Buna bucatarule , bine ai venit | Autentificare | Inregistreaza-te | Ai nevoie de ajutor?
Introdu-ti numele de utilizator si parola pentru a te autentifica.Dupa autentificare poti sa trimeti comentariul tau.

Sustine-ma

DACA CREZI,!!!
- ca ma sustii,
pune acest banner pe site/blog.
Retete si gust
Notă - să-mi spuneți în comentariu, dacă ai pus benerul meu
.
Nu uitați codul banner
Retete si Gust

Aici gasesti cele mai gustoase retete, imbunatatite, a mincarurilor de zi cu zi, din bucataria traditionala Romaneasca.

Retete si Gust

Aici gasesti cele mai gustoase retete, imbunatatite, a mincarurilor de zi cu zi, din bucataria traditionala Romaneasca.

Urmariti-le...Urmariti-le...Urmariti-le...

Cozonac însiropat cu vinars

Retete si gust

Va asteptam cu drag sugestii cu retete pe care doriti sa le publicam pe blog. Folositi acest link - https://retetesigust.blogspot.com/p/blog-page_1.html 

Cozonac însiropat cu vinars – Rețeta de cozonac dospit la rece, cu umplutură de nucă și ciocolată. Cozonac imbatat rețeta explicată pe pași, cu multe amănunte, lista de ingrediente și mod de preparare.

Cozonac însiropat cu vinars

Cozonac însiropat cu vina

Ingrediente:

maiaua:

  • 30 de grame de drojdie proaspătă sau 10 grame de drojdie uscată
  • 40 de grame de făină
  • 60 de grame de lapte călduț (aprox 28-30°C sau neutru la atingerea cu degetul)

aluatul:

  • 100 de grame de ou (bătut ușor cu furculița, asta înseamnă 2 ouă de mărime medie)
  • 60 de grame  de gălbenuș (3 gălbenușuri sau pe-acolo, trebuie cântărit)
  • 80 de grame de zahăr fin
  • 5 grame de sare fină
  • coaja rasă fin de la 1 portocală mare (doar partea de la suprafață, intens colorată)
  • coaja rasă fin de 1 lămâie mare (la fel, doar partea intens colorată de la suprafață)
  • 30 de grame de rom
  • 10 grame de extract de vanilie
  • 500 de grame de făină cu conținut de proteină peste 11% (eu am folosit un amestec de manitoba cu făină tip 550, ceea ce a dus la un procent de proteină de 12%)
  • 60-80 de grame de lapte rece
  • 150 de grame de unt cu 82% grăsime, tăiat cubulețe, moale (scos din frigider cu minimum o oră înainte de a ne apuca de treabă)

umplutura:

  • 400 de grame de nucă măcinată foarte fin, până în stadiul de pastă
  • 200 de grame de zahăr pudră vanilat
  • 50 de grame de cacao aromată, neagră
  • 3 albușuri + 1 ou întreg
  • 50 de grame de vinars bun
  • 1 praf generos de sare

siropul:

  • 500 de grame de zahar
  • 200 de grame de apă
  • 200 de grame de vinars
  • 1 lingură de extract de vanilie

Mod de preparare:

Cozonac însiropat cu vinars – preparare aluat

1. Într-un castron, drojdia proaspătă sau cea uscată, indiferent din care folosiți, se dizolvă în laptele călduț (60 ml). Se adaugă făina (40 de grame) și se bate puțin cu telul în formă de pară sau cu o furculiță, până se omogenizează totul. Trebuie să obțineți o compoziție de consistența aluatului de clătite. Se lasă deoparte drojdia cam 15 minute, până se umflă bine.

2. Cât timp drojdia își face de cap, ouăle și gălbenușurile se pun într-un castron mare, de preferat al unui mixer planetar, care va face toată treaba mult mai ușoară. Insist să fie cântărite ouăle, gălbenușurile, la fel toate lichidele pentru această rețetă (romul, laptele). Se vor obține rezultate mult mai bune decât dacă s-ar măsura cu un recipient gradat. Se adaugă peste ouă zahărul, sarea, extractul de vanilie, romul și coaja de citrice. Se bat cu mixerul câteva minute bune, până când amestecul se deschide la culoare și face spumă. Când drojdia s-a activat și ouăle s-au spumat, se schimbă accesoriul pentru spumă al mixerului cu cârligul pentru frământat.

