Multe rețete cu pește proaspăt pot fi gătite pentru o masă sănătoasă, rapidă și foarte gustoasă. Iată 5 idei de preparate pe bază de pește proaspăt, perfecte pentru zilele în care nu mai ai inspirație în bucătărie!

Cu aceste preparate pe bază de pește proaspăt vei cuceri fiecare invitat de la masă, de la mic la mare.

5 rețete cu pește proaspăt pe care să le încerci

5 rețete cu pește proaspăt pe care să le încerci

Biban de mare la cuptor, cu ierburi aromatice

peste_proaspat
Biban de mare la cuptor, cu ierburi aromatice

Ingrediente:

  • 1 biban de mare întreg, curățat (sau orice alt pește proaspăt, după gust);
  • 1-2 linguri de ulei de măsline;
  • 1 cățel de usturoi mărunțit;
  • 1 lămâie, tăiată pe jumătate;
  • 1 mână de ierburi aromatice la alegere (rozmarin, cimbru, mărar);
  • sare de mare, piper și pudră de usturoi după gust.

Mod de preparare:

  1. Preîncălzește cuptorul la 200 de grade Celsius. Acoperă o tavă cu hârtie de copt.
  2. Spală bine peștele proaspăt deja curățat, apoi tamponează-l cu șervețele de hârtie, până când se usucă. Folosește un cuțit ascuțit pentru a cresta peștele din loc în loc, pe diagonală.
  3. Unge bibanul pe ambele părți cu ulei de măsline din belșug, apoi unge-l și în interior. Feliază jumătate din lămâie și așază feliile în interiorul peștelui, împreună cu toate ierburile aromatice, dar și cu usturoiul mărunțit. Asezonează și la exterior cu sare, piper și pudră de usturoi.
  4. Introdu peștele la cuptor și lasă-l să se gătească cel puțin 20 de minute – când este gata, îl vei putea pătrunde imediat cu furculița.
  5. Scoate bibanul pe o farfurie și servește-l după ce storci deasupra jumătatea de lămâie rămasă.

Somon cu citrice, la cuptor

peste_proaspat_la_cuptor

Somon cu citrice, la cuptor

Ingrediente:
  • 4 fileuri de somon proaspăt;
  • ¼ cană de zeamă de lămâie;
  • ¼ cană de zeamă de portocale;
  • ¼ cană de zeamă de limetă;
  • 2 lingurițe de unt topit;
  • 1 linguriță de pătrunjel uscat;
  • ½ linguriță de boia de ardei iute;
  • ¼ linguriță de sare;
  • ¼ linguriță de piper;
  • puțin ulei.

Mod de preparare:

  1. Preîncălzește cuptorul la 175 de grade Celsius. Acoperă o tavă cu hârtie de copt pe care o vei unge cu puțin ulei.
  2. Într-un bol amestecă zeama de lămâie cu cea de portocale și cu zeama de limetă, dar și cu untul topit, pătrunjelul, boiaua, sarea și piperul. Unge apoi cu acest amestec fileurile și așază-le în tavă.
  3. Introdu tava la cuptor și coace somonul timp de 15 minute. Servește cald, cu zeamă de lămâie și o salată verde alături.

Păstrăv proaspăt cu sos de lămâie și usturoi

Păstrăv proaspăt cu sos de lămâie și usturoipeste_proaspat

Păstrăv proaspăt cu sos de lămâie și usturoi

Ingrediente:
  • 4 păstrăvi întregi;
  • 2 linguri de ulei de măsline;
  • 1 lingură de mix italian de condimente;
  • ¼ linguriță de sare;
  • 4 căței de usturoi, mărunțiți;
  • 3 linguri de zeamă de lămâie;
  • 2 linguri de vin alb;
  • 2 linguri de unt la temperatura camerei;
  • 2 linguri de pătrunjel tocat fin.

Mod de preparare:

  1. Asezonează peștele spălat și uscat cu ierburile italiene, dar și cu sare, mai ales în interiorul acestora.
  2. Încinge 2 linguri de ulei de măsline într-o tigaie mare și așază unul lângă celălalt păstrăvii – dacă aceștia nu încap, îi vei pune în tigaie 2 câte 2. Gătește timp de 3-5 minute peștii pe o parte, apoi întoarce-i pe cealaltă și mai lasă-i 2-4 minute. Ia apoi tigaia de pe foc și lasă peștii acoperiți cu un capac timp de 10 minute.
  3. După ce peștii se răcesc puțin, poți folosi o furculiță și degetele pentru a îndepărta pielea acestora. Transferă peștii curățați de piele într-o tavă, împreună cu uleiul în care i-ai gătit. Adaugă usturoiul mărunțit, dar și zeama de lămâie, precum și vinul alb în tavă. Completează cu 1 lingură de pătrunjel tocat, 2 linguri de unt și introdu în cuptorul preîncălzit la 160 de grade Celsius. Lasă timp de 5-10 minute la cuptor, apoi scoate-l și ornează-l cu pătrunjelul rămas. Servește imediat.

