Buna bucatarule , bine ai venit | Autentificare | Inregistreaza-te | Ai nevoie de ajutor?
Introdu-ti numele de utilizator si parola pentru a te autentifica.Dupa autentificare poti sa trimeti comentariul tau.

Sustine-ma

DACA CREZI,!!!
- ca ma sustii,
pune acest banner pe site/blog.
Retete si gust
Notă - să-mi spuneți în comentariu, dacă ai pus benerul meu
.
Nu uitați codul banner
Retete si Gust

Aici gasesti cele mai gustoase retete, imbunatatite, a mincarurilor de zi cu zi, din bucataria traditionala Romaneasca.

Retete si Gust

Aici gasesti cele mai gustoase retete, imbunatatite, a mincarurilor de zi cu zi, din bucataria traditionala Romaneasca.

Urmariti-le...Urmariti-le...Urmariti-le...

FRIPTURA DE VITA

Retete si gust
Astazi vom face impreuna una dintre cele mai delicioase retete de vita pe care le-ati gustat vreodata. Va voi spune toate secretele pentru a reusi voi singuri, acasa, o adevarata friptura de vita.
VITA
FRIPTURA DE VITA

Ingrediente:
-un cotlet de vita de aprox. 500 grame
-ulei de masline
-un cubulet de unt
-amestec de plante aromatice
-piper
-boia dulce
-boia iute sau piper
-sare
-o lingura de otet balsamic
-1-2 catei de usturoi

Incepeti prin a pune intr-un vas condimentele: o lingurita boia dulce, o jumatate de lingurita de piper negru, usturoiul macinat, o lingura de ierburi aromatice.
Turnati o lingura mare de ulei de masline. Amestecati.
In final, 1-2 lingurite de otet balsamic definitiveaza marinata. Rolul otetului este de a fragezi carnea si de a permita o mai buna aromatizare a fripturii.
Spalati carnea si scurgeti-o sau stergeti-o bine. Apoi ungeti-o bine cu marinata, pe toate partile. Sarea e un subiect delicat, trebuie presarata cat timp se prajeste carnea, nu inainte.
Acoperiti cu o folie alimentara si lasati la frigider 1-2 ore sa se marineze .Apoi scoateti carnea si o mai lasati o ora la temperatura camerei, acoperita. Carnea se pune in tigaie dupa ce a ajuns la o temperatura apropiata de cea a camerei.
Ungeti o tigaie cu putin ulei de masline. Lasati uleiul sa se incinga. Cand sfaraie, adaugati carnea. Preasarati putina sare pe partea care e in sus.
Puneti un capac si lasati-o 3 la foc mare pe o parte. Nu presati, nu intepati carnea, nu-i faceti nimic. Evetual, daca focul e foarte tare, dupa un minut, reduceti-l la mediu spre mare. Ideea e ca trebuie sa mentineti o temperatura foarte crescuta ca sa se formeze crusta, sa se rumeneasca bine, fara sa se arda.
Intoarceti carnea cu un cleste , fara sa o intepati.
Presarati putina sare si pe partea gata rumenita. Mai stropiti cu putina marinata si adaugati si untul in tigaie. Untul fragezeste vita si ii da un parfum aparte. Daca totusi carnea de vita are multa grasime, nu mai puneti unt, e suficient surplusul de grasime topita care se adauga la uleiul de masline deja existent. Acoperiti iar cu un capac.
Ridicati capacul dupa un minut si continuati sa prajiti carnea,stropind-o des cu sosul din tigaie. Partea care e deja rumenita trebuie udata ca sa nu se usuce si sa formeze acea crusta lucioasa. Se lasa tot aproximativ 3 minute la prajit, deci in total 6-7 minute.
In final, verificati daca e facuta mediu: apasati cu degetul pe carne. Trebuie sa fie moale si elastica. Sa simtiti la presiunea degetului ca e suculenta. Friptura medie e bine rumenita pe ambele parti, iar in laterale trebuie sa fie facuta, sa nu iasa sange.
Se scoate carnea de vita cu un cleste intr-un vas termorezistent incalzit in cuptor in prealabil. Se acopera cu o folie de aluminiu si se lasa inca 5 minute asa. Carnea de vita fierbinte, acoperita cu folie, isi definitiveaza singura coacerea, chiar si fara foc. Din cauza asta o lasam foarte putin in tigaie la foc mare, doar cat sa se rumeneasca. Vasul se pune in cuptorul incins la 60 de grade. Temperatura e suficient de mare ca sa mentina caocerea interna si suficent de mica, sa nu mai creasca nivelul de coacere.
Cand scoateti folia, o sa observati ca a ramas un sos in vas. Acest sos se amesteca cu cel din tigaie si veti obtine sosul de friptura final.
Se servesc feliile de friptura de vita cu sosul ramas in tigaie..
Pofta buna!
Retete si gust

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Spune-ti parerea si/sau propune imbunatatiri, despre/la acest articol.
Multumesc pentru comentariul tau.

Bine ati venit
Pe Retete si Gust

Comunitatea membrilor
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Printfriendly


Publicitate cu noi



Respectele mele pentru: "Vizitati acest blog!"
Retete si gust

Horoscop culinar

Uita-te pe
"Horoscop culinar"
, daca vrei - Dulciurile tale prferate - AICI!