Tochitura moldoveneasca
|
Tochitura moldoveneasca
|
- Type:
- Felul principal
- Numarul de porții:
- 3 porții
- Preparare:
- 10 min
- Gătire:
- 1 oră
- Gata în:
- 1 h, 10 m
- Dificultate:
- Ușor
Ingrediente
500 g pulpa de porc
300 g carnati afumati (din pacate eu nu i-am avut)
200 g slanina (idem)
3 linguri untura (sau ulei)
1 pahar vin alb sec
4-5 catei usturoi
3 linguri pasta de tomate (optional)
sare,piper,boia de ardei dulce,cimbru,dafin
200 ml apa (sau supa)
200 ml vin sec
mamaliguta
1 ou pentru fiecare
Preparare
Punem untura in ceaun,iar
cand s-a incins adaugam slanina daca o avem si pulpa de porc taiata
cubulete.Amestecam bine,pana slanina incepe sa se topeasca iar carnea se
albeste pe toate partile.
Acum adaugam supa sau apa,sare,piper
si condimentele dorite, jumatate din usturoiul tocat marunt, si lasam
sa fiarba pana se evapora tot lichidul si incepe sa sfaraie din nou.Acum
punem si carnatii ,si 1-2 foi de dafin udate si stoarse pentru a evita
arderea lor in uleiul incins.
In acest punct verificam
carnea.Daca e destul de patrunsa,trecem la etapa urmatoare,daca nu,mai
punem un pahar de apa sau supa si lasam pana la evaporarea completa.
Mai lasam putin si stingem cu un pahar de vin sec de calitate (eu am
pus alb) , si punem si restul usturoiului si pentru cine vrea putina
culoare si putin sos peste mamaliguta,punem si 3 linguri de pasta de
tomate diluata cu putina apa.
Amestecam bine si lasam sa scada acoperind partial cu un capac.
Facem mamaliguta, dupa gustul fiecaruia.Traditia o cere cu o consistenta mai tare.
Pregatim tigaia cu ulei,pentru ochiuri.
Intindem toate farfuriile si trecem la impartit: cu o lingura punem
mamaliguta in fiecare farfurie,(sau o punem intr-un castronel uns cu
putin ulei si o rasturnam pe farfurie) deasupra ei,in mijloc,punem cate
un ochi,abia facut.
In jurul mamaligutei punem carnea,iar in jurul
oului branza de burduf,feta sau telemea.Ar fi fost minunati si niste
carnaciori, de asta am si dat reteta originala,eu m-am adaptat doar.
Ornam cu o frunzulita de patrunjel si servim cu muraturi si cui ii place,un pahar de vin rosu.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu
Spune-ti parerea si/sau propune imbunatatiri, despre/la acest articol.
Multumesc pentru comentariul tau.