Somon cu citrice, la cuptor

Somon cu citrice, la cuptor

Somon cu citrice, la cuptor

Ingrediente:
  • 2 bucăți de doradă proaspătă;
  • 7 linguri de ulei de măsline;
  • 2 linguri de zeamă de lămâie;
  • 2-3 lingurițe de oregano uscat;
  • 2 căței de usturoi;
  • sare și piper după gust;
  • hârtie de copt și folie de aluminiu.

Mod de preparare:

  1. Preîncălzește cuptorul la 230 de grade Celsius. Curăță, spală și pregătește peștele.
  2. Întinde pe blatul de lucru o bucată mare de folie de aluminiu, peste care vei pune o bucată de hârtie de copt. Așază deasupra un pește și fă-i o incizie de 4-5 cm deasupra.
  3. Asezonează cu sare. Într-un bol, amestecă uleiul de măsline cu zeama de lămâie. Toarnă jumătate din acest amestec deasupra peștelui.
  4. Taie felii subțiri un cățel de usturoi și întinde feliile pe pește. Asezonează cu piper și oregano. La final, înfășoară hârtia de copt și prinde-o la capete, după care rulează și folia de aluminiu astfel încât peștele să fie complet împachetat.
  5. Repetă operațiunea cu celălalt pește. Așază peștii în folie de aluminiu în tavă, apoi pune 2 degete de apă deasupra. Introdu la cuptor și gătește peștii timp de 50-60 de minute, asigurându-te însă că după prima jumătate de oră verifici dacă mai este apă în tavă, pentru a nu risca să se lipească.

Crap crocant

peste_proaspat_prajit

Crap crocant

Ingrediente:
  • 2 crapi mari, curățați;
  • 3 cepe verzi;
  • 1 bucată de 2-3 cm de ghimbir ras;
  • 2 linguri de vin pentru gătit din orez;
  • 2 linguri de sos de soia;
  • 1 linguriță de piper măcinat;
  • 1 ardei iute tocat fin;
  • ½ ceapă;
  • 5 căței de usturoi;
  • ½ ardei jalapeno mărunțit;
  • 5 linguri de apă;
  • 5 linguri de sos de roșii;
  • 3 linguri de zahăr;
  • 2 linguri de vin;
  • 2 linguri de sos de soia;
  • 2 lingurițe de amidon de porumb;
  • 2 lingurițe de coriandru tocat fin;
  • 2 lingurițe de arpagic mărunțit;
  • 1 bucată de ghimbir curățată de coajă;
  • 2-3 căni de ulei vegetal;
  • 1 cană de făină de orez.

Mod de preparare:

  1. Crestează cu un cuțit bine ascuțit peștii, din loc în loc, pe diagonală, la o distanță de jumătate de cm.
  2. În blender, amestecă ceapa verde mărunțită, ardeiul iute, ghimbirul ras, vinul pentru gătit, sosul de soia și piperul negru. Pune acest amestec într-o pungă de tip ziploc încăpătoare, apoi introdu peștii în pungă și lasă la rece timp de cel puțin 30 de minute, ideal 3 ore.
  3. Scoate peștele din frigider cu ceva timp înainte de a îl găti, astfel încât să ajungă la temperatura camerei.
  4. Între timp, prepară legumele. Toacă ghimbirul julien, la fel și ceapa, dar și usturoiul. Încinge uleiul într-o tigaie de tip wok și lasă focul la intensitate medie. Cât timp se încinge uleiul, amestecă sucul de roșii cu zahărul, sosul de soia, vinul pentru gătit, apa și amidonul de porumb.
  5. După ce uleiul se încinge, prăjește peștele în el, însă nu înainte de a îl trece printr-un strat de făină de orez. Ideal ar fi să prăjești câte un singur pește în tigaie, chiar dacă îți va lua mai mult timp. Este nevoie să prăjești peștele cel puțin 5 minute pe fiecare parte. Scoate-l pe farfurie și continuă cu al doilea.
  6. Scoate uleiul din tigaie, însă mai lasă 2 linguri. Sotează legumele tocate, la foc mare, preț de 2 minute. Toarnă peste acestea amestecul pe bază de suc de roșii preparat anterior și lasă să fiarbă 2 minute.
  7. Împarte sosul cu legume în 2 farfurii și adaugă câte un pește în fiecare farfurie. Asezonează cu arpagicul mărunțit, dar și cu coriandrul. Servește ca atare sau alături de orez gătit la aburi.

Poftă bună!