Carne de vita maturata, legata
ca sa-si pastreze forma la copt si cu grasime deasupra ca sa ramana
suculenta. Merge cu piure de cartofi, o budinca simpla si un pic de hrean.
riptura de vita |
Ingrediente
Friptura de vita
Friptura de vita
500 gr carne de vita pentru friptura
1 fir rozmarin
1 ceapa
1 lingura ulei
sare, piper negru
1 fir rozmarin
1 ceapa
1 lingura ulei
sare, piper negru
Piure de cartofi
800 gr cartofi fainosi
1 lingura cu varf unt
lapte fierbinte
1 lingurita hrean ras
sare
1 lingura cu varf unt
lapte fierbinte
1 lingurita hrean ras
sare
Budinca
1 ou
40 gr faina
50 ml lapte
50 ml apa
sare si 3 linguri ulei de floarea soarelui
40 gr faina
50 ml lapte
50 ml apa
sare si 3 linguri ulei de floarea soarelui
Sos brun
30 ml vin alb sec
60 ml supa de vita
1 lingurita cu varf unt
60 ml supa de vita
1 lingurita cu varf unt
Portii: 3
Preparare
Friptura de vita
- Se scoate carnea din frigider cu 1 ora inainte de preparare, sa aiba timp sa revina la temp. camerei. Se usca bine cu servetele de hartie, apoi se presara din belsug cu piper negru macinat, sare si frunzele de rozmarin tocate marunt. Se apasa condimentele cu mana, ca sa adere bine la carne.
- Intr-o tigaie antiaderenta se incinge bine 1 lingura ulei. Se prajeste carnea cate 1 minut pe fiecare parte, apoi 30 secunde pe margini.
- Ceapa curatata se taie in
doua pe lung si se aseaza intr-o tava care merge la cuptor, cu partea
taiata in jos. Se aseaza bucata de carne deasupra cepei, astfel incat
carnea sa nu atinga tava.
- Se coace carnea la 160C timp de 40 minute.
- Cat se coace carnea se prepara aluatul pentru budinca. Atentie, toate ingredientele pentru budinca sa fie la temperatura camerei. Se bate oul cu sare. Se adauga laptele si apa si se bate bine cu telul. Se adauga faina si se bate pana e omogen. Va rezulta un aluat moale, ca cel de clatite. Se lasa aluatul deoparte, pana veti coace budincile.
- Piureul de cartofi: se curata cartofii, se taie cuburi si se fierb in apa cu sare. Se scurg de apa si se paseaza bine cu instrumentul pentru piure sau cu o presa. Se amesteca cu unt pana se acesta se topeste, apoi se adauga lapte fierbinte pana devine spumos. Se condimenteaza la final cu sare si hreanul ras. Se tine la cald.
- Se scoate carnea din cuptor si se muta pe un platou cald. Se acopera cu folie de aluminiu pana sunt gata restul componentelor..
- Se pune cuptorul pe 220C.
- Sosul brun: tava in care s-a copt carnea de vita se pune pe ochiul aragazului. Se arunca bucatile de ceapa. Se stinge cu vin si cu o lingura de lemn se freaca fundul tavii sa se dizolve tot sucul scurs in tava. Se adauga supa si se fierbe 1 minut. Se adauga untul si se fierbe 1-2 minute, pana sosul devine siropos.
- Pentru budina:
se folosesc 3 tavi de 10 cm diametru si 2 cm inaltime. Se pune in
fiecare tava cate 1 lingura ulei. Se dau tavile la cuptor
timp de 5 minute, sa se incinga foarte bine.
- Se imparte aluatul de budinca in cele 3 tavi. Cand turnati aluatul in tavi, acesta trebuie sa sfaraie tare, semn ca tavile au fost incinse destul.
- Se coc budincile la 220C timp de 20 minute (pana devin rumene). Nu se deschide cuptorul in acest timp.
- Servirea: se imparte sosul pe farfurii. Se aseaza cate o budinca pe feicare farfurie. In mijlocul ei se pune piure de cartofi. Deasupra se aseaza felii subtiri din friptura de vita.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu
Spune-ti parerea si/sau propune imbunatatiri, despre/la acest articol.
Multumesc pentru comentariul tau.