Acest preparat delicios este inca o dovada ca bucataria frantuzeasca isi merita reputatia. Cartofii gratinati frantuzesti au fost ganditi sa fie absolut deliciosi. Merge excelent alaturi de fripturi, dar se poate manca si ca fel principal, alaturi de o salata.
Cartofi gratinati frantuzesti |
- 1.5 kg de cartofi albi;
- 170 g de branza Gruyere, data pe razatoare;
- 350 ml de smantana lichida, cat mai grasa;
- sare si piper dupa gust;
- 4 catei de usturoi, curatati si zdrobiti;
- o legatura de cimbru proaspat;
- 30 g de unt;
- cascaval sau branza pentru topping (optional).
Mod de preparare:
Curata cartofii, spala-i si taie-i in felii cat poti de subtiri. Asaza-i in vasul de mai devreme, astfel incat sa se creeze straturi de cartofi si sa nu ramana prea mult spatiu liber. Asezoneaza-i cu sare si piper si presara pe fiecare strat o cantitate generoasa de branza Gruyere. Pe ultimul strat, presara cascavalul sau un tip de branza la alegere.
Pune smantana lichida, usturoiul si cimbrul intr-o tigaie sau o craticioara si da sosul in clocot pe foc mic. Scoate cimbrul din sos, apoi toarna-l pe acesta din urma peste cartofi. Pune peste cartofii gratinati niste unt si o portie extra de branza
sau cascaval, daca doresti. Pune-i la cuptor timp de o ora si jumatate
sau pana se inmoaie cartofii, iar stratul de la suprafata este auriu si
usor crocant. Serveste cartofii gratinati frantuzesti fierbinti, ca fel
principal sau ca garnitura.
Pofta buna!
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu
Spune-ti parerea si/sau propune imbunatatiri, despre/la acest articol.
Multumesc pentru comentariul tau.