Buna bucatarule , bine ai venit | Autentificare | Inregistreaza-te | Ai nevoie de ajutor?
Introdu-ti numele de utilizator si parola pentru a te autentifica.Dupa autentificare poti sa trimeti comentariul tau.

Sustine-ma

DACA CREZI,!!!
- ca ma sustii,
pune acest banner pe site/blog.
Retete si gust
Notă - să-mi spuneți în comentariu, dacă ai pus benerul meu
.
Nu uitați codul banner
Retete si Gust

Aici gasesti cele mai gustoase retete, imbunatatite, a mincarurilor de zi cu zi, din bucataria traditionala Romaneasca.

Retete si Gust

Aici gasesti cele mai gustoase retete, imbunatatite, a mincarurilor de zi cu zi, din bucataria traditionala Romaneasca.

Urmariti-le...Urmariti-le...Urmariti-le...

Ruladă din pulpă de miel la cuptor cu piure de vinete, rodie și cartofi dulci

Retete si gust
Va asteptam cu drag sugestii cu retete pe care doriti sa le publicam pe blog. Folositi acest link - Adauga reteta ta.
Mulți dintre noi au obiceiul de a consuma carnea de miel doar de Paști. Ei bine, dincolo de tradițiile și simbolistica Sărbătorilor pascale, mielul este pur și simplu un preparat de sezon. Mielul autohton, românesc, îl găsim proaspăt doar acum, primăvara. E mai mare păcatul să nu profităm din plin de această perioadă. Acum, mieii au greutatea ideală pentru obținerea unor preparate de o mare frăgezime și finețe.
Ruladă din pulpă de miel la cuptor cu piure de vinete, rodie și cartofi dulci

Ruladă din pulpă de miel la cuptor cu piure de vinete, rodie și cartofi dulci

Ingrediente:

ruladă din pulpa de miel:
  • 1 pulpă de miel de aproximativ 1,5 – 2  kilograme
  • 1 portocală, zeama proaspăt stoarsă și coaja fin răzuită
  • 2 căței de usturoi
  • 1 linguriță de miere de albine
  • 1 linguriță de coriandru măcinat
  • 1 linguriță de sare grunjoasă
  • 1 linguriță de piper
  • 40 de ml. ulei de măsline extravirgin
  • ierburile aromatice: 2 rămurele de mentă, 2 rămurele de rozmarin și 2 frunze de dafin verzi
  • 1 linguriță de ulei vegetal
  • legume pentru supa concentrata de miel: 2 morcovi, 2 cepe, 2 căței de usturoi, 2 tije de țelină apio, 2 frunze de dafin
  • pentru sos: 1 lingură de cremă balsamică, 40 de grame de unt
piure de vinete:
  • 2 vinete de mărime medie
  • 1 cățel de usturoi
  • opțional, 1 lingură de pastă de susan
  • 50 de ml. ulei de măsline extravirgin
  • 1 vârf de cuțit de chimion
  • zeama proaspăt stoarsă de la 1/2 de lămâie
  • sare, piper
cartofi dulci copți:
  • 2 cartofi dulci de mărime medie
  • 1/2 linguriță de chimen măcinat
  • 2 linguri de ulei de măsline
  • 1/2 linguriță fulgi de chili
  • sare și piper
praz confiat:
  • 1 praz mare
  • 1 linguriță de ulei de măsline
  • 20 de grame de unt
  • sare și piper
  • aproximativ 250 ml. supa concentrata de miel
în plus:
  • semințe de rodie
  • năut

Mod de preparare:

