Buna bucatarule , bine ai venit | Autentificare | Inregistreaza-te | Ai nevoie de ajutor?
Introdu-ti numele de utilizator si parola pentru a te autentifica.Dupa autentificare poti sa trimeti comentariul tau.

Sustine-ma

DACA CREZI,!!!
- ca ma sustii,
pune acest banner pe site/blog.
Retete si gust
Notă - să-mi spuneți în comentariu, dacă ai pus benerul meu
.
Nu uitați codul banner
Retete si Gust

Aici gasesti cele mai gustoase retete, imbunatatite, a mincarurilor de zi cu zi, din bucataria traditionala Romaneasca.

Retete si Gust

Aici gasesti cele mai gustoase retete, imbunatatite, a mincarurilor de zi cu zi, din bucataria traditionala Romaneasca.

Urmariti-le...Urmariti-le...Urmariti-le...

PARJOALE IN SOS CU PIURE DE CARTOFI

Retete si gust

Parjolute in sos, cu piure de cartofi. Cea mai buna reteta pentru parjoale si secretele unui piure pufos si catifelat. Ti se topesc in gura. Cand vine vorba despre gusturile care ne amintesc de acasa, nu se poate sa nu includem pe lista si parjoalele, servite cu piure. Secretul sta in sos, cu cat e mai gustos, cu atat celalalte elemente din farfurie capata si ele savoare.

SOS
PARJOALE IN SOS CU PIURE DE CARTOFI

Ingrediente:

  • Parjoale
  • 450 g carne vita
  • 350 g carne de miel mai grasa
  • 2 oua
  • 150 g paine
  • 4-5 catei usturoi
  • 1 cartof
  • 1 legatura patrunjel
  • 1 legatura marar
  • pesmet pentru modelat parjoalele
  • ulei pentru prajit
  • sare
  • piper
  • dupa gust
  • Sos pentru parjoale
  • 300 ml suc de rosii proaspat
  • 30 ml ulei masline
  • 1 lingura otet natural
  • 1 lingurita de zahar
  • 2 cepe mici
  • 3-4 catei usturoi
  • 1 lingura vegeta
  • 2 linguri faina
  • 2 linguri pasta de rosii cateva fire de busuioc verde tocat
  • 2-3 foi de dafin
  • sare
  • piper
  • Piure de cartofi
  • 6 cartofi mijlocii
  • 100 g unt
  • 6 linguri lapte praf
  • sare
  • apa pentru fiert cartofii

    Mod de preparare:

    Parjoalele moldovenesti, sunt de fapt chiftelute obisnuite din carne tocata, care au tot o forma rotunda, de fapt difera de la o bucatareasa la alta. Dupa ce carnea a fost curatata de pielite si eventual zgarciuri se toaca la masina de carne de doua ori , ca sa se lege bine si sa fie pufoase.Compozitia de carne nu trebuie sa aiba prea multa grasime, pentru ca se topeste prin prajire si parjolutele noastre se vor micsora substantial. Dupa ce am tocat carnea o vom pune intr-un vas unde vom face compozitia de parjoale si ne vom ocupa de celelalte ingrediente.Cartoful dupa ce a fost curatat si spalat se va da pe razatoarea fina. Painea o vom muia pentru cateva minute in lapte caldut. Ceapa si verdeata se vor toca marunt, iar usturoiul se va pisa cu putina sare. Cele doua oua le vom bate bine cu telul si le vom pune peste carnea tocata, impreuna cu celelalte ingrediente si vom amesteca bine cu mana. Painea o vom stoarce bine, sa nu aiba prea mult lichid si o vom pune in compozitie, apoi vom asezona dupa gust si amestecam din nou bine, pana compozitia este omogena si se simte ca este bine legata.Acum vom incepe sa formam parjolutele noastre, modelandu-le cu mana umdeda, dar in asa fel incat sa fie de dimensiuni egale. Ele nu trebuie sa fie prea mari si groase, totusi trebuie sa tinem cont de faptul ca ele prin prajire se micsoreaza destul de mult. Dupa ce le-am modelat, incepem prajirea lor. De obicei se dau prin ou si apoi prin pesmet, dar pentru ca eu le gatesc cu sos le voi da doar prin pesmet. Dupa ce le-am tavalit prin pesmet le vom praji in uleiul incins, iar cantitatea de ulei trebuie sa acopere bine parjoalele, ca sa fim siguri ca se va gati bine si carnea din interiorul lor. Desigur se vor praji pana capata o culoare aurie pe ambele parti, apoi le vom scoate pe prosoape de hartie pentru a se scurge surplusul de ulei. Ne ocupam acum de sos si de piureul de cartofi.Curatam cartofii de coaja, ii spalam bine si-i vom taia cuburi sau felii si ii punem la fiert cu foarte putina sare. Apa va fi de un deget deasupra cartofilor. Ii vom fierbe la foc mediu aprox. 25 de minute, pana intra usor furculita in ei. Vom trece acum la prepararea sosului.

    Mod de preparare a sosului pentru parjolute:


    Spalam ceapa si usturoiul si le punem la calit, dupa care le vom stinge cu lingura de otet, apoi adaugam pasta de rosii, invartim bine si lasam putin sa fiarba. Amestecam sucul de rosii cu faina, zaharul si vegeta, iar dupa ce s-a omogenizat totul bine vom turna peste ceapa si lasam sa fiarba la foc mic, dar invartim ca sa nu faca cocoloase. Adaugam restul de ingrediente si asezonam dupa gust. Daca sosul este prea gros se mai adauga putina apa calduta pana ajunge la consistenta dorita. Dupa ce a clocotoit putin, putem sa introducem parjolutele, lasand sa fiarba la foc mic 7-10 minute, acestea vor da sosului o aroma placuta si vor fi pufoase. Dupa ce au fiert cartofii ii vom scurge de apa, dar nu toata apa ci las din apa de la cartofi, care da piureului un gust deosebit de bun. Deci voi adauga laptele praf, untul, sare dupa gust si voi incepe sa-i zdrobesc. Daca mai este nevoie mai adaugam din apa lor, pana obtinem o crema moale si pufoasa. Vom gusta si daca mai e nevoie mai adaugam putina sare.Deci avem acum totul pregatit si putem sa servim meniul nostru gustos, alaturi de muraturi. Va doresc: Pofta buna!
Retete si gust

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Spune-ti parerea si/sau propune imbunatatiri, despre/la acest articol.
Multumesc pentru comentariul tau.

Bine ati venit
Pe Retete si Gust

Comunitatea membrilor
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Printfriendly


Publicitate cu noi



Respectele mele pentru: "Vizitati acest blog!"
Retete si gust

Horoscop culinar

Uita-te pe
"Horoscop culinar"
, daca vrei - Dulciurile tale prferate - AICI!