
3 felii slanina de porc
PREPARARE:1 varza rosie proaspata
1 rata maricica
1 ceapa
1 cana suc de rosii
boabe de piper
2 frunze dafin
2 linguri ulei de trufe (putem folosi si ulei de masline)
cimbru uscat
sare grunjoasa
2 crengute cimbru
1 creanga mica busuioc
cate frunze de salvie
3 linguri vin
3 linguri apa
3 felii slanina de porc
Spalam rata sub jet de apa rece, apoi o stergem, o frecam cu sare de mare, 1 lingura ulei de trufe, piper si cimbru uscat atat la exterior, cat si la interior. Punem rata intr-un vas termorezistent, adaugand ulei de trufe, apa si vin. Acoperim cu o folie de staniol si lasam in cuptorul preincalzit la 140°C timp de 90 minute (dupa 45 minute o intoarcem pe partea cealalata).
Dupa 60 minute putem pregati varza. Tocam marunt varza proaspata si cea murata, o amestecam si o punem pe foc cu o ceapa tocata si putina apa.
Adaugam 1 felie slanina de porc, 2 frunze de dafin, boabe de piper, suc de rosii si o crenguta de cimbru.
Scoatem rata din vas, asezam varza in acesta apoi punem 2 felii de slanina si rata peste varza. Daca rata a lasat grasime foarte multa o scurgem, pastram doar 1 lingura pentrru moment, vom adauga pe parcurs daca varza devine prea uscata. In interiorul ratei punem 1 buchetel de ierburi proaspete (cimbru, salvie, busuioc), acoperim iar cu folie de staniol (daca vasul nu are capac) si dam iar la cuptor la 140°C pentru 90 minute, apoi inca 30-60 minute la 200°C (ultimile 30 minute lasam vasul neacoperit).
In aceasta perioada vom mai roti rata, astfel incat sa fie bine facuta si rumenita pe ambele parti.
Servim rata cu varza calita cu mamaliga.
Pofta buna!
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu
Spune-ti parerea si/sau propune imbunatatiri, despre/la acest articol.
Multumesc pentru comentariul tau.