Cu această rețetă de chiftele gratinate, cu cartofi și sos de roșii cu legume, zic eu că am reușit să duc
la un cu totul alt nivel. Fără îndoială, e o rețetă foarte bună aceea,
dar ceea ce vă propun azi e o mâncare completă, cu garnitură, cu sos și
cu carne și în plus, e una din acele mâncăruri grozave care se gătesc la
cuptor.
CHIFTELE CU CARTOFI SI ROSII |
Ingrediente
chiftele:
- 300 de grame de carne tocata
- 150 de grame de dovlecei rași
- 2-3 fire de ceapă verde, tocată în rondele fine
- 2 căței mari de usturoi, zdrobiți
- 1 chiflă obișnuită, înmuiată bine în apă sau lapte și apoi bine stoarsă
- 1 ou întreg
- 1/2 legătură de pătrunjel verde, tocat
- sare, piper
- 1/2 linguriță coriandru măcinat
- 1/4 linguriță nucșoară rasă
- 1 linguriță paprika dulce, aromată
- 3 linguri de făină pentru presărat chiftelele
- 200 ml. ulei vegetal (pentru prăjit)
sos:
- 6 fire de ceapă verde, tocată rondele
- 1 tijă de apio, tocată cubulețe
- 1-2 morcovi tineri, tocați cubulețe
- 3 căței de usturoi, tăiați lamele fine
- 2 linguri de ulei de măsline
- 4-5 roșii opărite și curățate de pieliță sau 1 conservă de roșii în bulion
- 1 linguriță oregano uscat, mărunțit
- 1 frunză de dafin
- sare, piper după gust
- 1 linguriță de zahăr
în plus:
- 1,2 kg. cartofi noi mărișori
- 1 lingură de ulei de măsline
- sare
- 150 de grame de mozzarella si cașcaval
- 1/2 legătură pătrunjel verde tocat, pentru presărat la final Preparare
3. Se tăvălesc chifteluțele prin făină, scuturându-se de făina în exces. Se încinge uleiul vegetal într-o tigaie și se rumenesc rapid chifteluțele pe ambele părți, la final scoțându-le pe șervete de hârtie absorbantă, ca să se dreneze de uleiul în exces. În această fază, nu e necesar să se pătrundă chiftelele, care se vor găti ulterior la cuptor, doar să prindă o culoare frumoasă.
4. Cartofii noi se curăță, apoi
se taie în bucăți pe cât posibil egale și se pun la fiert într-o oală cu apă rece la care adăugăm și 1
linguriță cu vârf de sare. Vom fierbe cartofii cât să se îi păstreze bine forma.
5. Pornim cuptorul și îl fixăm la 190 de grade Celsius iar cât se încălzește, ne ocupăm de sos: punem pe foc mediu o tigaie cu cele 2 linguri de ulei și adăugăm ceapa verde, usturoiul, țelina și morcovii, toate tocate mărunt, împreună cu 1 praf de sare. Se călesc legumele pe foc mediu spre mic, amestecând frecvent și adăugând câte 1-2 linguri de apă fierbinte până când se înmoaie bine.
6. Se adaugă roșiile decojite și mărunțite sau roșiile în bulion, oregano și frunza de dafin și se dă în câteva clocote bune. Dacă sosul e prea dens în această fază, se mai adaugă apă fierbinte și se mai fierbe puțin. La final, se potrivește gustul sosului cu sare, piper și zahăr și se îndepărtează frunza de dafin.
7. Când cartofii sunt suficient de fierți, se scurg de apă, se pun într-o formă potrivită pentru cuptor, se stropesc cu 1 lingură de ulei de măsline și se asezonează cu sare.
8. Printre cartofi se aranjează toate chiftelele și se toarnă deasupra lor sosul.
9. Se repartizează sosul uniform deasupra cartofilor și chiftelelor și se dau la cuptorul preîncălzit la 190 de grade Celsius pentru un timp de 20 de minute.
10. După trecerea primelor 20 de minute, deasupra de chiftele și cartofi se aranjează felii de mozzarella si de cașcaval și se dau în continuare la cuptor, pentru încă 10-15 minute, până când brânza se gratinează frumos.
11. După ce mâncarea e gata și brânza e frumos rumenită, se presară cu pătrunjel verde tocat și se poate degusta deîndată, pentru că e minunată fierbinte, cât timp brânza topită în timpul coacerii se întinde în fire care te fac să îți pierzi mințile de poftă.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu
Spune-ti parerea si/sau propune imbunatatiri, despre/la acest articol.
Multumesc pentru comentariul tau.