Va asteptam cu drag sugestii cu retete pe care doriti sa le publicam pe blog. Folositi acest link - Adauga reteta ta.
Mâncarea de urzici frecate cu mălai este o mâncare
tradiţională, pe care ţăranii de odinioară o preparau în
special primăvara, când urzicile sunt tinere şi fragede.
Urzici frecate cu mălai |
Ingrediente:
500 de urzici,
1 linguriţă de sare,
150 g mălai,
2-3 linguri de ulei,
1 legătură de ceapă verde,
leuştean, pătrunjel verde tocat mărunt
Mod de preparare:
Se aleg urzici tinere şi fragede. Acestea se spală bine sub jet de
apă în mai multe ape, până când impurităţile de pe frunze şi firicele de
nisip sau pământ sunt îndepărtate.
Urzicile se opăresc în apă fiartă, iar după ce au scăzut şi dau în
primele clocote, se scot cu ajutorul unei spatule.
Se pun din nou la fiert în apă fiartă se lasă să fiarbă cam 15
minute, până când codiţele urzicilor se pătrund. Urzicile fierte se scot
din apă şi se lasă deoparte într-o sită pentru a se scurge de excesul
de apă.
Între timp, într-o tigaie sau cratiţă de mărime potrivită, se adaugă
uleiul apoi se pune ceapa verde tocată mărunt. Se amestecă din când în
când până când ceapa se înmoaie şi devine sticloasă, apoi vasul se ia
deoparte.
Cât sunt încă calde, urzicile se toacă mărunt, şi se pun într-un
castron. Peste urzici se presară cam o treime din cantitatea de mălai şi
se freacă bine cu ajutorul unei linguri de lemn, până când urzicile
devin ca o pastă.
Urzicile frecate se toarnă în vasul cu ceapa, apoi în funcţie de
consistenţa dorită se adaugă 2 sau 3 căni din zeama în care au fiert
urzicile şi se amestecă bine.
Se dă la foc mic cam 10 minute, după care se adaugă restul de mălai
în ploaie. Se lasă să fiarbă în continuare încă un sfert de oră,
amestecând încontinuu, pentru ca mâncarea să nu se prindă de fundul
vasului.
La sfârşit, se potriveşte de sare, se presară leuşteanul şi
pătrunjelul tocat mărunt şi se ia de pe foc.
Vă dorim poftă bună!
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu
Spune-ti parerea si/sau propune imbunatatiri, despre/la acest articol.
Multumesc pentru comentariul tau.