3.  În castron se adaugă maiaua activată, răzuind cu o racletă flexibilă castronul, să nu rămână nimic în urmă. Se adaugă făina și 60 de grame de lapte rece, de la frigider. Dacă e nevoie de mai mult lapte, mai adăugați, depinde de tipul de făină folosit. Se frământă bine aluatul, cam 5 minute, până când se curăță frumos de pe pereții vasului.

4. După ce aluatul s-a format, se adaugă pe rând câte un cub de unt moale și se frământă energic cu mixerul, până se încorporează complet în aluat. Abia apoi se adaugă următorul cubuleț. Până s-a încorporat tot untul, am mai frământat aluatul încă 20 de minute, destul de energic, pe treapta 4 a mixerului. Dacă aș fi lucrat cu mâna ar fi durat!

Dospire aluat pentru cozonac îmbătat

5. În final, am obținut acest aluat frumos și neted, cu suprafața satinată, vizibil în imaginea de mai jos. L-am modelat rotund și l-am așezat într-un castron uns cu puțin ulei, l-am acoperit bine cu folie alimentară și l-am dat la frigider pentru 2 ore sau până când își dublează volumul. Depinde și de temperatura din frigider.

6. După 2 ore, am uns planul de lucru cu puțin ulei. Am răsturnat aluatul și l-am tăiat în două părți egale. Am cântărit bucățile de aluat, așa încât să nu fie una mai mare decât alta, au avut 768 de grame fiecare. Nu-i bai nici dacă le împărțiți la ochi.

7. Fiecare bucată de aluat se modelează în formă de bilă. Se înfoliază cu folie alimentară, unsă în prealabil cu ulei. Astfel ambalate, amândouă bucățile vor mai petrece la frigider încă trei ceasuri.

Umplutura de nucă cu vinars și cacao

8. Pe lista ingredientelor apare consemnat, lângă nucă, măcinată foarte fin, până în stadiul de pastă”. Ca să reușiți asta, e nevoie de un blender de putere mare sau o râșniță electrică, în care să măcinați nuca împreună cu sarea până ajunge ca în imaginea de mai jos. Sigur, tot un cozonac bun veți obține și dacă o măcinați prin mașina clasică de nucă, doar că umplutura nu va mai fi la fel de cremoasă.

9. Se amestecă (cu mixerul) nuca măcinată, 50 de grame de cacao bună, 200 de grame de zahăr pudră vanilat, albușurile și oul întreg cât și vinarsul. Trebuie să se obțină o pastă omogenă, care va semăna mult cu cremele alea din comerț, care le plac tuturor, doar că va fi mult mai bună.

Siropul pentru cozonac dospit la rece

10. Pentru sirop, lucrurile sunt simple: puneți într-o cratiță zahărul, apa și vinarsul. Rețeta lui Mircea Banu prevedea adăugarea vinarsului la final, după ce siropul se va răcori, dar astfel, tot alcoolul va rămâne. Eu am pus toate cele pe foc potrivit, fără să amestec deloc. Când a început să fiarbă, am aprins vaporii. Atenție, dacă veți face ca mine, să știți că va arde ceva vreme cu flacără vie, e mult alcool. Hota trebuie să fie oprită și niciun fel de materiale inflamabile nu trebuie să fie prin preajmă.La un moment dat, flăcările au dispărut de la sine, semn că alcoolul s-a consumat complet. Am verificat să fie zahărul dizolvat – era – și am oprit focul. Am adăugat extractul de vanilie, am amestecat și gata. Am lăsat siropul să se răcească, apoi l-am acoperit și l-am pus deoparte până am avut nevoie de el.

Cozonac însiropat cu vinars – modelare

11. După ce au trecut cuvenitele ceasuri, trei la număr, în care bilele de aluat au stat cuminți la frigider, le scoatem afară. Ungem planul de lucru cu puțin, foarte puțin ulei, apoi întindem – cu sucitorul – una dintre bilele de aluat sub forma unui dreptunghi de aproximativ 30*40 cm.

