Buna bucatarule , bine ai venit | Autentificare | Inregistreaza-te | Ai nevoie de ajutor?
Introdu-ti numele de utilizator si parola pentru a te autentifica.Dupa autentificare poti sa trimeti comentariul tau.

Sustine-ma

DACA CREZI,!!!
- ca ma sustii,
pune acest banner pe site/blog.
Retete si gust
Notă - să-mi spuneți în comentariu, dacă ai pus benerul meu
.
Nu uitați codul banner
Retete si Gust

Aici gasesti cele mai gustoase retete, imbunatatite, a mincarurilor de zi cu zi, din bucataria traditionala Romaneasca.

Retete si Gust

Aici gasesti cele mai gustoase retete, imbunatatite, a mincarurilor de zi cu zi, din bucataria traditionala Romaneasca.

Urmariti-le...Urmariti-le...Urmariti-le...

Mâncare de praz cu carne

Retete si gust
Va asteptam cu drag sugestii cu retete pe care doriti sa le publicam pe blog. Folositi acest link - Adauga reteta ta.
Rețeta care urmează se poate face, practic, cu orice fel de carne - eu, am facut-o cu carne de vita. E o mâncare fină și gătită cu dichis, îți trebuie răbdare și puțină atenție, dar rezultatul e încântător.
Mâncare de praz cu carne

Mâncare de praz cu carne


Ingrediente:
  • 400 de grame de carne de vită, tăiată cubulețe
  • 1-1,2 kilograme de praz - cântărit necurățat de frunze
  • 80 ml. ulei
  • 1 ceapă mică de 50-60 de grame, fin tocată
  • 30 de grame de unt
  • 50 de ml. de vin alb sec
  • 250 ml. suc de roșii
  • 1 lingură de zahăr
  • sare și piper după gust
  • pătrunjel verde tocat

Mod de preparare:

1. Prazul se curăță iar partea albă și cea verde deschis se taie în bucăți de 3-4 cm lungime. Atenție, dacă le tăiați prea scurte se vor desface în timpul gătirii, împrăștiindu-se inestetic prin mâncare. Bucățile de praz se spală cu atenție sub jet de apă rece și se zvântă.

2. Carnea tăiată în cuburi se asezonează cu sare și piper. Într-o cratiță se încinge cam ½ din ulei. Se adaugă cuburile de carne și se rumenesc rapid pe toate părțile, apoi se scot deoparte, pe o farfurie. Cratița nu se spală.

3. Se adaugă în cratița în care s-a prăjit carnea ½ din uleiul rămas, se încinge pe foc potrivit și se adaugă ceapa tocată. Se reduce focul la mic, se presară puțină sare și se călește ceapa 6-7 minute, amestecând frecvent, până devine ușor translucidă. Se adaugă înapoi în cratiță carnea rumenită, cu tot cu sucul pe care l-a lăsat pe farfurie. Se amestecă, se acoperă cu capacul și se gătește la foc mic. Din când în când, se adaugă peste carnea din cratiță câte 3-4 linguri de apă fierbinte, să nu rămână pe uscat și să se ardă. Se gătește înăbușit până când se înmoaie bine carnea.

4. În timp ce se gătește carnea înăbușit, ne ocupăm de praz. Într-o tigaie largă și adâncă se încinge uleiul rămas - cam 20 de ml - și se adaugă și untul. Când untul s-a topit, se adaugă în tigaie bucățile de praz și se presară cu sare. Focul trebuie să fie mediu spre mic și mai întâi vom rumeni ușor bucățile de praz pe porțiunile tăiate. După ce s-au rumenit, se reduce focul la minimum posibil. Se adaugă 2-3 linguri de apă fierbinte și se acoperă tigaia cu capacul.

5. Se gătește prazul sub capac, neapărat la foc foarte mic, pentru că altfel se desface. Din când în când, se adaugă câte puțină apă fierbinte, să nu rămână pe uscat și să se ardă. Vom înăbuși astfel bucățile de praz până când sunt foarte moi.

6. Când prazul este deja moale, se caramelizează zahărul într-o crăticioară separată, până devine brun-auriu. Se stinge cu 75 de ml. de apă fierbinte și se fierbe până ce caramelul este complet dizolvat în sirop.

7. Se toarnă siropul de caramel peste prazul din tigaie. Se agită ușor tigaia, nu amestecăm ca să nu zdrobim bucățile de praz. Se fierbe fără capac, la foc mediu, cam 2-3 minute.

8. Între timp, dacă deja carnea s-a înmuiat, se adaugă în oală vinul și se întețește focul, să se evapore rapid alcoolul. Se adaugă sosul de roșii, se amestecă și se sărează și se piperează curajos sosul. Se adaugă imediat prazul cu tot cu lichidul din tigaie și se amestecă delicat. dacă e nevoie, se adaugă puțină apă fierbinte, doar atât cât să se formeze suficient sos ca să îmbrace și prazul și carnea. 

Se gustă din nou, se asezonează, potrivindu-se gustul de sărat-dulceag-acrișor, se dă într-un clocot scurt și mâncarea este gata.

Servire:

Mâncarea de praz cu carne se servește cu tot felul de garnituri, de la cartofi natur la piure, orez etc.  La servire, presărăm mâncarea cu pătrunjel verde tocat.

Poftă mare, să vă fie de folos!
Retete si gust

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Spune-ti parerea si/sau propune imbunatatiri, despre/la acest articol.
Multumesc pentru comentariul tau.

Bine ati venit
Pe Retete si Gust

Comunitatea membrilor
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Printfriendly


Publicitate cu noi



Respectele mele pentru: "Vizitati acest blog!"
Retete si gust

Horoscop culinar

Uita-te pe
"Horoscop culinar"
, daca vrei - Dulciurile tale prferate - AICI!