Mancare de dovlecei cu marar, otet si smantana. O reteta ardeleneasca si banateana veche, de vara. O mancare de dovlecel acrisoara si foarte aromata, perfecta alaturi de carnuri fripte, oua ochi sau chiftele. Aceasta mancare de dovlecei este una ieftina si rapida. Se gateste in
max. 30 de minute si este foarte gustoasa si rece sau reincalzita.
Mancare de dovlecei |
Mod de preparare:
Mai
intai am spalat dovlecelul si l-am decojit cu peelerul, in strat
subtire. L-am taiat in bucati si am scobit partea cu seminte si
filamente. Daca dovleceii sunt tineri nu este nevoie sa-i scobiti.Am ras bucatile de dovlecel pe razatoarea mare.
Am asezat dovlecelul ras intr-un bol si l-am sarat lejer. Tot acum l-am stropit si cu o lingura de otet.
I-am pus si cateva ramurele de cimbru uscat.
Cat se fierbe?
Putin! Vorbim de cateva minute – hai 10-12 minute la foc mediu. Dovleceii mici fierb mai repede decat cei mari si mai batrani. Acum miroase tare a otet pentru ca se volatilizeaza prin fierbere, lasand in urma gustul acrisor foarte placut.Nu stam degeaba! Trebuie facuta ingrosala. Intr-un castron mic am frecat 2 linguri de smantana fermentata cu o lingura rasa de faina. Am subtiat maglavaisul cu vreo 100 ml de lapte rece. I-am pus si un pic de sare.
Am tocat repede si o mana de marar verde. Pe acesta l-am pus de-abia dupa ce am stins focul de sub cratita.
Servire mancare de dovlecei:
Este o mancare nepretentioasa care se poate manca din boluri, castroane sau farfurii adanci. E tare bun cald, simplu, cu paine proaspata dar parca nu-i strica pe langa niste chiftele, gratare, un porkolt sau niste snitele.O mancare de vara foarte aromata si gustoasa, acrisoara si parfumata. Sa incercati aceasta reteta de mancare de dovlecei cu marar. E fenomenala!
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu
Spune-ti parerea si/sau propune imbunatatiri, despre/la acest articol.
Multumesc pentru comentariul tau.