12. Repartizăm uniform pe toată suprafața aluatului ½ din crema de nucă. Lăsăm cam 4 cm de aluat neacoperit, la una dintre laturile scurte, și 1-2 cm la celelalte.

13. Rulăm strâns, începând din latura mai scurtă opusă celei lăsate libere. Strâns chiar înseamnă strâns, încercați să tensionați un pic aluatul după fiecare rulare. Umeziți ușor cu apă marginea de aluat lăsată liberă și presați ușor, să adere bine de rulou. Repetăm pașii de la 11-13 și apoi așezăm ambele rulouri pe o tavă unsă cu un pic de ulei și le dăm la congelator pentru 15-20 de minute.

14. Cât timp stau rulourile la congelator, pregătim două forme de cozonac cu dimensiunile: L=24 cm, l=11 cm și h=7 cm, adică le ungem din belșug cu unt topit și așezăm în ele și niște fâșii de hârtie de copt, de-a lungul și de-a latul.

15. Scoatem rulourile din congelator și le tăiem capetele. Tăiem apoi rulourile, pe rând, în câte două părți egale, pe lungime, desprinzându-le complet. Veți avea nevoie de un cuțit foarte bine ascuțit, uns cu ulei.

16. Punem cele două jumătăți ale ruloului în cruce, cu umplutura în sus. Le răsucim, împletindu-le dinspre ambele capete.

17. Repetăm și cu al doilea rulou și așezăm cozonacii astfel modelați în formele pregătite la punctul 14. Înfoliem bine formele și le dăm la frigider pentru minimum 8 ore. Merg și 10, liniștit.

Cozonac însiropat cu vinars – rețeta de cozonac îmbătat, pas cu pas – coacere

18. A doua zi, sau după trecerea celor minimum 8 ore de dospire la frigider, puneți pe foc o cratiță cu apă. Când fierbe, opriți focul și băgați cratița în partea de jos a cuptorului vostru (stins). Dacă aveți, cumva, un cuptor cu aburi care are și funcția de dospitor, evident, nu mai aveți nevoie de cratița aia cu apă. Ideea e să fie călduț și umed, cu toată abureala necesară, în cuptor. Scoateți cozonacii din frigider, îndepărtați folia și așezați-i frumos în cuptor, pe grătarul așezat la mijloc, timp de 30 de minute. După trecerea acestor 30 de minute, scoateți cozonacii din cuptor, porniți-l și setați-l la 165°C, foc între mic și mediu pe cuptoarele fără termostat.

19. Cozonacii se coc într-o poziție medie, timp de 50-55 de minute – 1 oră. În final, trebuie să fie fermi la atingere și rumeni. Nu îi veți putea testa cu scobitoarea sau cuțitul pentru că au multă cremă care inevitabil vă va umezi/mânji instrumentele înțepătoare. Va trebui să vă ghidați după alte semne sau să folosiți un termometru cu citire instantanee: 83°C ar trebui să aibă cozonacul în interior, ca să fie bine copt.

Cozonac însiropat – însiroparea cu siropul cu vinars

20. După ce i-am scos din cuptor. Încă neîmbătați. I-am lăsat să se răcorească în formă timp de 5 minute.

21. I-am îmbăiat, apoi, în siropul rece, turnat într-o tăviță. I-am întors de câteva ori în sirop, pe toate părțile. Siropul fiind rece iar cozonacii fierbinți, vor absorbi destul de mult sirop. Așezăm cozonacii însiropați în formele în care s-au copt și le înfoliem bine. Îi lăsăm în cămară de azi pe mâine, să se distribuie uniform siropul în ei, abia apoi îi putem consuma. Abia acum ne putem bucura iată, de celebrul cozonac îmbătat.

Să vă fie de folos!

Retete si gust

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Spune-ti parerea si/sau propune imbunatatiri, despre/la acest articol.
Multumesc pentru comentariul tau.

Bine ati venit
Pe Retete si Gust

Comunitatea membrilor
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Printfriendly


Publicitate cu noi



Respectele mele pentru: "Vizitati acest blog!"
Retete si gust

Horoscop culinar

Uita-te pe
"Horoscop culinar"
, daca vrei - Dulciurile tale prferate - AICI!