1. Asta e pulpa de miel pe care am folosit-o. E destul de mărișoară, cântărind 1,9 kilograme și destul de grăsuță. Așa cum v-am mai spus și cu alte prilejuri când am povestit despre carnea de miel, acel miros intens de oaie, cel care displace celor mai mulți dintre noi, este concentrat în pielițele și grăsimea de la suprafață. Pe acestea vom avea grijă să le îndepărtăm înainte de a ne apuca de orice altceva. Pentru asta, vom folosi un cuțit bine ascuțit cu care vom desprinde partea albă de la suprafață în fâșii. Vom avea grijă, firește, să nu pătrundem în stratul de carne.
2. După ce am scăpat de grăsimea de la suprafață, vom așeza pulpa de miel pe tocător, cu partea internă a coapsei în sus. Cu un cuțit bine ascuțit, vom face o tăietură adâncă, urmărind osul - vom tăia până la os. În jurul osului vom desface cu grijă carnea. Avem grijă să nu o găurim, pentru că e nevoie să rămână într-o singură bucată. Vom îndepărta osul și vom fasona carnea, încercând să obținem un aproximativ dreptunghi cu o grosime uniformă.

3. Acum este momentul să pregătim o marinadă pentru a noastră ruladă din pulpă de miel. Astfel îi vom adăuga arome și în același timp multă frăgezime. Marinada va conține suc de portocale, a cărui aciditate va acționa asupra fibrelor cărnii. Pur și simplu, vom pune într-un blender sucul de portocale proaspăt stors și coaja de portocale răzuită fin - doar partea galbenă de la suprafață. Adăugăm usturoiul, frunzele ierburilor aromatice, coriandrul, sarea, piperul, mierea și uleiul de măsline. Prelucrăm totul până la obținerea unei paste fine.
4. Așezăm carnea într-o caserolă cu capac. Turnăm deasupra marinada, având grijă să îmbrace bine pulpa, peste tot. Vom lăsa pulpa de miel la marinat peste noapte, minimum 8 ore.

Preparare supa concentrata de miel pentru sos

6. Cât timp carnea se marinează, avem tot timpul din lume să pregătim o supă concentrată de miel, care va fi baza pentru sosul nostru.
Spargem oasele de miel în bucăți. Le punem într-o cratiță rezistentă la cuptor. Le coacem în cuptorul preîncălzit la 190°C până se rumenesc bine, întorcându-le de mai mai multe ori. După ce oasele sunt rumene pe toate părțile, scurgem grăsimea din cratiță. Adăugăm peste oase legumele curățate și tăiate în bucăți - ceapă, 2 căței de usturoi întregi, tije de țelină și morcovi cât și cele două frunze de dafin. Acoperim totul cu apă fierbinte.
Fierbem supa la foc mic, abia să murmure la suprafață, completând cu apă fierbinte când va fi nevoie. Va dura vreo 6 ore, până când cartilajele oaselor cad cu ușurință, dar nu ne va necesita atenția. Scurgem lichidul, trecându-l prin sită și colectându-l într-o cratiță curată. Îl punem pe foc și îl reducem până vor mai rămâne 250-300 ml.

Gătire la cuptor

7. După marinare, scoatem pulpa de miel din caserolă. Îndepărtăm pe cât posibil mai mult din pasta de pe suprafața cărnii, ștergând-o cu șervețele absorbante de bucătărie. Această pastă aromată și-a îndeplinit pe deplin menirea. Lăsăm carnea să revină la temperatura bucătăriei și o legăm strâns cu ață de bucătărie, formând un cilindru îndesat. În acest răstimp, pornim cuptorul și îl fixăm la 170°C.
8. Se rumenește rulada din pulpă de miel într-o tigaie încinsă pe foc iute, în care se adaugă 1 linguriță de ulei, întorcând-o pe toate părțile - 2-3 minute pe o parte. Se transferă, apoi, într-un vas potrivit pentru cuptor. Nu trebuie să fie prea mare, o caserolă în care să nu rămână mult spațiu gol în jurul ruladei.
Se acoperă caserola cu capacul sau, în lipsă, se înfoliază vasul cu folie de aluminiu. Se dă la cuptorul preîncins la 170°C, timp de 50 – 75 de minute. După ce am scos pulpa din cuptor, am lăsat-o să se odihnească 30 de minute înainte de a-i scoate ațele și a o felia.

