Buna bucatarule , bine ai venit | Autentificare | Inregistreaza-te | Ai nevoie de ajutor?
Introdu-ti numele de utilizator si parola pentru a te autentifica.Dupa autentificare poti sa trimeti comentariul tau.

Sustine-ma

DACA CREZI,!!!
- ca ma sustii,
pune acest banner pe site/blog.
Retete si gust
Notă - să-mi spuneți în comentariu, dacă ai pus benerul meu
.
Nu uitați codul banner
Retete si Gust

Aici gasesti cele mai gustoase retete, imbunatatite, a mincarurilor de zi cu zi, din bucataria traditionala Romaneasca.

Retete si Gust

Aici gasesti cele mai gustoase retete, imbunatatite, a mincarurilor de zi cu zi, din bucataria traditionala Romaneasca.

Urmariti-le...Urmariti-le...Urmariti-le...

Dovlecei Cu Brânză Și Roșii La Cuptor

Retete si gust

Va asteptam cu drag sugestii cu retete pe care doriti sa le publicam pe blog. Folositi acest link - https://retetesigust.blogspot.com/p/blog-page_1.html

Rețeta este, fără îndoială, un deliciu! În același timp, trebuie să recunosc că e cam migăloasă și are și destule calorii.

Dovlecei Cu Brânză Și Roșii La Cuptor

Dovlecei Cu Brânză Și Roșii La Cuptor

Ingrediente

  • 1 – 1,2 kilograme de dovlecei de mărime mică-medie, cât mai tineri
  • 120 de grame de parmezan maturat, ras prin răzătoarea mică
  • 450 de grame de mozzarella
  • 1,2 kilograme de roșii bine coapte, cărnoase
  • 1 ceapă de mărime medie (cam 60-70 de grame)
  • 2 căței de usturoi
  • 2 linguri de ulei de măsline
  • 12 frunze mari de busuioc
  • făină pentru tăvălit dovleceii (cam 4 linguri cu vârf)
  • ulei vegetal pentru prăjit dovleceii (cam 300 ml)
  • sare și piper după gust

    Mod De Preparare

    1. Dovleceii se spală bine, se zvântă cu un șervet de bucătărie și se decojesc doar dacă au porțiuni uscate sau pătate pe coajă. Se taie longitudinal dovleceii în felii de o grosime aproximativă de 3-4 mm. Se presară feliile de dovlecel cu sare și se pun unele peste altele într-o sită, lăsându-se cel puțin 30 de minute (ideal o oră) să elimine din apă.

    2. Roșiile spălate se crestează ușor, apoi le plonjăm într-o cratiță cu apă clocotită, nu mai mult de 30 de secunde -1 minut.

    3. Imediat, scoatem roșiile cu o spumieră și le punem într-un castron cu apă foarte rece, apoi pielița se va decoji ușor. Tocăm roșiile decojite în cubulețe și le colectăm într-un castron, ca să nu pierdem sucul pe care îl lasă.

    4. Se toacă ceapa și se zdrobește usturoiul. Încingem o tigaie largă și încăpătoare pe foc mediu, adaugăm cele 2 linguri de ulei de măsline apoi ceapa și usturoiul. Presărăm de la început un praf de sare și se călim ceapa, amestecând frecvent, până începe să devină translucidă, apoi adăugăm cuburile de roșii, cu tot cu zeama pe care au lăsat-o în castron.

    5. Se reduce focul, se acoperă tigaia cu un capac și se fierbe cam 30 de minute, verificând din când în când să nu rămână sosul pe uscat și (eventual) completând cu 2-3 linguri de apă fierbinte. În final, adăugăm frunzele de busuioc rupte în bucăți, sărăm și piperăm sosul după gust.

    6. Între timp, dovleceii noștri trebuie să fi lăsat destul de multă apă, așa că îi presăm ușor, în sită, să îi mai stoarcem, apoi îi zvântăm între șervete de bucătărie absorbante.

    7. Se pregătește o farfurie cu făină și o tavă în care vom scoate dovleceii de la prăjit, așternându-se cu hârtie absorbantă. Se trec feliile de dovlecei prin făină pe ambele părți.

    8. Se pune pe foc iute o tigaie și se încinge bine, apoi se adaugă uleiul vegetal. Când uleiul e bine încins, adăugăm rând pe rând felii de dovlecel, bine scuturate de surplusul de făină, fără a înghesui prea multe în același timp. Prăjim feliile de dovlecel până de vin aurii, pe ambele părți.

    9. Dovleceii prăjiți se scot pe tava pregătită cu hârtie absorbantă, să se dreneze de uleiul în exces.

    8. Avem acum și dovleceii și sosul de roșii gata, așa că pornim cuptorul și îl fixăm la 200 de grade Celsius, apoi putem trece la asamblarea preparatului:

    Asamblare

    1. Pregătim o formă potrivită pentru cuptor – de ceramică, jena, de metal emailat etc – cu dimensiunile de aproximativ 28×18 cm, în care vom pune 2-3 linguri bune din sosul de roșii și îl vom întinde cu dosul lingurii pe fundul tăvii.

    2. Așezăm longitudinal un prim strat de dovlecei prăjiți, unii lângă ceilalți, apoi presăm ușor cu palmele deasupra acestora.

    3. Ungem într-un strat subțire feliile de dovlecei cu sos de roșii apoi presărăm parmezan ras.

    4. Deasupra de parmezan se pune un strat din brânza care se topește, în cazul meu mozzarella – mai uscată, nu din cea proaspătă – tăiată felii subțiri.

    5. Se continuă la fel: un strat de dovlecei, sos de roșii, parmezan și mozzarella iar în final, deasupra ultimului strat de dovlecei, se toarnă tot sosul de roșii rămas, se continuă cu un ultim strat de mozzarella și vom încheia presărând cu parmezanul ras (deci vom inversa la acest ultim strat ordinea brânzeturilor).

    Gătire la cuptor

    Se coace tava, pregătită așa cum arătat mai sus, în cuptorul preîncins la 200 de grade Celsius timp de 30 de minute. În acest răstimp, brânza se va topi superb iar stratul superior se va rumeni frumos. Recomandarea mea este să așteptăm timp de 15 minute pentru ca mâncarea să se odihnească și să se răcească puțin, așa îi vom simți mai intens gustul și o vom putea porționa mai ușor.

    Se porționează frumos, după cele 15 minute de așteptare, care evident c-au părut mult prea lungi pentru pofticioșii ispitiți de arome care mai de care mai delicioase.

    Poftă mare!

Retete si gust

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Spune-ti parerea si/sau propune imbunatatiri, despre/la acest articol.
Multumesc pentru comentariul tau.

Bine ati venit
Pe Retete si Gust

Comunitatea membrilor
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Printfriendly


Publicitate cu noi



Respectele mele pentru: "Vizitati acest blog!"
Retete si gust

Horoscop culinar

Uita-te pe
"Horoscop culinar"
, daca vrei - Dulciurile tale prferate - AICI!