Buna bucatarule , bine ai venit | Autentificare | Inregistreaza-te | Ai nevoie de ajutor?
Introdu-ti numele de utilizator si parola pentru a te autentifica.Dupa autentificare poti sa trimeti comentariul tau.

Sustine-ma

DACA CREZI,!!!
- ca ma sustii,
pune acest banner pe site/blog.
Retete si gust
Notă - să-mi spuneți în comentariu, dacă ai pus benerul meu
.
Nu uitați codul banner
Retete si Gust

Aici gasesti cele mai gustoase retete, imbunatatite, a mincarurilor de zi cu zi, din bucataria traditionala Romaneasca.

Retete si Gust

Aici gasesti cele mai gustoase retete, imbunatatite, a mincarurilor de zi cu zi, din bucataria traditionala Romaneasca.

Urmariti-le...Urmariti-le...Urmariti-le...

ZACUSCA DE VINETE

Retete si gust
Cred ca cel mai indragit de conservat pentru iarna este pentru romani zacusca. Imediat ce toate ingredientele s-au intalnit in acelasi timp in camara mea, pregatind o portie de zacusca de vinete.
Reteta de zacusca de vinete este cea mai raspandita si una din cele mai indragite, pentru o zacusca cu gust spectaculos, esential este sa se foloseasca ingrediente de calitate.
VINETE
ZACUSCA DE VINETE

Ingrediente:

  • 3 kg. de vinete
  • 2 kg. de ardei kapia
  • 1 kg. de ceapa
  • 1 litru de bulion
  • 500 de ml. de ulei
  • 3-4 foi de dafin
  • 1 lingurita de sare
  • 1 ligurita de piper
Mod de Preparare:
1. Se coc vinetele pe gratar, pe disc, pe plita, pe orice exista posibilitatea, doar sa vina in contact direct cu o suprafata incinsa sau cu o flacara vide. E bine sa intepati vinetele inainte de a le pune la copt pentru a evita accidentele care se pot produce prin explozia acestora. Se coc de jur imprejur pana cand coaja se carbonizeaza pe alocuri iar miezul este moale. Vinetele coapte se scot intr-o stracuratoare asezata deasupra unui vas in care sa se colecteze lichidul amar pe care vinetele coapte il vor lasa si se acopera cu un capac, astfel se vor aburi si se vor decoji mai usor.

2. Recomandarea mea este sa se coaca si ardeii, tot prin contact direct cu o suprafata incinsa.

Deindata ce ardeii sunt copti se scot intr-un vas cu capac si se lasa sa se abureasca acolo pana se racesc atat cat sa ii putem atinge.
3. Vinetele si ardeii se decojesc cu grija dupa ce s-au racit, iar in cazul ardeilor, se curata si cotorul cu seminte.. Daca in cazul vinetelor, lichidul care se scurge nu are ce sa caute in niciun preparat, fiind amar, lichidul pe care il lasa ardeii copti va fi dulce si foarte gustos, asa incat se poate pastra.
Vinetele se toaca marunt cu un obiect nemetalic (de lemn sau de ceramica), pentru a nu se inegri.
  1. Ceapa se da prin masina de macinat, la fel si ardeii copti.
  2. Se pune ceapa, uleiul si 1 lingurita de sare intr-o oala care se aseaza pe foc. Se adauga sare de la inceput pentru a extrage apa din ceapa, ceea ce va face ca ceapa sa se inabuseasca, nu sa se prajeasca.
  3. Se gateste ceapa pana se inmoaie, apoi se adauga ardeii copti macinati sau tocati fin. Se amesteca bine si se da in clocot.
  4. Se adauga vinetele tocate.
  5. Se adauga bulionul, piperul si foile de dafin. Se amesteca bine, se reduce focul si se acopera oala cu un capac tras la o parte, asa incat aburii sa aiba loc sa iasa dar si oala sa fie acoperita, pentru ca in timpul fierberii zacusca fiind vascoasa improasca totul in jur.
  6. Se fierbe 1 ora, timp in care se verfica si se amesteca cu grija la fiecare 10 minute, insistand pe fund. Nu e nevoie sa se fiarba mai mult, toate ingredientele fiind deja gatite.
  7. In final, zacusca trebuie sa aiba o consistenta omogena, pastoasa.
Se potriveste gustul cu sare si piper si, daca se doreste sa se accentueze dulceata naturala a ardeilor si cepei, se poate adauga si o lingura de zahar.
Zacusca se toarna fierbinte in borcane sterilizate, asezate pe o tava metalica. Se capacesc borcanele si se dau cu tava cu tot la cuptorul preincalzit la 100 de grade Celsius, timp de 1 ora, dupa care se stinge cuptorul si se lasa borcanele sa se raceasca complet in cuptor, inainte de a le depozita in camara. O alta varianta ar fi sa asezati borcanele umplute cu zacusca fierbinte intr-un cuib captusit cu mai multe straturi de paturi groase, sa le inveliti bine si sa le lasati sa se raceasca lent.

Spor la conservat si pofta buna!
Retete si gust

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Spune-ti parerea si/sau propune imbunatatiri, despre/la acest articol.
Multumesc pentru comentariul tau.

Bine ati venit
Pe Retete si Gust

Comunitatea membrilor
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Printfriendly


Publicitate cu noi



Respectele mele pentru: "Vizitati acest blog!"
Retete si gust

Horoscop culinar

Uita-te pe
"Horoscop culinar"
, daca vrei - Dulciurile tale prferate - AICI!