Buna bucatarule , bine ai venit | Autentificare | Inregistreaza-te | Ai nevoie de ajutor?
Introdu-ti numele de utilizator si parola pentru a te autentifica.Dupa autentificare poti sa trimeti comentariul tau.

Sustine-ma

DACA CREZI,!!!
- ca ma sustii,
pune acest banner pe site/blog.
Retete si gust
Notă - să-mi spuneți în comentariu, dacă ai pus benerul meu
.
Nu uitați codul banner
Retete si Gust

Aici gasesti cele mai gustoase retete, imbunatatite, a mincarurilor de zi cu zi, din bucataria traditionala Romaneasca.

Retete si Gust

Aici gasesti cele mai gustoase retete, imbunatatite, a mincarurilor de zi cu zi, din bucataria traditionala Romaneasca.

Urmariti-le...Urmariti-le...Urmariti-le...

Gustul călătoriei prin frumoasa Românie – bunătăți bănățene

Retete si gust
Va asteptam cu drag sugestii cu retete pe care doriti sa le publicam pe blog. Folositi acest link - https://retetesigust.blogspot.com/p/blog-page_1.html

În călătoria noastră culinară prin România, presărată cu o mulțime de bucate tradiționale, facem astăzi un popas în Banat, locul unde rețetele s-au păstrat cu sfințenie din moși strămoși, pe hârtie sau prin dulcele grai al bunicilor și străbunicilor. Iată și rețetele prețioase, care și-au găsit imediat locul în colecția noastră:

Gustul călătoriei prin frumoasa Românie – bunătăți bănățene
Gustul călătoriei prin frumoasa Românie – bunătăți bănățene

Soviacițe

Soviacițele sunt ca niște langoși, însă mult mai crocante, dar la fel de gustoase. Pur și simplu, nu te poți sătura de ele.

Soviacițe
Soviacițe

Ingrediente:

600 de grame de făină 650

30 de grame de unt

400 ml de lapte cald

6 grame de drojdie uscată

1 lingură de zahăr cu vârf

1 linguriță de sare cu vârf

5 grame de drojdie uscata

Ulei pentru prăjit

Mod de preparare:

Amestecă untul împreună cu sarea și făina, iar separate dizolvă zahărul și drojdia în laptele cald. Toarnă acest amestec peste făină și frământă aluatul până când nu mai este lipicios și se formează o minge netedă. Acoperă-l cu puțin ulei și pune-l la crescut într-un loc cald și ferit, pentru 30 de minute.

La fel ca în cazul crofnelor, unge blatul de lucru cu ulei și întinde aluatul într-o foaie mai subțire de data aceasta, cam jumătate de cm. Stropește iarăși cu ulei și rulează-l cu grijă.

Înainte de a tăia soviacițele, curăță blatul de lucru și tapetează-l cu făină din plin. Acum poți tăia rulada de aluat în 14-15 bucăți pe care apoi le vei turti înspre interior. Acum a venit timpul pentru o nouă rundă de întins aluatul. Fiecare bucată trebuie transformată într-o foaie de circa 1 mm, crestată puțin chiar la mijloc, cu vârful cuțitului, pentru a nu se umfla prea mult la prăjit.

Prăjește soviacițele pe rând, pe fiecare parte, până devin aurii. Scoate-le pe hârtie absorbantă și servește-le alături de brânză sărată, smântână și poate puțin mărar. Un deliciu crocant memorabil!

Supă de găină cu tăiței de casă

Printre deliciile tradiționale care se pregătesc cu sfințenie în Banat se află și supa de găină clară, cu tăiței de casă, un medicament pentru corp și suflet.  Nu este deloc greu de făcut, iar rezultatul este nemaipomenit.

Supă de găină cu tăiței de casă
Supă de găină cu tăiței de casă

Ingrediente:

Pentru tăiței

100 g de făină 000

1 ou

Sare

Pentru supă

1 piept de găină

2 copane de găină

1 cartof

1 morcov

1 ceapă

1 rădăcină de păstârnac

1 rădăcină de pătrunjel

½ rădăcină de țelină

1 legătură de pătrunjel verde

Sare/Vegeta

Mod de preparare:

Frământă un aluat vârtos din făină, ou și sare și întinde-l bine pe masa de lucru, cu ajutorul făcălețului. Presară din plin făină, pentru a ușura procesul. Când foaia este aproape transparentă, este îndeajuns de subțire și trebuie lăsată la uscat pentru 15 minute.

