Buna bucatarule , bine ai venit | Autentificare | Inregistreaza-te | Ai nevoie de ajutor?
Introdu-ti numele de utilizator si parola pentru a te autentifica.Dupa autentificare poti sa trimeti comentariul tau.

Sustine-ma

DACA CREZI,!!!
- ca ma sustii,
pune acest banner pe site/blog.
Retete si gust
Notă - să-mi spuneți în comentariu, dacă ai pus benerul meu
.
Nu uitați codul banner
Retete si Gust

Aici gasesti cele mai gustoase retete, imbunatatite, a mincarurilor de zi cu zi, din bucataria traditionala Romaneasca.

Retete si Gust

Aici gasesti cele mai gustoase retete, imbunatatite, a mincarurilor de zi cu zi, din bucataria traditionala Romaneasca.

Urmariti-le...Urmariti-le...Urmariti-le...

Vinete – rețeta turcească

Retete si gust

Va asteptam cu drag sugestii cu retete pe care doriti sa le publicam pe blog. Folositi acest link - https://retetesigust.blogspot.com/p/blog-page_1.html

Chiar de prima dată de când am vizitat Turcia, am descoperit niște cubulețe cremoase de vinete, într-un sos de roșii picant și delicios. Această delicioasă mâncare de vinete, uneori însoțită de carne friptă pe grătar, alteori de iaurt rece și dens sau simplă.

Vinete – rețeta turcească
Vinete – rețeta turcească

Ingrediente:

  • 2 vinete a câte 350 de grame bucata
  • zeama de la ½ de lămâie
  • 150 de grame de ceapă, tocată
  • 1 ardei gras roșu mare a 200 de grame, tocat cubulețe
  • 1 ardei iute (optional), curățat de semințe și nervuri și tocat fin
  • 300 de grame de roșii bine coapte, cărnoase, fără multe semințe, opărite, decojite și tocate cuburi
  • 2 căței buni de usturoi, zdrobiți
  • 130 de ml. de ulei de măsline extravirgin
  • sare și piper după gust
  • pul biber – adică fulgi de ardei iute, pentru garnisit preparatul (optional)
  • pătrunjel verde tocat pentru presărat

Mod de preparare:

Pregătirea vinetelor:

1. Pentru această mâncare de vinete, vinetele se pregătesc identic ca pentru İmam bayıldı sau Karniyarik. Vinetele se spală bine și se curăță de coajă, păstrând-o pe anumite porțiuni, ca niște zebre. Coaja vinetelor este amară, așa că nici vorbă să o păstrăm pe toată. Într-o proporție mică, însă, coaja accentuează gustul vinetelor și oferă textură în această mâncare de vinete.

Se pregătește un castron mare cu apă rece (3-4 litri) în care dizolvăm 1 lingură cu vârf de sare și zeama de lămâie. Vinetele, curățate se pun în acest castron.

2. Acoperim vinetele cu o farfurie, ca să stea bine scufundate în apa cu sare și lămâie. Sarea va extrage din ele sucul amărui iar lămâia le va împiedica să se oxideze. Le lăsăm așa minimum jumătate de oră.

3. După ce s-au înmuiat bine, scoatem vinetele din saramură. Le stoarcem ușor, presându-le, apoi le zvântăm cu șervete de bucătărie. Putem să gătim vinetele la cuptor, la 180°C, ventilat.

Gătirea vinetelor:

4. Cât timp se încălzește cuptorul, tăiem vinetele în cubulețe de aproximativ 3 cm/latură. Pregătim o tavă cu hârtie de copt, punem vinetele pe aceasta și le stropim cu 100 de ml. ulei de măsline. Amestecăm bine, practic, vinetele vor absorbi imediat tot uleiul. Acestor preparate le este specific faptul de a fi gătite în ulei de măsline. E chiar ceea ce dă vinetelor, în final, textura cremoasă, delicioasă. Vinetele se presară cu puțină sare și se dau la cuptorul preîncălzit la 180°C, cu ventilație.

5. La cuptor, vinetele sunt gata în aproximativ 25 de minute, adică atunci când sunt ușor rumene și fiecare cubuleț e moale și cremos.

Gătirea preparatului:

6. Într-o tigaie largă și adâncă, se pune restul de ulei și se încinge pe foc mediu. Se adaugă ceapa tocată, ardeiul gras cubulețe și, dacă folosiți, ardeiul iute curățat de semințe și nervuri, tocat fin. Se presară puțină sare și se reduce focul la mic. Se călesc legumele, amestecând adesea, până când se înmoaie bine, fără să se rumenească.

7. După ce legumele din tigaie s-au înmuiat bine, se adaugă roșiile curățate de pieliță și tocate cuburi. Se dă în câteva clocote bune, să se formeze sosul.

8. Se adaugă acum vinetele deja coapte. Se amestecă ușor, pentru că sunt moi și ultimul lucru pe care dorim ar fi să le zdrobim. Adăugăm acum în mâncarea de vinete usturoiul zdrobit și o ceșcuță de cafea cu apă fierbinte (cam 50-60 de ml).

9. Lăsăm a noastră mâncare de vinete să clocotească la foc mic 5 minute, să se împrietenească bine toate aromele. Oprim focul și asezonăm cu sare și piper după gust. Se servește caldă sau rece, pe post de garnitură sau simplă, cu o pâine bună, cu care se șterge conștiincios ultima picătură de sos. În momentul servirii, se presară cu pătrunjel verde tocat și pul biber (dacă doriți).

Să vă fie de folos!

Retete si gust

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Spune-ti parerea si/sau propune imbunatatiri, despre/la acest articol.
Multumesc pentru comentariul tau.

Bine ati venit
Pe Retete si Gust

Comunitatea membrilor
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Printfriendly


Publicitate cu noi



Respectele mele pentru: "Vizitati acest blog!"
Retete si gust

Horoscop culinar

Uita-te pe
"Horoscop culinar"
, daca vrei - Dulciurile tale prferate - AICI!