Buna bucatarule , bine ai venit | Autentificare | Inregistreaza-te | Ai nevoie de ajutor?
Introdu-ti numele de utilizator si parola pentru a te autentifica.Dupa autentificare poti sa trimeti comentariul tau.

Sustine-ma

DACA CREZI,!!!
- ca ma sustii,
pune acest banner pe site/blog.
Retete si gust
Notă - să-mi spuneți în comentariu, dacă ai pus benerul meu
.
Nu uitați codul banner
Retete si Gust

Aici gasesti cele mai gustoase retete, imbunatatite, a mincarurilor de zi cu zi, din bucataria traditionala Romaneasca.

Retete si Gust

Aici gasesti cele mai gustoase retete, imbunatatite, a mincarurilor de zi cu zi, din bucataria traditionala Romaneasca.

Urmariti-le...Urmariti-le...Urmariti-le...

Sangerete, caltabosi si toba

Retete si gust

Va asteptam cu drag sugestii cu retete pe care doriti sa le publicam pe blog. Folositi acest link - https://retetesigust.blogspot.com/p/blog-page_1.html 

Reteta de caltabosi, sangerete si toba. Sfaturi pentru a face sangerete, caltabosi si toba de casa. Toba de porc, reteta. Caltabosi, reteta. Sangerete, reteta.

Sangerete, caltabosi si toba

Sangerete, caltabosi si toba

Ingrediente Sangerete, Caltabosi si Toba:

  • cap de porc (urechile le puteti pastra pentru piftii) cu tot cu bot si limba, fara creier
  • sorici
  • organe: plamani, ficat, inima, splina, rinichi, slunguri
  • pentru sangerete, in plus: slanina moale (de genul celei de la gusa)
  • sange proaspat recoltat de la porc
  • optional, pentru caltabos: 2 cepe rase pe razatoare, calite in 1 lingura de untura pana se fac pasta, fara a se rumeni deloc
  • sare, piper, usturoi
  • la alegere, ienibahar sau coriandru macinat, nucsoara
  • mate de porc mai largi, bine curatate (sau cumparate) sau membrane artificiale pentru carmangerie

Preparare Sangerete, Caltabosi si Toba – fierberea

Cu tot regretul pentru cei mai sensibili, daca se doreste sa se faca sangerete, care, dupa parerea mea, e cel mai gustos preparat, totul incepe cu recoltarea sangelui in momentul sacrificarii, captandu-se intr-un vas jetul de sange care tasneste cand se injunghie porcul.

In acest sange se adauga imediat sare grunjoasa (aproximativ 3 linguri) si se amesteca rapid si insistent, vreme destul de indelungata, intr-o singura directie. Sangele care se raceste pana la temperatura camarei se pastreaza in bucatarie, pentru a preintampina formarea cheagurilor, urmand a-l folosi deindata. Daca accidental se coaguleaza, totusi, sangele se poate filtra prin sita.

Dupa parlirea si spalarea porcului, acesta se transeaza. Capul se transeaza si el, despicandu-se in doua sau mai multe bucati. Se pregatesc cazane mari cu apa fiarta, in care se pun la fiert, fara adaos de sare, capul, rinichii, slungul, plamanii, inima, splina, limba, sorici si o bucata de slanina moale pentru sangerete. Dupa cum se observa, si alti locuitori ai gospodariei par foarte interesati de continutul aburind al cazanului, cred ca mâța aproape că s-ar imbăia în cazan, daca nu ar descuraja-o temperatura prea inalta.

Se lasa toate sa fiarba pana ce carnea cade de pe capul de porc iar către finalul fierberii se adauga si ficatul. Acesta nu se fierbe decat atat cat e nevoie sa devina rozaliu la mijloc. In caz contrar, ficatul se intareste, devine cenusiu si nisipos si va da o textura neplacuta preparatelor. Dupa ce sunt toate fierte, se scot organele si carnea cu o strecuratoare si se lasa sa se raceasca.

