Mancare de gutui cu carne reteta traditionala – la cuptor. O
mancare ardeleneasca veche, de toamna, parfumata, dulce-acrisoara si
extrem de gustoasa.
GUTUI CU CARNE |
- 500 g carne
- 500 g gutui
- 150 g unt gras
- 1 lingura ulei
- 1 lingura de faina
- sare, piper
- un varf de cutit scortisoara macinata
- 100 ml vin dulce
- 20 ml congnac
- 50 g zahar
- zeama de la ½ de lamaie
Mod de preparare
Mai intai am frecat gutuile cu o carpa de bucatarie pentru a indeparta puful galben ca de pui. Apoi le-am spalat si le-am taiat in sferturi. Nu le-am decojit. Am indepartat zona tare si am feliat gutuile in felii subtirele. Imediat le-am cufundat intr-un castron cu apa rece in care am stors zeama de la o jumatate de lamaie.Am taiat carnea in cubulete cu latura de cca. 3 cm. Am aplicat tehnica de la escalop si anume am presarat bucatile de carne cu faina.
Am asezat cu grija bucatile de carne tavalite prin faina si le-am rumenit usor pe toate partile. Treaba asta dureaza cam 8-10 minute.
In final am scos bucatelele rumene de carne intr-un castron si le-am lasat deoparte. Ele mai au nevoie de gatire pentru ca sunt tari inca.
Am pastrat tigaia incinsa de la carne si am adaugat inca 50 g de unt. Am scurs bine feliile de gutuie intr-o strecuratoare si imediat le-am aruncat in tigaia incinsa. Le-am rumenit la flacara vie pe ambele parti. Cand au inceput sa sfaraie am stins totul cu 100 ml de vin dulce. Am asteptat ca alcoolul sa se evapore si sa lase in urma doar aroma sa placuta. Am presarat gutuile cu zahar si am stat cu ochii pe ele in timpul procesului de caramelizare. Nu e voie sa se arda!
Aceasta etapa dureaza cam 5-7 minute. Feliile de gutuie nu trebuie sa se inmoaie excesiv ci doar sa fie imbracate de un strat lucios si rumen, caramelizat. Le-am dat un praf de sare si unul de piper si am tras tigaia deoparte si le-am scos intr-un castron separat.
In aceeasi tigaie am pus inapoi bucatile de carne rumenite. Le-am asezonat bine cu sare si piper. Le-am infierbantat bine si le-am stropit cu putin cognac.
Am adaugat 2 cesti de apa, precum si un virf mic de scortisoara. Am acoperit partial tigaia cu un capac si am lasat carnea la fiert vreo 50 de minute, pana ce s-a fragezit corespunzator. Poate dura si peste o ora, in functie de carne. Am mai completat cu apa din cand in cand si am avut grija sa amestec ocazional in tigaie ca sa nu mi se prinda mancarea.
Am incins cuptorul la 180 C. Am ales o forma ceramica si am asezat pe fundul ei carnea cu sosul din tigaie. Deasupra am aranjat feliile caramelizate de gutui. Ca mi s-au parut extrem de acre asa ca le-am mai presarat suplimentar cu o lingura de zahar care se va carameliza la cuptor.
Aceasta mancare de gutui se serveste fierbinte, imediat ce iese din cuptor. Merge bine cu paine de casa care sa capteze toate picaturile de sos. Si orezul fiert simplu in apa cu sare se potriveste de minune cu acest fel.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu
Spune-ti parerea si/sau propune imbunatatiri, despre/la acest articol.
Multumesc pentru comentariul tau.