Iti amintesti vestitul tort Viennetta? Era printre cele mai
dorite deserturi de vara in anii ’90! Iata cum prepari un astfel de tort
de inghetata acasa, din numai cateva ingrediente.
Pentru decor:
400 ml smantana pentru frisca
3 linguri mascarpone
3 linguri zahar
pudra
cacao
Mod de preparare:
Topeste ciocolata neagra si ciocolata cu lapte impreuna, la bain marie.
Alege tava in care urmeaza sa asamblezi tortul de inghetata. Tava
trebuie sa fie inalta si ingusta, similara cu cea de cozonac, eventual
putin mai lata.
Intinde o foaie de copt pe blat si deseneaza de mai multe ori (6-7
dreptunghiuri) cu creionul conturul tavii alese, asezand tava normal, nu
cu gura in jos. Odata ce ciocolata s-a topit, ia-o de pe foc si
amesteca bine pentru omogenizare.
Toarna putina ciocolata pe fiecare dreptunghi desenat si intinde
ciocolata in strat subtire, dar consistent, pe intreaga suprafata
marcata. Repeta procedeul pe toate dreptunghiurile desenate, sau pana
ramai fara ciocolata.
Lasa foaia de copt pe blat pentru ca ciocolata sa se intareasca
putin, apoi da-o la frigider, dupa ce esti sigur ca nu se va deplasa.
In tava in care urmeaza sa asamblezi tortul de inghetata Vienneta,
intinde folie alimentara de plastic, lasand margini in exterior. Intinde
un strat de inghetata (o poti lasa afara cu putin timp inainte, pentru a
fi mai maleabila). Dupa primul strat de inghetata, asaza o foaie de
ciocolata din cele date la frigider.
Repeta apoi procedeul: intinde inghetata peste, urmata de o alta
foaie de ciocolata. In final, stratul care ramane deasupra trebuie sa
fie de inghetata.
Marunteste biscuitii cat mai fin in robotul de bucatarie sau
folosind facaletul. Combina-i cu 2 linguri de unt topit si o lingura de
zahar. Intinde amestecul crocant obtinut deasupra intregului tort de
inghetata. Da tortul la congelator pana cand decorul e gata.
Bate frisca cu mascarpone si zaharul pudra. Pune crema intr-un pos
si scoate tortul din forma, intorcandu-l invers pe platoul de servire.
Elimina folia alimentara si orneaza tortul pe partea de sus, formand
linii groase de crema, una langa cealalta, iar pe laterale cu
„onduleuri” de crema.
Presara cacao deasupra si da direct tortul la congelator, sau da
intai tortul la congelator pentru minim o ora, apoi toarna ciocolata
topita si racita deasupra.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu
Spune-ti parerea si/sau propune imbunatatiri, despre/la acest articol.
Multumesc pentru comentariul tau.