Preparare si condimentare sangerete, caltabosi si toba

Se dezoseaza carnea si se alege cu grija de orice fel de oscioare.

Inima, limba, ceva carne de la cap si cateva sorice se pun intr-un vas separat pentru toba.

Daca se foloseste splina, se da deoparte, se va folosi strict la prepararea sangeretului, daca se amesteca in compozitia pentru caltabos il va innegri.

Slanina moale se taie in cubulete mici (0,5-0,8 cm.) si se pastreaza deoparte (tot pentru sangerete).

Se incepe tocarea carnii si organelor fierte cu splina, care se trec prin masina si se colecteaza intr-un vas separat. Restul organelor, carnea si soricele se macina dupa cum se doreste, mai mare sau mai marunt.

In tocatura pentru caltabos se adauga supa din cazan, putin cate putin, amestecandu-se pana la obtinerea unei paste fluide (cand se va raci se va gelatiniza si se va intari).

Separat, se amesteca sangele pastrat cu splina macinata, slanina tocata in cuburi si atata pasta  de la caltabos pana se obtine un amestec pastos, care se subtiaza cu supa din cazan.

Se condimenteaza ambele compozitii cu sare, piper si usturoi dupa gust (eu pun 18  grame de sare, 10 grame de piper macinat si 30 de grame de usturoi/kilogramul de compozitie). Tineti cont ca sangele adaugat in sangerete are deja un continut de sare. Dupa gust, se poate adauga in compozitia pentru caltabos ceapa tocata fin, calita in untura pana se face pasta (mie imi place mult) si alte condimente: ienibahar, coriandru macinat sau nucsoara. Cel mai bine este sa se guste compozitia si sa se potriveasca de sarat/piperat/condimentat conform preferintelor fiecaruia.

Se umplu matele de porc bine spalate (sa nu aiba nici un fel de miros) sau matele cumparate care au fost tinute in apa calduta, ca sa se rehidrateze, cu aceste compozitii si se leaga la capete cu sfoara, apoi se aduna in forma de cerc. Se fierb caltabosii si sangeretii aproximativ 30-40 de minute in supa in care au fiert si organele, la foc mic. Se scot cu grija pe o suprafata plana si se lasa sa se raceasca complet.

Toba se umple in stomacul porcului sau, in cel mai nefericit caz, in membrana artificiala. Se taie carnea de pe cap, fasii de sorici, limba si inima in bucati potrivite. Se adauga supa din cazan cat sa le acopere si se condimenteaza cu sare, piper, usturoi macinat, ienibahar sau coriandru (dupa gust). Se amesteca bine si se umple stomacul porcului. Se leaga cu sfoara si se da la fiert in supa in care au fiert organele, la foc foarte mic (fara clocote). Se fierbe aproximativ o ora, apoi se pune la racit pe o suprafata plana.  Daca se foloseste membrana artificiala, toba nu se mai fierbe, pur si simplu se lasa la racit pe o suprafata plana.

Degustarea e momentul cel mai placut, desigur:

Atentie: niciunul dintre aceste preparate nu pot fi pastrate vreme indelungata. Sunt foarte gustoase, dar numai cata vreme sunt proaspete, asa incat este indicat sa nu se faca cantitati prea mari si sa se consume repede. Prin afumare, se poate prelungi cu ceva termenul de valabilitate al acestor mezeluri, dar nu cu foarte mult. Obiceiul nostru este sa daruim cat de multe din preparatele acestea, asa incat toti prietenii apropiati si toata familia sa se bucure de ele.

Sa va fie de folos!

 

Retete si gust

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Spune-ti parerea si/sau propune imbunatatiri, despre/la acest articol.
Multumesc pentru comentariul tau.

Bine ati venit
Pe Retete si Gust

Comunitatea membrilor
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Printfriendly


Publicitate cu noi



Respectele mele pentru: "Vizitati acest blog!"
Retete si gust

Horoscop culinar

Uita-te pe
"Horoscop culinar"
, daca vrei - Dulciurile tale prferate - AICI!