Dacă vă place conopida, nu are cum să nu vă placă și această rețetă de
ciorbă de conopidă, făcută fără carne și dreasă cu smântână și
gălbenușuri proaspete. E o ciorbiță cu un gust plăcut și delicat,
îmbogățit într-un mod fericit de legumele și zarvaturile adăugate și aș
zice că e numai bună pentru un prânz.
Ciorbă de conopidă |
Ingrediente:
- 700 de grame de conopidă
- 2 morcovi mari
- 130 de grame de ceapă
- 1 ardei gras
- 1 bucată de țelină-rădăcină
- 1 rădăcină de pătrunjel
- 150 de grame de roșie
- 30 ml. ulei vegetal
- 2 gălbenușuri
- 200 grame de smântână
- verdeață proaspătă tocată după gust
- sare și piper
- oțet
Mod de preparare:
1. Se curăță, se spală și se toacă în cubulețe ceapa, morcovii, țelina, pătrunjelul și ardeiul. Se încinge uleiul într-o oală cam de 4 litri, se adaugă toate legumele tocate, se presară cu un praf de sare și se călesc pe foc mic cam 8-10 minute, amestecând din când în când.
2. Între timp, conopida se desface în buchețele, se spală bine și se scurge de apă, apoi se taie aproximativ în cubulețe cu latura cam de 2 cm, ca să le putem lua cu ușurință în lingură. Chiar și bucățile sfărâmate de conopidă se vor adăuga la ciorbă.
3. După ce legumele s-au înmuiat, se adaugă în oală conopida și cam 2,5 litri de apă fierbinte. Se întețește focul și se aduce la fierbere, apoi se adaugă sare, ca să aibă conopida de unde să-și ia gust. Se fierbe pe foc mediu până când conpida se frăgezește.
4. Între timp, roșia se opărește și se curăță de pielița de la suprafață, apoi se taie în cubulețe, eliminându-i-se miezul lemnos. După ce conopida s-a frăgezit, păstrând încă ceva textură, se adaugă roșia în ciorbă și se mai fierbe totul încă 5 minute, timp în care roșia se va găti iar conopida se va înmuia bine.
Cum se drege ciorba de conopidă fără carne
Mulți oameni evită ciorbele cu smântână și gălbenușuri proaspete pe motiv că s-ar îmbrânzi. Cu toate acestea, e foarte simplu să dregi o ciorbă, dându-i un gust excelent, iar când ciorba este una fără carne și gătită doar cu apă, chiar e recomandat să o dregem. Cum procedăm, mai ales că lichidul din ciorbă e foarte sărac în proteine, practic e doar apă?
1. Gălbenușurile cu smântâna se bat cu telul sau cu o furculiță într-un castron, doar cât să se omogenizeze.
2. Se adaugă cu un polonic zeama fierbinte, luată de pe foc de abia 2-3 minute, în timp ce omogenizăm energic cele două compoziții. Adăugăm atâta zeamă până când simțim că amestecul din castron este cald, chiar fierbinte, asta însemnând că gălbenușurile s-au gătit și că a trecut pericolul de aglutinare - îmbrânzire a ciorbei.
3. Abia acum se adaugă în oală amestecul de smântână, gălbenușuri și zeamă, amestecând rapid. Se asezonează după gust ciorba cu sare și piper, se presară cu verdeața tocată și se înăcrește după preferințe.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu
Spune-ti parerea si/sau propune imbunatatiri, despre/la acest articol.
Multumesc pentru comentariul tau.