Buna bucatarule , bine ai venit | Autentificare | Inregistreaza-te | Ai nevoie de ajutor?
Introdu-ti numele de utilizator si parola pentru a te autentifica.Dupa autentificare poti sa trimeti comentariul tau.

Sustine-ma

DACA CREZI,!!!
- ca ma sustii,
pune acest banner pe site/blog.
Retete si gust
Notă - să-mi spuneți în comentariu, dacă ai pus benerul meu
.
Nu uitați codul banner
Retete si Gust

Aici gasesti cele mai gustoase retete, imbunatatite, a mincarurilor de zi cu zi, din bucataria traditionala Romaneasca.

Retete si Gust

Aici gasesti cele mai gustoase retete, imbunatatite, a mincarurilor de zi cu zi, din bucataria traditionala Romaneasca.

Urmariti-le...Urmariti-le...Urmariti-le...

Caserolă cu crustă de cartofi cu brânză, carne și ciuperci

Retete si gust
Va asteptam cu drag sugestii cu retete pe care doriti sa le publicam pe blog. Folositi acest link - https://retetesigust.blogspot.com/p/blog-page_1.html

Caserolă cu crustă de cartofi cu brânză, carne și ciuperci. Cum reciclăm friptura rece, într-un preparat foarte gustos, pentru întreaga familie. 

O rețetă simplă și ieftină, care vă va fi de ajutor atunci când veți dori să reciclați un rest de piure de cartofi sau o friptură rece.
Caserolă cu crustă de cartofi cu brânză, carne și ciuperci

Caserolă cu crustă de cartofi cu brânză, carne și ciuperci

Ingrediente
  • 400 de grame de friptură rece, tăiată cubulețe mici (poate fi de porc, de pui sau de vită etc)
  • 40 de mililitri de ulei
  • 500 de grame de ciuperci proaspete sau 250 de grame de ciuperci din conservă
  • 300 de mililitri de supă de pui sau de vită
  • 1 ceapă mare (100 de grame), tocată cubulețe
  • 1 ardei roșu, tocat cubulețe (opțional, dacă nu aveți, nu puneți)
  • 1 tijă de țelină apio, tocată cubulețe
  • 1 morcov de mărime medie, tocat cubulețe
  • 1 cățel mic de usturoi, zdrobit
  • 1 lingură de pastă de roșii (triplu concentrat)
  • 2 linguri (30 ml) de sos worcestershire (dacă nu aveți, se poate și fără el)
  • 1 legătură mică de pătrunjel verde, tocat
  • 400 - 450 de grame de piure de cartofi, rece
  • 1 ou
  • 90 de grame de brânză rasă (eu am folosit caciotta, care e un fel de cașcaval mai proaspăt, se poate folosi gruyère, cheddar, comtè etc)
  • 1 vârf de cuțit de nucșoară (opțional)
  • sare și piper după gust

    Mod de preparare

    Pregătirea legumelor și ciupercilor

    1. Pentru această caserolă cu crustă de cartofi cu brânză, eu am făcut o compoziție de bază pentru care am folosit ciuperci proaspete. Asta înseamnă că, mai întâi, le-am curățat și le-am tăiat în sferturi. Dacă folosiți ciuperci din conservă, pur și simplu va trebui să le scurgeți de lichid și se vor adăuga în compoziția de bază abia la pasul 5.

    Întorcându-mă la ciupercile mele proaspete, după ce le-am curățat și tăiat, am încins un wok și am adăugat jumătate din ulei. Când uleiul s-a încins bine, am adăugat ciupercile și le-am sotat rapid, la foc iute, fără să adaug sare. După 4-5 minute, ciupercile au scăzut în volum și apa pe care o conțin s-a evaporat complet. În momentul în care am auzit un sfârâit distinct, semn că nu mai am apă în tigaie, am oprit focul și am transferat imediat ciupercile într-un castronel.

    2. Am adăugat în aceeași tigaie restul de ulei. Am pornit focul și l-am setat la mediu. Am adăugat ceapa, usturoiul zdrobit, morcovul, țelina apio și ardeiul roșu. Am presărat totul cu puțină sare și am călit legumele, amestecând frecvent, timp de 4-5 minute.