Rulează apoi foaia delicat, după care taie tăițeii cât poți de subțire. Separă-i cu grijă cu degetele și pune-i la uscat, până e gata supa.

Umple o oală cu apă, adăugând prima data carnea (de preferat de găină de casă) și având grijă să iei spuma care se formează. Când carnea de găină e pe jumătate fiartă, a venit și rândul legumelor. Pune-le întregi, nu le tăia ca pentru ciorbă.

Când toate ingredientele din supă sunt gata fierte, scoate-le și dă lichidul auriu iarăși în clocot pentru 1-2 minute, pentru a fierbe și tăițeii. La final, stinge focul, aruncă o mână de pătrunjel și pune capacul.

În Banat supa de pui se mănâncă așa, clară, este o experiență ce merită încercată cel puțin o dată în viață. Lichidul gustos, hrănitor, alături de tăițeii suavi te vor umple de încântare.

Ingredientele scoase din supă pot fi perpelite în tigaie pentru felul doi sau pot compune cu succes o salată boeuf cu gust intens.

Crofne

Crofnele sunt niște gogoși foaaarte pufoase, aerate, a căror consistență dă dependență

Crofne
Crofne


Ingrediente:

500 de grame de făină 000

1 pahar de lapte cald

50 de grame de unt

2 gălbenușuri

25 de grame de drojdie proaspată

2 linguri rase de zahar

1 plic de zahar vanilat

1 mână de zahăr pudră

1 praf de sare

Coaja de la o lămâie

500 ml ulei pentru prăjit

Mod de preparare:

La început, pentru aerarea făinii, cerne-o cu grijă prin sită. Apoi dizolvă drojdia în lapte cald, împreună cu zahărul, și formează o maia, cu puțină făină, lăsând-o să dospească pentru 5 minute. Separat, bate gălbenușurile, adauga laptele împreună cu sarea, zahărul vanilat și coaja de lămâie.

Acum începe frământarea. Adaugă în restul de făină maiaua și, treptat, laptele cu gălbenușuri. Abia după ce aluatul devine fin, poți adăuga untul moale, încet, pentru o absorbție perfectă.  Așează aluatul într-un vas uns cu ulei și acoperă-l bine, lăsându-l la crescut într-un loc ferit de curent.

Când și-a dublat volumul, răstoarnă aluatul pe masa de lucru, unsă în prealabil cu ulei. Întinde-l bine într-o foaie nu mai groasă de 1 cm și decupează crofnele cu ajutorul unui pahar cu gura măricică. Așează-le frumos într-o tavă tapetată cu hârtie, lăsând spațiu generos între ele și acoperă-le cu folie alimentară pentru jumătate de oră, pentru a mai crește puțin.

Ia cea mai încăpătoare tigaie pe care o ai, toarnă ulei multicel, lasă-l să se încingă bine, apoi scaldă pe rând crofnele, pe ambele părți, până ce devin aurii. Nu uita să aplici secretul care le face extraordinar de pufoase și aerate la maximum în interior: când le pui în tigaie, ai grijă ca partea care ia contact cu uleiul să fie cea care în tavă a fost deasupra. Când sunt gata, scoate-le delicat pe un platou tapetat din plin cu hârtie absorbantă.

Nu mai rămâne decât să le ningi cu puțin zahăr pudră. Și nu așteptați prea mult, sunt atât de bune calde, că nu vă veți putea opri din mâncat! Și în cazurile excepționale când rămân pentru a doua zi, bucurați-vă de ele la mic dejun, alături de gemurile preferate și un ceai blând, de mușețel sau mentă. Un vis!

Poftă bună!

Retete si gust

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Spune-ti parerea si/sau propune imbunatatiri, despre/la acest articol.
Multumesc pentru comentariul tau.

Bine ati venit
Pe Retete si Gust

Comunitatea membrilor
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Printfriendly


Publicitate cu noi



Respectele mele pentru: "Vizitati acest blog!"
Retete si gust

Horoscop culinar

Uita-te pe
"Horoscop culinar"
, daca vrei - Dulciurile tale prferate - AICI!