Piure de vinete, rodie și cartofi dulci – garniturile

9. Cât timp pulpa de miel s-a copt, am condimentat cartofii dulci, curățați de coajă și tăiați în câte 6 felii mari fiecare, cu sare, piper, fulgi de chili și coriandru. I-am stropit cu uleiul, am amestecat bine și i-am așezat pe o tavă acoperită cu hârtie de copt. Imediat ce am scos pulpa de miel din cuptor, am ridicat temperatura acestuia la 200°C. Am dat cartofii dulci la copt până când au devenit moi în interior și rumeni la suprafață.
10. În timp ce pulpa de miel s-a copt și s-a odihnit, m-am grăbit să termin și restul elementelor preparatului. Am spălat bine prazul, apoi l-am tăiat în bucăți cam de 3-4 cm - doar partea albă și cea verde deschis. Le-am limpezit sub jet de apă rece, asigurându-mă că nu mai au urme de nisip printre foi.
Am zvântat bine bucățile de praz. Am încins într-o tigaie, pe foc mediu, 1 linguriță de ulei cu 20 de grame de unt. Am rumenit bucățile de praz la ambele capete tăiate. Am turnat supa de miel, am adăugat puțină sare și piper, am redus focul la minimum și am acoperit totul cu un capac, înăbușind bucățile de praz până s-au înmuiat, păstrându-și totuși forma - cam 10 minute. Am scos cu grijă bucățile de praz pe o farfurie, păstrându-le la cald, acoperite cu folie alimentară. Supa rămas în tigaie, îmbogățit acum și cu aroma prazului, l-am rezervat pentru sos.
11. Vinetele le-am copt rapid pe grătarul bine încins. Le-am decojit cât au fost calde apoi le-am pus în blender cu zeama de lămâie, usturoiul, pasta tahini și chimionul. Am prelucrat totul până am obținut un piure fin. Am adăugat, apoi, puțin câte puțin, uleiul de măsline, mixând scurt de fiecare dată. La final am asezonat cu sare și piper și am păstrat piureul deoparte, la cald.

Sosul

12. Pentru sos, punem într-o crăticioară supa de miel în care s-au gătit bucățile de praz, trecut printr-o sită fină și adăugăm și crema balsamică. Fierbem totul în clocot intens până când lichidul se evaporează și se reduce la jumătate, apoi oprim focul și adăugăm untul rece, tăiat în bucățele. Lăsăm untul să se topească lejer în sos, amestecând lent, și vom vedea cu ochii cum sosul nostru se va îngroșa, dobândind o consistență siropoasă. Asezonăm cu sare și piper după gust și… suntem gata!

Servire

Un preparat atât de fin și lucrat cu atâta grijă merită niște farfurii frumoase, așa că alegeți farfurii simple și plate, în care sosul să nu se scurgă inestetic iar preparatul final să nu arate înghesuit. Neapărat folosiți farfurii calde, apoi aranjați cu grijă piureul de vinete, câte două felii din rulada de pulpă de miel, cartofii dulci copți, bucățile de praz, stropiți cu deliciosul sos și presărați semințe de rodie, care vor aduce nu doar culoare, ci și gust și textură în această combinație, apoi adăugați și cât va naut. Serviți cald și bucurați-vă de o masă regească.
Poftă mare!
Retete si gust

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Spune-ti parerea si/sau propune imbunatatiri, despre/la acest articol.
Multumesc pentru comentariul tau.

Bine ati venit
Pe Retete si Gust

Comunitatea membrilor
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Printfriendly


Publicitate cu noi



Respectele mele pentru: "Vizitati acest blog!"
Retete si gust

Horoscop culinar

Uita-te pe
"Horoscop culinar"
, daca vrei - Dulciurile tale prferate - AICI!