    Observație:

    - așa cum am specificat în lista de ingrediente, nu e nimic greșit dacă nu folosiți ardei, morcov sau chiar ciuperci. Rețeta e foarte permisivă, puteți să le înlocuiți cu alte vegetale (de exemplu mazăre) sau să le lăsați deoparte cu totul.

    3. Când ceapa din tigaie a devenit sticloasă, am adăugat jumătate din supă (eu am folosit de pui). Am acoperit cu capacul și am lăsat legumele să se înăbușe, sub capac, încă 4-5 minute, cât să se frăgezească și morcovii.

    Finalizarea compoziției

    4. Cât timp legumele s-au înăbușit, am pornit cuptorul și l-am setat la 200°C, căldură de jos și de sus. Friptura îmi era deja pregătită, tăiată cubulețe de aproximativ 1 cm. Mi-am ales și forma în care aveam să asamblez această caserolă cu crustă de cartofi cu brânză: un gratin oval, din ceramică termorezistentă, cu volumul de 1,75-2 litri (L – în partea cea mai lungă =29 cm, l – în partea cea mai lată =17 cm)

    5. După ce morcovii s-au frăgezit și ei, am adăugat înapoi în wok ciupercile. Am amestecat totul 2-3 minute, pe foc iute, să se înfierbinte bine. Dacă folosiți ciuperci din conservă, le adăugați acum, după călirea legumelor.

    6. Am adăugat imediat în wok 2 linguri cu vârf din piureul de cartofi, în loc de făină sau alt ingredient cu rol de legare a compoziției. În hachis parmentier se folosește făină, eu am preferat această variantă. Am amestecat rapid până ce cartofii piure s-au omogenizat cu legumele.

    7. Imediat, am adăugat în wok pasta de roșii, carnea tăiată cubulețe și restul de supă. Am omogenizat toate ingredientele, amestecându-le, și le-am lăsat să se înfierbânte.

    8. Am luat compoziția de pe foc și am asezonat-o cu sare, piper și sos worcesteshire (opțional). Am adăugat și pătrunjelul verde tocat, am amestecat și m-am asigurat că am o compoziție cu gust, bine asezonată.

    Asamblare caserolă

    9. Când am ajuns în acest moment, cuptorul deja atinsese temperatura țintă, de 200°C. Imediat, am aranjat într-un strat uniform compoziția de carne, ciuperci și legume, în caserola pregătită la punctul 4.

    10. Peste piureul de cartofi rămas, am adăugat 1 ou întreg, nucșoara și piper după gust. Am adăugat și brânza rasă apoi am amestecat bine.

    11. Compoziția de cartofi cu brânză și ou am distribuit-o (câte 1 lingură) pe suprafața caserolei, apoi am nivelat-o într-un strat uniform. Cu o furculiță, am trasat linii pe suprafața piureului. Aceste linii nu au doar un rol decorativ, ci vor contribui la obținerea unor porțiuni mai crocante și mai rumene în crustă.

    Gratinarea preparatului

    12. Am dat imediat caserola în cuptorul deja preîncins la 200°C, la o înălțime medie. Practic, toate elementele din compoziția de bază erau deja gătite, doar oul din crusta de cartofi era crud, încă. Totuși, am ținut caserola la cuptor timp de 30 minute, până ce crusta a fost frumos rumenită iar compoziția cu carne și ciuperci a început să bulbucească puțin, pe margini. Mirosul foarte plăcut și apetisant a fost un alt indicator că mâncarea mea era gata.

    13. Am lăsat caserola să se odihnească timp de 1o minute, să nu mai fie chiar atât de fierbinte, apoi am servit-o, caldă fiind.

    Am savurat această caserolă gustoasă alături de salata coreeană de morcovi (cruzi).

    Să vă fie de folos!

    Ti-a placut aceasta reteta?

    POFTA BUNA!

Retete si gust

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Spune-ti parerea si/sau propune imbunatatiri, despre/la acest articol.
Multumesc pentru comentariul tau.

Bine ati venit
Pe Retete si Gust

Comunitatea membrilor
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Printfriendly


Publicitate cu noi



Respectele mele pentru: "Vizitati acest blog!"
Retete si gust

Horoscop culinar

Uita-te pe
"Horoscop culinar"
, daca vrei - Dulciurile tale prferate - AICI!